Autobuzul electric românesc, testat pe străzile din Iași. Are autonomie de minimum 200 de kilometri

Luni, 18 Iulie 2022, ora 18:37
9812 citiri
Autobuzul electric românesc, testat pe străzile din Iași. Are autonomie de minimum 200 de kilometri
Foto: Facebook/ MIhai Chirică

Un autobuz electric proiectat, dezvoltat şi realizat în România, ATP BUS, de către compania ATP Trucks Automobile va circula timp de zece zile pe străzile din Iaşi.

"Autobuzul are o lungime de 12,18 metri, 83 de locuri şi un design confortabil şi spaţios. Autonomia în oraş este de minim 200 de kilometri şi de maxim 360 de kilometri. Preţul estimat este de 350.000 de euro. Îmi doresc ca industria românească să înceapă să producă cât mai multe astfel de vehicule electrice pentru transportul public, mai ales că cererea pe piaţă este în creştere, ca urmare a politicilor europene de încurajare a transportului ecologic", a declarat primarul Mihai Chirica.

Directorul Companiei de Transport Public Iaşi, Cristian Stoica, a declarat că printre facilităţile pe care le oferă autobuzul electric românesc sunt o podea joasă şi o trapă de acces pentru a veni în ajutorul persoanelor cu dizabilităţi, reţea de WI-FI, disponibilă gratuit, prize USB cu 2 porturi încorporate, regăsite în dreptul fiecărui set de scaune.

Conform acestuia, printre oraşele în care autobuzul a circulat se numără Oradea, Brăila, Făgăraş, Târgu Mureş, Turda, Cluj-Napoca, Sibiu, Sighişoara, Bistriţa, Satu Mare, Bucureşti şi Bacău.

Primăria Iaşi are în derulare un amplu program de modernizare a transportului public cu finanţare europeană nerambursabilă, după ce pe 23 decembrie 2021 primarul Mihai Chirica a semnat împreună cu SC BMC Truck&Bus SA contractul de furnizare a 24 de autobuze electrice cu lungimea de circa 10 metri. La acestea se adaugă 24 staţii de încărcare lentă şi 7 staţii de încărcare rapidă.

Autobuzele care vor fi livrate Iaşiului vor avea o autonomie de 130 de kilometri cu instalaţia de aer condiţionat pornită. Vehiculele vor avea o capacitate de 24 de locuri pe scaune şi 72 de locuri în picioare. Cele 24 de autobuze au o valoare de achiziţie de 11,4 milioane de euro. Ele vor fi folosite în transportul public din Iaşi.

Un alt contract, în valoare de 13,51 milioane de euro, a fost semnat de primarul Chirica pe 15 aprilie 2021, pentru achiziţia a 20 de autobuze electrice Solaris cu o lungime de 12 metri, şase staţii de încărcare rapidă şi 20 de staţii de încărcare lentă.

Graţie fondurilor europene, municipiul Iaşi va beneficia, în total, de 76 de mijloace de transport electrice (32 de tramvaie - PESA şi Bozankaya - şi 44 de autobuze electrice), în valoare totală de aproximativ 462 de milioane de lei, adică circa 94 de milioane de euro.

Finanţarea pentru toate aceste vehicule este asigurată prin Programul Operaţional Regional 2014 - 2020, Axa prioritară 4 "Sprijinirea dezvoltării urbane durabile".

Fost consilier al ministrului Petre Daea, chemat în judecată la Iași din cauza unor nereguli în privința averii sale
Fost consilier al ministrului Petre Daea, chemat în judecată la Iași din cauza unor nereguli în privința averii sale
Mihai Amarandei, fost consilier al ministrului Agriculturii Petre Daea, a fost chemat în fața Curții de Apel Iași de către reprezentanții Agenției Naționale pentru Integritate (ANI), după...
Artistul care făcea senzație a ajuns să cerșească, la 86 de ani: ”Nu mai am niciun dinte în gură”
Artistul care făcea senzație a ajuns să cerșească, la 86 de ani: ”Nu mai am niciun dinte în gură”
Paul Gherman este unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți de petrecere, care pe vremuri făcea senzație în Iași, dar și în alte orașe importante ale țării. Era recunoscut drept unul...
#autobuz, #romanesc, #electric, #circulatie, #teste, #Iasi , #transport