Ultima autostradă finanțată prin PNRR în România: contract semnat la limită. "Este un proiect major de infrastructură rutieră"

Vineri, 16 Februarie 2024, ora 11:13
35873 citiri
Ultima autostradă finanțată prin PNRR în România: contract semnat la limită. "Este un proiect major de infrastructură rutieră"
ObservatorNews.ro

Oficialii Ministerului Transporturilor au anunțat semnarea, în dimineața zilei de vineri, 16 februarie, a ultimului contract de proiectare și execuție pentru o autostradă finanțată prin PNRR.

Parafarea contractului a întârziat mai multe luni, după ce constructorul turc Nurol Insaat VE Ticaret A.S. fusese desemnat, pe 6 noiembrie 2023, câștigător al licitației de proiectare și execuție.

Anunțul CNAIR a vizat lotul Târgu Mureș - Miercurea Nirajului al autostrăzii Unirii A8, un tronson în lungime de 24,4 kilometri. Câștigătorul a fost contestat de companiile Strabag și Tekfen. După mai multe runde de decizii ale instanței, Curtea de Apel București (CAB) a respins, pe 31 ianuarie, contestația Strabag.

"Astăzi a fost semnat contractul pentru proiectarea și execuția secțiunii de capăt vestic al Autostrăzii Unirii #A8, respectiv secțiunea 1 (Târgu Mureș - Miercurea Nirajului, 22 km) și legătură cu A3, 2,4 kilometri", a anunțat pe Facebook Irinel Scrioșteanu.

Acest lot de autostradă era singurul rămas fără contract din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență #PNRR.

"Pentru această secțiune, sunt prevăzute următoarele caracteristici:

✅️ lungime totală de 24,4 km

✅️ 16 poduri

✅️ 16 pasaje

✅️ 4 structuri casetate

✅️ 3 noduri rutiere: 1) la Autostrada Transilvania (km 2+180), 2) DN13 Târgu Mureș (km 10+110) și 3) DJ151D Miercurea Nirajului (km 21+320)

✅️ 1 Centru Întreținere și Coordonare

✅️ 2 parcări de scurtă durată

✅️ drum de legătură 2,4 km

📍 sunt traversate U.A.T-uri din județul Mureș.

Valoarea contractului este de 2,46 miliarde lei, fără TVA, iar sursa de finanțare este asigurată din fonduri europene nerambursabile, prin Planul Național de Redresare și Reziliență #PNRR. Durata contractului este de 30 luni, din care 6 luni pentru proiectare și 24 luni pentru execuția lucrărilor.

Traseul Autostrăzii Târgu Mureș –Târgu Neamț – Iași – Ungheni (Autostrada Unirii A8) continuă traseul Autostrăzii Turda – Târgu Mureș (Autostrada Transilvaniei A3), în zona localității Gheorghe Doja, facilitând traficul auto pe direcția Vest-Est, între Transilvania și Moldova, pe o lungime de 304 km", a mai scris Scrioșteanu.

Celălalt "capăt montan" al autostrăzii A8, tronsonul Leghin-Târgu Neamț - 29,91 de kilometri, este în procedura de proiectare, iar lucrările în teren executate de UMB Spedition ar urma să înceapă în luna martie.

Secțiunea Târgu Mureș - Miercurea Nirajului trebuie finalizată până cel târziu la sfârșitul anului 2026 pentru a fi eligibilă pentru finanțarea prin PNRR. Dacă semnarea contractului ar mai fi întârziat, încadrarea în termenul impus de UE ar fi fost imposibilă.

"Îi felicit pe toți cei care au contribuit la acest succes și să sperăm că în cel mai scurt timp va fi dat Ordinul de Începere a Lucrărilor, astfel încât, acest ultim lot, jalon în PNRR să fie finalizat până în August 2026!", scrie pe Facebook Cătălin Urtoi, director interimar al CNIR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#autostrada A8, #targu mures miercurea nirajului, #PNRR , #autostrazi