Marile proiecte de infrastructură rutieră din România. Unde stăm pe loc și unde galopăm

Miercuri, 19 Iunie 2024, ora 03:00
17061 citiri
Marile proiecte de infrastructură rutieră din România. Unde stăm pe loc și unde galopăm
Lucrări de pe Sibiu-Pitești, captură de pe Dealu Negru (Vâlcea) / Colaj Ziare.com, capturi foto „Răducu P Drum" (YouTube), „Infrastructură România" (YouTube), Google Maps

Pe hârtie, România are sute de kilometri de autostradă în plan. În practică, știrile despre aceste proiecte se amestecă uneori cu informațiile despre lucrările aflate în execuție la unele dintre cele mai așteptate proiecte rutiere. Diferența este că șantierele pot fi observate mai ușor.

Ziare.com a consultat harta pusă la dispoziție de autorități pentru a evidenția stadiul cel mai recent al marilor proiecte de infrastructură și prezintă evidența lucrărilor aflate în derulare.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) pune la dispoziția publicului o hartă a marilor proiecte de infrastructură rutieră, unde actualizează recurent progresul din șantier al constructorilor. Ziare.com a consultat starea a trei mari proiecte, vizând Autostrăzile A1, A13 și A7.

Autostrada A1

Pe Autostrada A1, lucrările sunt în derulare pe segmentul dintre Pitești și Sibiu, pe cinci secțiuni, arată harta CNAIR. De ultimul lot al secțiunii 1 și de întreaga secțiune 2 se ocupă asocierea de firme din Turcia formată din Mapa și Cengiz. Este vorba despre 31 de kilometri, din apropiere de localitate Boița până la Cornetu. Conform ultimelor date disponibile, lucrările nu au început în teren, termenul de finalizare fiind 2028. Valoarea acestui contract este de 4,25 miliarde de lei fără TVA. CNAIR informează că, la început de aprilie, autoritățile au emis autorizația de construire pentru lotul de un kilometru rămas din prima secțiune.

Se anunță discret întârzieri mari la două loturi vitale din Autostrada Sibiu-Pitești. ”CNAIR nu pare că se grăbește să-i tragă de mânecă pe antreprenori”

Asocierea WeBuild SpA și Trancad SRL se ocupă de secțiunea a treia, cu o lungime de 37 de kilometri, care unește Cornetu și Tigveni. Pentru această parte a Autostrăzii A1, ordinul de începere a fost emis în februarie anul trecut, dar lucrările nu au început pe teren, conform hărții citate. Constructorii au termen de finalizare în 2027 pentru contractul de peste 5,3 miliarde de lei fără TVA. Ultimele informații publicate de CNAIR arată că evoluțiile recente s-au concentrat pe exproprieri.

Pe secțiunea de sub 10 kilometri dintre Tigveni și Curtea de Argeș, firma PORR Construct SRL are termen de finalizare în 2027. Informațiile disponibile arată că lucrările sunt aproape de a fi gata în proporție de o treime. Conform termenelor prevăzute în contract, faza de proiectare s-a terminat în iulie anul trecut, iar constructorul avea, de atunci, 44 de luni pentru terminarea construcției. Valoarea acestui contract este de aproape 1,68 miliarde de lei fără TVA.

Pe ultima secțiune, care acoperă 30 de kilometri din distanța de la Curtea de Argeș la Pitești, WeBuild raportează un avans de peste 67% în teren. Acest segment este cel care ar trebui să fie gata cel mai curând - la mijlocul anului 2025 -, având în vedere că ordinul pentru etapa de proiectare a fost emis în iunie 2020, iar durata întregului contract este de cinci ani. Constructorul italian va primi 1,7 miliarde de lei fără TVA pentru aceste lucrări.

Autostrada Sibiu-Făgăraș

Pe Autostrada A13, care va uni Sibiul de Bacău, date clare sunt disponibile doar pentru bucata până la Făgăraș, restul de peste 200 de kilometri fiind încă în faza de pregătire. Pentru primul tronson, în lungime de 14 kilometri, mergând de la Boița la Avrig, constructorul este Makyol, o firmă din Turcia. Compania a început proiectarea în februarie anul acesta și are termen pentru finalizarea lucrărilor în 2028, conform hărții.

Începe proiectarea tronsoanelor 1 și 2 ale Autostrăzii Sibiu - Făgăraș. Care este termenul de execuție pentru lucrări

Tot Makyol se ocupă și de următoarele două tronsoane, de la Avrig la Arpașu de Jos, care se întinde pe aproape 20 de kilometri și, respectiv, de la Arpașu de Jos până la Sâmbăta de Sus, cu o lungime de 17,6 kilometri. Pentru sectorul mai lung, ordinul de începere a fost emis la finalul lui februarie 2024. Contractul de 1,55 miliarde de lei fără TVA trebuie dus la bun sfârșit până în 2028, conform CNAIR.

Pentru tronsonul care merge la Sâmbăta de Sus, termenul de finalizare este mai clar: jumătatea lunii octombrie 2027. Valoarea acestui contract este de 1,77 miliarde de lei. Pe tronsonul Sâmbăta de Sus-Făgăraș, Makyol este în asociere cu Yapi Merkenzi pentru construirea drumului de 16 kilometri. Proiectarea a început în ianuarie 2024 și va dura un an, după care lucrările trebuie începute și terminate în termen de trei ani. Valoarea acestui contract este de 1,2 miliarde de lei fără TVA. Pentru toate acestea, constructorul a trimis către aprobare programe de execuție actualizate în aprilie anul acesta.

Autostrada Moldovei

Despre Autostrada A7 au apărut mult mai multe informații recent, acompaniate de poze și filmări. Cei peste 330 de kilometri aflați în faza de proiectare și execuție sunt în diferite stadii de realizare, conform celor mai recente informații prezentate de CNAIR.

Autoritățile anunță un ritm bun pe un tronson din Autostrada Moldovei. Cum arată șantierul, la trei luni de la începerea lucrărilor FOTO&VIDEO

Pe secțiunea care va uni Ploiești și Buzău, cele mai evoluate loturi sunt cele care fac legătura între Dumbrava și Mizil și, respectiv, între Mizil și pietroasele. Primul lot are o lungime de 21 de kilometri, iar asocierea Pizzarotti SpA – Retter Project Management SRL raporta un progres de 60% din total. Lucrările ar fi trebuit să fie gata în aproximativ două luni, la final de august, dar termenul a fost revizuit pentru începutul lunii octombrie. Pentru această bucată de autostradă, constructorii primesc 1,47 miliarde de lei fără TVA. Întârzierile ar veni inclusiv pe fondul unei pânze freatice cu nivel prea ridicat.

Pe lotul spre Pietroasele, de 28 de kilometri, asocierea dintre Coni SRL – Trace Group Hold plc ar trebui să finalizeze lucrările la mijlocul lunii octombrie 2024. Secțiunea de peste 28 de kilometri este gata în proporție de 61,5%. Și acest termen a fost prelungit cu șase luni, ajungându-se la data menționată anterior Contractul de execuție valorează 1,25 miliarde de lei fără TVA, la care se adaugă 75 de milioane de lei costuri suplimentare.

Lotul al treilea, care ajunge până la Buzău, este cel care probabil va împiedica deschiderea autostrăzii anul acesta. Pe tronsonul Pietroasele-Buzău, de 14 kilometri, asocierea Nurol – Makyol a primit ordin de începere a lucrărilor în martie anul acesta, dar stadiul fizic raportat pe site-ul CNAIR este 0%. Contractul acesta are o valoare de 1,09 miliarde de lei fără TVA, iar termenul de finalizare este noiembrie 2025.

Centura Buzăului, în lungime de sub 5 kilometri și care costă 690 de milioane de lei, ar trebui să fie deschisă la începutul lui august. Stadiul fizic raportat, însă, depășește cu puțin 32%. De această lucrare se ocupă asocierea de firme parte a grupului UMB, controlat de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu.

Firmele UMB se ocupă de toate cele trei loturi dintre Buzău și Focșani, care totalizează 82 de kilometri. Pe tronsonul dintre Vadu Pașii și Râmnicu Sărat, în lungime de sub 31 de kilometri, UMB are un progres în teren de 33% și trebuie să termine lucrările până în aprilie 2025. Pe porțiunea dintre Râmnicu Sărat și Mândrești Munteni, care se întinde pe 36 de kilometri, stadiul în șantier este la 32%. Lucrările pe acest segment ar trebui să fie gata în al doilea trimestru al anului următor. Ultima secțiune până la Focșani, așa-numita „cocoașă”, este gata în proporție de 39% și ar trebui finalizată în următoarele trei luni. Pentru toate lucrările, firmele lui Umbrărescu vor primi 3,55 miliarde de lei fără TVA.

Același grup de firme este responsabil pentru construirea celor 95 de kilometri de autostradă între Focșani și Bacău. Pe această porțiune de drum, progresul raportat este mult mai mic. Pe bucata de aproape 36 de kilometri de drum dintre Focșani și Domnești Târg, lucrările sunt la 19%. Acestea ar trebui finalizate până la finalul lui septembrie 2025. Pentru următorii 39 de kilometri, care fac legătura cu Răcăciuni, lucrările în șantier au ajuns la 17%, în timp ce termenul de finalizare este începutul lui noiembrie 2025. Restul lucrărilor – cei 21,5 kilometri până la Centura Bacău – sunt gata în proporție de doar 7%. Toate aceste lucrări costă aproximativ 6,5 miliarde de lei.

Noi imagini de pe Autostrada Moldovei. În ce stadiu se află lucrările VIDEO

UMB mai lucrează și la cei 77 de kilometri din segmentul de autostradă Bacă-Pașcani care au intrat în execuție. Conform celor mai recente date CNAIR, progresul pe fiecare dintre cele trei loturi este de sub 10%. Toate loturile ar trebui deschise în noiembrie 2025, conform datelor CNAIR. Pentru această bucată din Autostrada A7, grupul UMB va primi peste 4,6 miliarde de lei.

Topul celor mai mari constructori din România, dominat de contractele de infrastructură mare. Umbrărescu încă este considerat „regele asfaltului”
Topul celor mai mari constructori din România, dominat de contractele de infrastructură mare. Umbrărescu încă este considerat „regele asfaltului”
Primii 10 constructori din România, după cifra de afaceri din 2023, au realizat împreună afaceri de circa 13,1 miliarde lei anul trecut, în creștere de la 12,8 miliarde lei în 2022, pe...
Autostrada Transilvania: Noi amânări până în 2026 pe un lot important al traseului. Tergiversările proiectului condus de UMB persistă încă din 2020
Autostrada Transilvania: Noi amânări până în 2026 pe un lot important al traseului. Tergiversările proiectului condus de UMB persistă încă din 2020
După ce Compania de Drumuri a extins, din nou, pentru 2026, termenele de finalizare loturile Nădășelu – Zimbor și Zimbor – Poarta Sălajului de pe Autostrada A3 Transilvania, Asociația...
#autostrazi Romania, #infrastructura rutiera, #PNRR, #autostrada A1, #Autostrada A7, #Autostrada A7 constructie sector de drum, #Autostrada Moldovei, #autostrada a13, #Umbrarescu firme constructii, #umbrarescu a7 , #infrastructura
  1. Google oferă un an de acces gratuit la Gemini Advanced pentru utilizatorii Pixel 9 Pro
  2. Permisul și alte documente oficiale, direct pe telefon! Google Wallet va lansa o funcție de scanare și stocare a documentelor
  3. Costul dramatic al caniculei pentru recolta agricolă din 2024 și cum ar fi putut fi evitate pagubele. „Țara noastră este pe fundul unui cazan în flăcări și focul este din interior”
  4. Cum să folosiți funcțiile avansate ale Facebook pentru o experiență optimizată. Nu ratați trucul numărul trei!
  5. Funcția din iOS 18 care îi va ajuta pe utilizatori să recupereze pozele pierdute
  6. Grâul, porumbul și orzul au pus România pe primul loc în Uniunea Europeană. Topul în care conducem detașat
  7. Banii trimiși în țară de românii din diaspora, nivel record. Cu ce sumă au "peticit" deficitul de cont curent al României
  8. Arabia Saudită va găzdui prima ediție a Jocurilor Olimpice Esports în 2025
  9. Google Maps introduce un design revoluționar pentru utilizatorii de Android
  10. Leul își arată mușchii în fața euro. A pierdut însă în fața dolarului și a aurului. Care sunt cotațiile valutare BNR