Tronsonul de 100 de kilometri din Autostrada Moldovei care ar urma să intre "rapid în licitație"

Miercuri, 13 Iulie 2022, ora 16:55
4434 citiri
Tronsonul de 100 de kilometri din Autostrada Moldovei care ar urma să intre "rapid în licitație"
FOTO Facebook/ Sorin Grindeanu

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a transmis miercuri, 13 iulie, într-o postare pe Facebook, că Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru construcția Autostrăzii Focșani – Bacău (sector al A7).

Acest lucru înseamnă că autoritățile urmează să demareze procedurile de licitație pentru aproape 100 de kilometri din autostrada Moldovei.

„Indicatorii tehnico-economici pentru construcția Autostrăzii Focșani – Bacău (sector al A7) au fost aprobați astăzi de Guvern!

Astfel contractele pentru încă 98,9 km din autostrada Moldova vor putea intra rapid în licitație, după ce Consiliul Tehnico-Economic al CNAIR va aproba Proiectul Tehnic pentru toate cele 3 tronsoane ale autostrăzii:

-Tronson 1 (Focșani - Domnești Târg): 35,60 km

-Tronsonul 2 (Domnești Târg – Răcăciuni): 38,78 km

-Tronsonul 3 (Răcăciuni – Municipiul Bacău): 24,52 km

Pe traseul autostrăzii Focșani-Bacău urmează să fie construite:

-91 de poduri și pasaje

-5 noduri rutiere

-10 spații de servicii

-3 Centre de Întreținere și Coordonare

Autostrada Moldova (A7) va avea o lungime de aproximativ 320 km între Ploiești și Pașcani, iar construcția ei, estimată la 24,29 de miliarde de lei (fără TVA),va fi finanțată prin PNRR.

Până acum pe sectorul Ploiești-Buzău (cu o lungime totală de 63,25 de km) au fost semnate contractele pe primele două loturi, iar contractul pentru cel de al treilea lot urmează să fie semnat în scurt timp.

Pentru sectorul Bacău-Pașcani, CNAIR a transmis deja spre validare la ANAP documentațiile pentru atribuirea contractelor necesare construcției celor 3 loturi cu o lungime de 77,39 km.

Sectorul Buzău- Focșani, (82,44 km), format din patru tronsoane, este în faza evaluării ofertelor depuse.

A7, care va fi practic coloana vertebrală a infrastructurii rutiere din Regiunea Moldovei, va reprezenta cel mai important pas făcut în ultimii 30 de ani pentru dezvoltarea economică a acestei zone”, a transmis Sorin Grindeanu.

Pe de altă parte, reprezentanții Asociației Pro Infrastructura nu par să fie la fel de optimiști.

„În al doilea rând, promisiunea fantezistă că vom avea semnate, până la 31.12.2022, toate cele 13 contracte de pe A7 Ploiești-Pașcani este o minciună gogonată repetată total iresponsabil!

Realitatea? Doar loturile 1 și 2 din Ploiești-Buzău sunt parafate acum. Pe al treilea Curtea de Apel București tocmai a dat decizia definitivă, admițând parțial două contestații și obligând CNAIR să reevalueze mai multe oferte. Deci mai durează, mult și bine. Pe Buzău-Focșani avem oferte depuse (din 10.05.2022) pe toate cele 4 segmente, dar niciun câștigător inițial.

Mai mult, pe Focșani-Bacău (3 sectoare) nici nu avem vreo licitație lansată! Iar pe Bacău-Pașcani CNAIR ne-a anunțat luni, 11 iulie 2022, că a trimis documentația la ANAP pentru cele 3 loturi, iar licitația va putea începe efectiv abia după validarea ei în 10 zile, dar au fost și cazuri când ANAP a trimis-o înapoi la CNAIR pentru modificări.

Șansele ca toate cele 11 loturi rămase din A7 să fie contractate până la finalul acestui an sunt ZERO. Ne vedem în decembrie. Cu "domnul" Grindeanu sau cu următorul ministru”, au transmis reprezentanții Pro Infrastructura.

Citește și:
Monede rare românești, scoase la licitație. Piesa cea mai valoroasă din colecție, al cărei preț de pornire este de 5000 de euro
Monede rare românești, scoase la licitație. Piesa cea mai valoroasă din colecție, al cărei preț de pornire este de 5000 de euro
Peste 500 de monede, organizate cronologic, care ilustrează istoria României, sunt scoase la licitaţie, pe 11 octombrie, într-un eveniment dedicat numismaticii româneşti de Artmark....
MApN vinde la fier vechi tancurile sovietice. Cu ce sumă poate fi cumpărat un T-55
MApN vinde la fier vechi tancurile sovietice. Cu ce sumă poate fi cumpărat un T-55
Romtehnica, o companie aflată în subordinea Ministerului Apărării Naţionale (MApN), a scos la licitație un lot de tancuri sovietice T55. Potrivit anunțului, este vorba despre 20 de...