Autostrada Sibiu – Făgăraș intră în linie dreaptă. 8,39 miliarde lei pentru un tronson de 68 de kilometri

Joi, 03 Martie 2022, ora 23:58
14057 citiri
Autostrada Sibiu – Făgăraș intră în linie dreaptă. 8,39 miliarde lei pentru un tronson de 68 de kilometri
Autostrada Sibiu – Făgăraș va costa 8,39 miliarde lei. FOTO www.turnulsfatului.ro

Autostrada Sibiu - Făgăraș, care va străbate județele Sibiu și Brașov, va avea o lungime de 68,05 km și va costa 8,39 miliarde lei. Suprafață totală a terenului care se estimează a fi ocupată de lucrările la această autostradă este de 803 ha, aparținând atât proprietății domeniului public național și local cât și persoanelor fizice și juridice.

Valoarea totală a investiţiei (inclusiv TVA) este de 8.398.758.000 lei, arată un proiect de Hotărâre a Guvernului pentru reaprobarea indicatorilor tehnico - economici aferenți obiectivului de investiții „Autostrada Sibiu - Făgăraș“, consultat de Ziare.com.

În prezent, legătura dintre orașele Sibiu și Făgăraș se realizează prin intermediul DN 1 încadrat ca drumul național european E 68, care are câte o bandă pe sens.

„Traficul rutier în continuă creștere conduce la necesitatea îmbunătățirii și eficientizării rețelei de transport, îmbunătățirea conectivității la nivel regional în vederea ameliorării mobilității populației, scăderea numărului de accidente, reducerea timpilor de călătorie, punerea în aplicare a proiectelor economice și de mediu”, arată nota de fundamentare.

Finanțarea investiției se realizează din fonduri externe nerambursabile și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, precum și din alte surse legal constituite, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.

Traseul autostrăzii este amplasat pe raza administrativă a localităților: Avrig, Tălmaciu, Boița, Turnu Roșu, Racovița, Porumbacu de Jos, Cârța, Arpașu de Jos din județul Sibiu și a localităților: Făgăraș, Mândra, Beclean, Recea, Voila, Drăguș, Viștea, Ucea din județul Brașov.

Elementele proiectului sunt adaptate pentru viteze de proiectare cuprinse între 140 km/h (regiunile de câmpie) și 80 km/h (regiunile de munte).

Pe traseul de autostradă sunt prevăzute 85 de podețe.

Sunt totodată prevăzute 102 structuri pe și peste autostradă.

Durata de viață a podurilor și pasajelor este de 100 ani.

Pentru Autostrada Sibiu – Făgăraș sunt prevăzute 4 spații pentru servicii.

”Traseul Autostrăzii Sibiu - Făgăraș nu afectează locuințe și așezări umane, însă în zonele rezidenţiale aflate la o distanţă mai mică de 500 m faţă de axa autostrăzii s-au prevăzut protecții cu panouri antifonice cu o lungime totală de 6,260 km”, se meționează în proiect.

Este prevăzută amplasarea de parapete pe toată lungimea autostrăzii, atât pe zona mediană cât și pe zonele laterale pentru delimitarea părții carosabile.

În ceea ce privește lucrările hidrotehnice de protecţie a mediului, sunt prevăzute 390 separatoare de hidrocarburi și 25 bazine de retenție.

Pentru zona de urgență a cărei lungime este de 160 m, aflată în zona mediană, s-a prevăzut un tip de parapet demontabil care să asigure atât montarea cât și demontarea, în timp redus și în condiții de siguranță rutieră. Aceste treceri peste banda mediană s-au prevăzut în general din 5 km în 5 km dar corelate cu amplasamentul lucrărilor de artă importante.

Traseul în plan

Traseul în plan are lungimea de 68,05 km și este împărțit în 4 tronsoane:

- Tronsonul 1 – km 0+000 – km 14+253 (lungime = 14.253 km) Boița (Autostrada Sibiu-Pitești) și Avrig-Mârșa (DJ105G);

- Tronsonul 2 – km 14+253 – km 34+175 (lungime = 19.922 km) Avrig- Mârșa (DJ105G) și Arpașu de Jos (DN1);

- Tronsonul 3 – km 34+175 – km 51+785 (lungime = 17.610 km) Arpașu de Jos (DN1) – Sâmbăta de Sus (DJ 105B)

- Tronsonul 4 – km 51+785 – km 68+050 (lungime = 16.265 km) Sâmbăta de Sus (DJ 105B) – Municipiul Făgăraș / Drum de legătură cu DN1.

Autostrada Sibiu-Făgăraș se desprinde din Autostrada Sibiu-Pitești printr-un nod de mare viteză - nod de tip A proiectat să asigure viteza minimă de 80 km/h în dreptul localității Boița.

Lungimea Tronsonului 1 este de 14,253 km, și se desfașoară între km 0+000 – km 14+253.

Tronsonul al doilea începe de la intersecția cu drumul județean DJ 105G. Lungimea Tronsonului 2 este de 19.922 km și se desfășoară între km 14+253 – km 34+175.

Tronsonul al treilea începe de la intersecția traseului cu drumul național DN1. La intersecția cu drumul județean DJ 105B este prevăzut un nod rutier de tip B.

Lungimea Tronsonului 3 este de 17.610 km și se desfășoară între km 34+175 – km 51+785.

Tronsonul al patrulea începe la intersecția Autostrăzii Sibiu-Făgăraș cu drumul județean DJ 105 B.

Lungimea Tronsonului 4 este de 16.265 km și se desfășoară între km 51+785 – km 68+050.

Drumul de legătură între Autostrada Sibiu-Făgăraș și drumul național DN1 se desprinde printr-un Nod Rutier de tip B. Axa în plan a drumului de legătură merge spre direcția Nord, pe amplasamentul drumului județean DJ 104B, până la km 1+250.

Platform va avea 26 de metri din care: partea carosabilă (2 căi unidirecționale): 4x3,75 m; zona mediană: 3 m; benzi de ghidare: 4x0,50 m; bandă de staționare de urgență 2x2,50 m; costament 2 x 0,5m, în zonele unde sunt necesare parapete, platforma se lărgește cu 2 x 1,70 m = 3,40 m.

Apele pluviale se vor colecta în șanțurile trapezoidale laterale. Pe zonele de rambleu, s-au prevăzut rigole de acostament sau la marginea acostamentului.

Necesitatea și oportunitatea realizării unei autostrăzi între Sibiu și Făgăraș, parte a coridorului Transilvania – Regiunea NE Moldova a fost studiată, stabilită și aprobată în cadrul documentului strategic Master Planul General de Transport al României aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.666/2016, care constituie cadrul general de prioritizare şi implementare a proiectelor de infrastructură de transport.

Oportunitatea investiției - realizarea Autostrăzii contribuie la: reducerea timpului de deplasare între Municipiile Sibiu și Făgăraș și, implicit, îmbunătățirea conectivității la nivel regional; asigură un parcurs mai rapid pentru traficul de pasageri și mărfuri, prin viteza ridicată de deplasare; reducerea costurilor operaționale; îmbunătățirea siguranței circulației; limitarea impactului asupra mediului; creșterea gradului de accesibilitate, arată proiectul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Moldova încă este singura regiune din România fără autostrăzi, care să o „lege” de restul țării. Totuși, instituțiile responsabile pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere promit...
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
#autostrada, #Sibiu Fagaras, #cnair, #drumuri, #transport , #infrastructura