Când va fi gata rețeaua de autostrăzi proiectată în România. Stadiul fiecărui tronson din harta drumurilor de mare viteză

Miercuri, 25 Ianuarie 2023, ora 03:00
33331 citiri
Când va fi gata rețeaua de autostrăzi proiectată în România. Stadiul fiecărui tronson din harta drumurilor de mare viteză
Lucrări la un proiect de infrastructură din România FOTO Facebook/ Pro Infrastructură

Construcția de autostrăzi a primit un impuls nesperat în ultimii ani, după decenii de stagnare. Ziare.com și-a propus să analizeze toate proiectele gândite de autorități și momentul în care România ar putea avea completă rețeaua de drumuri de mare viteză.

Drumurile pe care circulăm în acest moment

Momentan sunt date în exploatare 100% autostrăzile A2 București - Constanța, A4 - centura ocolitoare a orașului Constanța, realizată în regim de autostradă și A10 Sebeș - Turda.

SURSA: Wikipedia.ro

De asemenea se circulă pe porțiuni importante din Autostrada A1 București-Nădlac.

Anul 2023 ar putea fi însă anul în care vom putea ocoli Bucureștiul pe inelul de sud al Autostrăzii A0. Și tot pe A0 ar putea fi dat în circulație un tronson important din inelul de nord.

De asemenea Tronsonul 3, al DEx12 Craiova-Pitești, între Slatina Nord-Est și Colonești (31,75 km) este aproape o certitudine pentru 2023.

Am mai putea circula în 2023 și pe Drumul Expres Galați - Brăila (11 km). Însă este un scenariu optimist, cred experții în infrastructură.

SURSA: 130km.ro

Pe Autostrada A3 București-Borș este deschisă secțiunea București-Ploiești (65,19 km), dar și segmentul spre Brașov, între Râșnov și Cristian. La fel și o porțiune din Secțiunea A3 Gilău - Nădășelu.

SURSA: 130km.ro

Unde ar putea fi Autostrada A5

Autostrada București-Giurgiu, numită si autostrada A5, este o autostradă propusă în partea de sud a României, de-a lungul Coridorului pan-european IX. Proiectată pe o lungime de 51 kilometri, va conecta Bucureștiul de Giurgiu, unde autostrada se va conecta probabil la autostrada Veliko Tarnovo-Ruse din Bulgaria (A7). Legătura următoare este cu autostrada Hemus (A2), conectând astfel, în proiect, Bucureștiul de Sofia, scrie Wikipedia.

Momentul apariției autostrăzii A5 este neclar, cu lucrările de construcție puțin probabil să înceapă înainte de 2030, mai ales că drumul adiacent spre granița cu Bulgaria, drumul național 5 (DN5), a fost modernizat de-a lungul anilor 2000 pe un drum cu două benzi.

Mai mult, o nouă autostradă (numită DN5D) care ocolește orașul Giurgiu în est (aproximativ 6 kilometri lungime) a fost deschisă în 2021. Servește ca legătură cu Podul Prieteniei peste Dunăre.

În trecut, autostrada Brașov - Bacău (Răcăciuni) (162 km) a fost etichetată A5. În cele din urmă a fost îmbinată cu autostrada Sibiu - Brașov (120 km), formând o autostradă A13, de 282 km lungime. Astfel, ruta A5 a fost rezervată pentru o eventuală autostradă între București și Giurgiu.

Autostrada Sudului A6

Autostrada A6 leagă orașul Lugoj (pornind din centura sa de pe DN6) cu Autostrada A1 în zona localității Balinț (județul Timiș). Ea a fost inaugurată pe 19 decembrie 2013.

Continuarea ei dincolo de acest punct este incertă, master-planul general de transport al României preconizând un viitor drum expres care să continue această autostradă spre Filiași, conform Wikipedia.

Senatul a aprobat tacit execuția Autostrăzii Sudului A6 Lugoj – Caransebeș – Drobeta-Turnu Severin – Calafat - Craiova – Roșiori de Vede – Alexandria – București în termen de 4 ani de la data intrării în vigoare a legii (1 ianuarie 2021).

Autostrada A7 - Autostrada Moldovei

Este o autostradă propusă pe traseul Ploiești - Buzău - Focșani - Bacău - Pașcani - Suceava - Siret.

Termenul final de realizare a A7, până la Pașcani, este anul 2026, însă Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor a anunțat că ar putea fi gata, în proporție de 80%, încă din 2025. Până acum au fost dați în circulație doar 16 kilometri, respectiv centura municipiului Bacău.

Autostrada A7, cunoscută și ca Autostrada Moldova, are 314 kilometri pe tronsonul finanțat din PNRR, de la Ploiești la Pașcani. Zece dintre cele 13 loturi ale viitoarei autostrăzi au constructori desemnați. Planul este ca, până în primăvara anului 2023, să fie desemnați și executanții celor trei loturi dintre Bacău și Pașcani.

Tronsonul final, între Pașcani și Siret, ar urma să fie scos la licitație în cel mai bun caz până la finalul anului 2023, conform planurilor, și să fie finanțat tot din fonduri europene destinate dezvoltării rețelei de transport.

Autostrada Unirii A8

Autostrada Unirii A8 Târgu Mureș - Iași - Ungheni ar urma să aibă o lungime de circa 311 kilometri, din care 211 kilometri pe segmentul Târgu-Mureș - Târgu Neamț și circa 100 de kilometri de la Târgu Neamț la Iași și la podul Ungheni peste Prut.

Momentan, este aproape finalizată documentația pentru scoaterea la licitație pentru execuție a capetele traseului montan, din județele Mureș, respectiv Neamț, iar constructorii ar urma să fie desemnați până cel târziu în vara anului 2023. Restului traseului dintre Mureș și Neamț se află într-o fază birocratică avansată și ar urma, de asemenea, să fie scos la licitație pentru execuție până în mai 2023. Construcția trebuie finalizată până cel târziu în 2026, fiind propus spre finanțare prin PNRR. Restul autostrăzii, din Moțca, județul Iași, până la Prut, ar trebui scos la licitație pentru execuție, în cel mai bun caz, la începutul anului 2024.

Autostrada A9, crucială pentru conexiunea vestului țării cu rețeaua rutieră din Balcanii de Vest

Autostrada A9 este proiectată să facă joncțiunea cu A1 în zona Remetea Mare, continuând în paralel cu centura Timișoara Sud până în zona Giroc, unde va avea o ieșire spre Timișoara. De acolo, traseul merge spre sud, pe ruta Jebel - Opatița - Stamora Germană - Moravița, până la granița cu Serbia, în continuarea drumului european E70.

Studiul de fezabilitate este însă mult întârziat.

Cea mai recentă problemă este legată de prețuri.

Termenele proiectării au fost modificate recent. Contractul de elaborare a studiului de fezabilitate pentru Autostrada Timișoara – Moravița a fost semnat în martie 2020 cu asocierea Search Corporation – Egis, pentru suma de 8,73 de milioane de lei, fără TVA.

Autostrada A10, numită și ”Autostrada Apuseni”

Este o autostradă din partea central-vestică a României care conectează autostrăzile A1 și A3, legând orașele Sebeș, Alba Iulia, Teiuș, Aiud și Turda. Din 30 noiembrie 2021 se circulă pe toată lungimea ei de 70 km.

Autostrada a fost împărțită în patru loturi, iar lucrările pentru loturile 3 și 4 au început în data de 20 mai 2014, s-au terminat în iarna 2017–2018, circulația fiind deschisă în 30 iulie 2018 după 7 luni de tergiversări. În cazul celorlalte două loturi, lucrările de execuție au început în luna noiembrie 2014. Lotul 2 a fost deschis circulației normale pe 19 noiembrie 2022, conform Wikipedia.

Autostrada A11

Autostrada A11 Arad - Oradea - A3 are o lungime de 130 km. Doar 3% este dată în exploatare.

A11 este o un traseu propus pe traseul Arad - Oradea - A3. Singura porțiune deschisă circulației este reprezentată de 3,50 km deschiși traficului dinspre Arad spre DN7. De asemenea, în 2020 a fost semnat contractul pentru legătură dintre Oradea și Autostrada A3, în zona comunei Borș, la profil de drum expres pentru 13 km și de drum național cu patru benzi (diferență până la 18,96km), conform 130km.ro.

Autostrada A13

Autostrada A13 este proiectată pe ruta Sibiu - Brașov - Răcăciuni (județul Bacău), parcurgând un traseu de aproximativ 281 km.

De la Boița (unde va fi intersecția cu A1), autostrada A13 va urma Valea Oltului spre amonte, înainte de a trece prin Avrig, Cârțișoara, Voila până la o intersecție cu A3 la est de Făgăraș, cu care se suprapune până la vest de Brașov, unde există o altă intersecție, separându-se de A3.

Acest tronson lung de 120 km a fost planificat inițial ca drum expres ca alternativă la DN1 între Sibiu și Făgăraș cu lungimea de 73 kilometri și un cost estimat de 614 milioane de euro. În 2013, Guvernul român a schimbat planurile oferind legătura de la Sibiu la București alternativă la autostrada A1 via Pitești ca parte a rețelei transeuropene de transport, implementând-o astfel mai degrabă ca o autostradă, decât ca drum expres, conform Wikipedia.

Proiectul care leagă sudul Moldovei de sudul Transilvaniei străbătând Carpații Orientali pe o distanță de 281 de kilometri este blocat în acest moment de contestații. Situația aproape hilară este că cei interesați nu contestă rezultatul licitației, ci răspunsurile date de CNAIR la clarificări.

130km.ro

Autostrada A14

Proiectul Autostrăzii Nordului (A14), care ar trebui să lege Satu Mare de Suceava, pe o distanță planificată de 335 de kilometri, se află încă în faza studiilor de fezabilitate, deși, conform legii, ar mai fi aproximativ doi ani până când ar trebui finalizată construcția.

Este trecută sub tăcere la nivel central, deși în nordul îndepărtat al țării autoritățile susțin că lucrează intens pentru a o pune în practică.

DEx6 Brăila - Galați

Va avea 12,29 km și este în faza de execuție. Acest drum expres va face legătura între orașele Brăila și Galați. Termenul de deschidere este 2024. Contractul a fost semnat în aprilie 2021.

Traseul drumului expres se continuă cu un pod peste Dunăre aflat în construcție între Brăila și Smârdan în județul Tulcea. Podul nu face parte din Drumul Expres Brăila - Galați.

În momentul de față avem 994,55 km de autostradă și drum expres, iar în 2023 vom depăși borna simbolică de 1.000 de kilometri de drum de mare viteză.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Visul românilor de a ajunge în Grecia pe o infrastructură de mare viteză. Expert: „Nu vă faceți speranțe că va fi mâine gata”
Visul românilor de a ajunge în Grecia pe o infrastructură de mare viteză. Expert: „Nu vă faceți speranțe că va fi mâine gata”
Ministrul grec al Transporturilor, Christos Staikouras, a punctat joi, 11 aprilie, importanța conexiunii dintre statul elen și România, prin extinderea unui proiect de infrastructură...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#autostrazi Romania, #infrastructura, #drum expres, #Autostrada Nordului, #autostrada sudului, #Autostrada Unirii , #infrastructura
Comentarii
Poza eu-ca
eu-ca
rank 5
Va fi gata cind mizeria cea mai mare, use...., va avea 4,99%., ca
Poza Rasputin
Rasputin
rank 5