Scrisoare deschisă pentru urgentarea lucrărilor la Autostrada Transilvania. Președinții de CJ din NV: ”Investiţia e vitală”

Marti, 17 Ianuarie 2023, ora 11:22
2579 citiri
Scrisoare deschisă pentru urgentarea lucrărilor la Autostrada Transilvania. Președinții de CJ din NV: ”Investiţia e vitală”
Președinții de CJ din nord-vestul țării FOTO / Facebook CJ Bihor

Preşedinţii Consiliilor Judeţene din Regiunea de Nord-Vest au trimis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ciucă pentru a debloca toate procedurile pentru urgentarea realizării Autostrăzii Transilvania, o investiţie demarată de peste 20 de ani, vitală pentru dezvoltarea regiunii.

Potrivit unui comunicat al CJ Bihor, scrisoarea a fost semnată luni, la Zalău, de cinci preşedinţi ai CJ din regiune: Bihor, Ilie Bolojan, Bistriţa-Năsăud, Emil-Radu Moldovan, Maramureş, Ionel Bogdan, Satu Mare, Pataki Csaba şi Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, alături de vicepreşedintele CJ Cluj, Vakar Istvan.

"Apreciem că, după 20 de ani de la demarare, această investiţie, vitală pentru regiunea noastră, necesită a fi urgentată pe toate căile legale, pe de o parte, prin reluarea într-un termen cât mai scurt a procedurilor de achiziţie publică, iar pe de altă parte, prin impulsionarea ritmului execuţiei lucrărilor pe tronsoanele aflate în execuţie", au precizat semnatarii.

Prin scrisoarea deschisă adresată premierului Nicolae Ionel Ciucă şi viceprim-ministrului Sorin-Mihai Grindeanu, se solicită sprijin "pentru deblocarea tuturor aspectelor legate de continuarea celei mai vechi şi importante investiţii, Autostrada A3- Transilvania, proiect demarat acum mai bine de 20 de ani, marcat de o serie de disfuncţionalităţi apărute în realizarea acestuia".

În scrisoarea adresată reprezentanţilor Guvernului României se mai punctează faptul că această investiţie prezintă un interes strategic atât pentru România, cât şi în dezvoltarea sustenabilă a Regiunii Nord-Vest, prin crearea unei infrastructuri de afaceri, incluzând parcuri industriale şi logistice, cu locurile de muncă aferente, infrastructură turistică, mici afaceri locale şi alte activităţi complementare.

Totodată, "Autostrada A3 - Transilvania are menirea să asigure legătura cu reţelele trans-europene de transport persoane şi mărfuri, fiind o cale directă spre întregul spaţiu economic şi geopolitic al Uniunii Europene, cu toate efectele pozitive pe care le generează aceasta", se arată în comunicat.

Reprezentanţii celor şase judeţe din Regiunea de Nord-Vest au participat luni la o şedinţă de lucru organizată la sediul Consiliului Judeţean Sălaj, care a avut ca scop elaborarea unei strategii pentru o dezvoltare socio-economică durabilă a celor şase judeţene din Regiunea Nord-Vest.

Discuţiile au vizat şi oportunităţile de finanţare cu fonduri europene din cadrul Programului Regional Nord-Vest 2021 - 2027, precum şi identificarea unor soluţii optime pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere.

Următoarea întâlnire a preşedinţilor consiliilor judeţene din Regiunea Nord-Vest va avea loc în 2 februarie, în judeţul Maramureş.

Citește și:
Cine sunt cei trei președinți care au primit mandate de arestare din partea Curții de la Haga, înaintea lui Vladimir Putin FOTO
Cine sunt cei trei președinți care au primit mandate de arestare din partea Curții de la Haga, înaintea lui Vladimir Putin FOTO
Vladimir Putin este al patrulea șef de stat care are un mandat de arestare emis de Curtea Internațională de Justiție de la Haga. Primul este fostul președinte al Sudanului, Omar al-Bashir....
Alunecarea de teren de pe Autostrada A10. Circulația va fi închisă până în luna mai. Cât costă lucrările VIDEO
Alunecarea de teren de pe Autostrada A10. Circulația va fi închisă până în luna mai. Cât costă lucrările VIDEO
Zona din autostrada A10 unde a avut loc, la sfârșitul lunii ianuarie, alunecarea de teren va rămâne închisă încă aproape două luni. Constructorul italian al lotului 1 al autostrăzii...
#autostrada, #Autostrada Transilvania, #presedinti, #consiliul judetean, #lucrari , #autostrada