Ce autostrăzi și drumuri expres vor fi gata în România în următorii 15 ani. ”Ne mai trebuie încă 2.000 de kilometri”

Luni, 30 Ianuarie 2023, ora 03:01
16454 citiri
Ce autostrăzi și drumuri expres vor fi gata în România în următorii 15 ani. ”Ne mai trebuie încă 2.000 de kilometri”
Autostrăzi FOTO: arhivă Ziare.com

România face tot posibilul să stabilească legături rutiere viabile cu vestul Europei. Se sparg Carpații, se fac poduri suspendate, se trasează noi autostrăzi și drumuri expres. Sunt deja în lucru sute de kilometri, care costă miliarde de euro.

Unele autostrăzi și drumuri expres sunt prinse în PNRR, altele în Programul Operațional pentru Transport. Însă toate acestea trebuie duse la bun sfârșit într-un termen asumat pentru a obține finanțarea.

Conexiunea est-vest, cea mai importantă

Ionuț Ciurea, directorul executiv al Asociației Pro Infrastructura a explicat într-un interviu acordat Ziare.com ce strategie abordează autoritățile române când vine vorba de infrastructura rutieră.

Potrivit expertului, Coridorul de Transport Pan-European nr. IV este prioritar (Adică traseul Nădlac – Arad – Timişoara – Lugoj – Deva – Orăştie – Sebeş – Sibiu – Piteşti – Bucureşti – Drajna – Cernavoda – Constanţa care realizează legătura Vest – Est n.r).

”Într-un final va fi gata și Alexandria-Craiova, Apoi Craiova- Lugoj. Adică în partea de sud. Dar deocamdată, în perspectiva 2030-2035 se va circula pe coridorul IV.

SURSA Ascociația Pro Infrastructură HARTA INTERACTIVĂ

Dar se merită și trebuie să fie făcute și conexiunile pe sud: Alexandria – Craiova, Craiova – Drobeta Turnu Severin, Drobeta Turnu Severin- Lugoj. Astfel coridorul de nord va rămâne doar pentru trafic de Europa Centrală – românesc-port. Iar pe sud să meargă turcii care vor intra pe la Giurgiu. Bine, nu numai pentru ei trebuie făcute aceste conexiuni. Zona de sud este aglomerată și de transportul de mărfuri românesc”, a spus Ionuț Ciurea.

Să nu mai vorbim că pe la Giurgiu trec românii care merg în Grecia, iar în acest caz, traficul va fi descongestionat în momentul în care vor fi gata noul pod Giurgiu-Ruse și autostrada A5.

”Cam aceasta este ordinea”, a punctat Ionuț Ciurea. ”Trebuie făcută București-Alexandria, apoi A5, între timp terminăm Sibiu-Pitești.

Traseul Craiova- București- Constanța va fi întotdeauna aglomerat. Traficul de la Craiova la București se face prin Pitești. Dar într-un final ar trebui descongestionate drumurile acestea. Ar trebui împărțit traficul pentru că vorbim de doi poli industriali. Este necesar să ai două conexiuni București-Craiova”, a mai spus specialistul.

”Aproape jumătate din cei 2000 de km cât ne mai trebuie sunt semnați sau în licitație”

Și chiar dacă lucrurile par să se miște încet, avem totuși peste 900 de kilometri de drumuri expres și autostrăzi dați în lucru sau în proceduri de licitație.

”În următorii 10 ani, A7, Sibiu – Pitești, bucăți din A8, A13 și A3 ”mănâncă” cam tot. Și nu vorbim doar de sute de kilometri și miliarde. ci și de multă muncă. Și într-adevăr, acestea sunt cele mai importante. Autostrada Nordului, conexiunea Suceava-Pașcani, restul din A8, A13 Brașov-Bacău și coridorul de sud sunt secundare.

România are 583 km de autostradă și drum expres semnați (contracte de lucrări) pe aproape 7,6 mld de euro. Și mai sunt în licitație 335 km de aproape 5,1 mld. Deci aproape jumătate din cei 2.000 km cât ne mai trebuie sunt contractați sau sunt în procedură de licitație”, a mai spus Ionuț Ciurea.

Prima autostradă construită în România a fost A1. Aceasta a fost realizată în perioada 1967–1972, fiind refăcută în 2000, cu noi segmente adăugate între anii 2007 și 2019.

Între timp a fost finalizată A2 și mai sunt în lucru alte autostrăzi și drumuri expres. Se preconizează că inelul sudic al A0 va fi gata spre finalul acestui an, însă unii experți spun că abia în 2024 vom putea circula pe toată porțiunea de sud.

Autostrada Nordului, unul dintre cele mai importante proiecte de autostrăzi din România, proiectată pe o lungime de 335 de kilometri, este trecută sub tăcere la nivel central, deși în nordul îndepărtat al țării autoritățile susțin că lucrează intens pentru a o pune în practică.

Iar recent s-au semnat contracte pentru studiile de fezabilitate ale unui drum expres cu o lungime de estimată de 142 de kilometri va lega județele Galaţi, Brăila, Călăraşi şi Ialomiţa.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#autostrazi Romania, #drumuri expres Romania, #prioritate infrastructura rutiera, #coridorul 4 pan european, #conexiune est vest , #infrastructura