Ce se întâmplă în culisele proiectării autostrăzii A8: "Doamnă, vă sun de la Ministerul Transporturilor. Sunt consilierul..."

Luni, 04 Iulie 2022, ora 20:25
14364 citiri
Ce se întâmplă în culisele proiectării autostrăzii A8: "Doamnă, vă sun de la Ministerul Transporturilor. Sunt consilierul..."
Capetele autostrăzii A8 ar trebui să fie finanțate prin PNRR

Cătălin Urtoi, secretar de stat în Ministerul Tranporturilor însărcinat cu supervizarea proiectării autostrăzilor A7 și A8, povestește ce se întâmplă în culise.

Urtoi este reprezentant al societății civile din Iași implicate în protestele vizând lipsa de implicare a statului român în construirea autostrăzilor din Moldova.

Inginer de profesie, a fost cooptat de Grindeanu în echipa ministerială la începutul mandatului.

Urtoi descrie frecvent pe Facebook ce dificultăți întâmpină proiectele celor două autostrăzi care ar trebui finalizate până în 2026 (A7) și până în 2030 (A8). În bună măsură, cele două mari proiecte de infrastructură vor fi finanțate prin PNRR:

"Astăzi despre capetele prin PNRR de pe A8!

La Ministerul Transporturilor și CNAIR se duce o luptă contra cronometru.

Presiunea pe CNAIR este maximă și chiar dacă de foarte multe ori i-am criticat, consider că sunt și momente când trebuie să te implici și să demonstrezi că poți avea și o acțiune pro activă față de cei care își fac treaba conștiincios din această instituție.

Caz concret:

Acum câteva zile vă informam că suntem în faza de depunerea a documentației de mediu (SEICA, RIM, EA) pe sectorul 3 (Leghin-Tg.Neamț) la APM Neamț, în condițiile în care aceeași documentație de pe sectorul 1 (Tg.Mureș-Miercurea Nirajului) a fost deja depusă la APM Mureș și au fost stabilite inclusiv datele dezbaterilor publice.

Deci lucrurile se mișcă, dar...

Joi primesc o listă cu 16 primării de pe traseul celor două sectoare din PNRR, primării care timp de două săptămâni nu au reacționat.

Sunt primării din județele Mureș, Neamț și Iași.

Vineri am început să sun la aceste instituții.

Unii mi-au răspuns, iar alții:

" Eu - Bună ziua! Primăria X?

Secretariat: - Da.

Eu - Numele meu este Cătălin Urtoi și vă sun din partea firmei de consultanță...

Aș dori să vorbesc cu dl primar, în legătură cu documentația transmisă către dv...

Secretariat:- Stați să văd dacă domnul primar mai este, căci avea stabilită o întâlnire (era ora 08.30 a.m)

Se aude prin telefon cum povestește cu cineva: - Spune-i să revină.

Secretariat: - Vă rog să reveniți, dl primar tocmai a ieșit.

Eu: - Doamnă, vă sun de la MT. Sunt consilierul...

Secretariat: - Stați să văd dacă mașina mai este în parcare.

Revine.....

Secretariat: - Vă fac legătura la domnul primar.

Eu: - Vă mulțumesc!"

Mi s-a întâmplat astăzi, când am sunat la una din primăriile de pe listă.

În general a răspuns toată lumea cu promptitudine și țin să mulțumesc domnilor prefecți de Iași, Bogdan Cojocariu (PSD) și de Neamț, Niță Adrian (PSD) care s-au implicat, dar și domnului Secretar de Stat Gabor Șandor (UDMR)!

Până la această oră, 7 primării din cele 16 au transmis documentațiile avizate, iar celelalte 9 au promis că săptămâna aceasta se rezolvă.

Mâine revin cu telefoanele!

Nu închei fără să-i rog pe cei care participă la ședințele bilunare de la CNAIR, să nu mai promită că se implică, dacă știu că nu vor rezolva ceea ce promit!

Mai mult ne încurcă, deoarece ne bazăm pe ei și în final nu se întâmplă.

Așa s-a întâmplat astăzi cu una dintre primării, unde persoana respectivă nu a sunat, deși mi-a promis că se implică.

În final am reușit să vorbesc eu, dar nu mai este timp de astfel de mișcări neproductive", scrie Urtoi pe Facebook.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#autostrada A8, #autostrazi pnrr, #Catalin Urtoi autostrada moldova , #infrastructura
Comentarii