Cum se derulează lucrările la Autostrada București-Brașov. Cătălin Drulă, revoltat: „Totul este într-un stadiu incipient!". Când ar putea fi gata

Vineri, 20 Septembrie 2024, ora 03:20
26263 citiri
Cum se derulează lucrările la Autostrada București-Brașov. Cătălin Drulă, revoltat: „Totul este într-un stadiu incipient!". Când ar putea fi gata
Cătălin Drulă, peisaj montan din România / FOTO: C. Drulă (Facebook), Unsplash.com

A circula de la București până la Brașov neîntrerupt, cu viteza de 130 km/h, pe autostradă, pare mai degrabă un vis frumos. Oficialii de la CNAIR estimează că noul termen, la care autostrada de pe Valea Prahovei, „Ploiești-Brașov”, va fi gata, e 2031, un termen privit cu mult scepticism în spațiul public.

Practic, București și Brașov ar urma să fie legate prin două mari secțiuni de autostradă. București-Ploiești, cu o lungime de 56 km, operabilă din anul 2012, respectiv Ploiești-Brașov, cu o lungime de aproximativ 105 km, se află în faza de pregătire din 2021. Ploiești-Brașov va fi, de fapt, tronsonul 2 din Autostrada Transilvania (A3, București-Borș). Tronsonul este împărțit în două secțiuni: Ploiești - Comarnic, cu o lungime de 49 km și Comarnic-Brașov, cu o lungime de 58 km.

Cătălin Drulă, fost ministru al Transporturilor: „În mandatul lui Grindeanu, proiectul autostrăzii nu a progresat mai deloc"

Cătălin Drulă, ministru USR al Transporturilor în perioada decembrie 2020 - septembrie 2021, nu crede că lucrările la autostrada dificil de realizat, prin munte, vor fi gata în 2031.

„În ultimii trei ani, în mandatul domnului Grindeanu, proiectul autostrăzii Ploiești-Brașov nu a progresat mai deloc, nici măcar cu prima etapă: studiul de fezabilitate. Investigații nu s-au făcut în zonele grele de munte, proiectare de detaliu, avize, acord de mediu, totul este într-un stadiu incipient.

Cum ne-am putea aștepta să fie gata în șapte ani, de astăzi, o autostradă montană când chiar și partea de pregătire - studiile și proiectarea sunt blocate? Ce să mai vorbim despre licitații, constructori, lucrări în teren?", a declarat Drulă, pentru Ziare.com.

Condițiile pentru realizarea Autostrăzii Ploiești - Brașov

Adrian Covăsnianu, fost consilier la MT, susține că termenul de finalizare este condiționat de mai multe aspecte.

"Termenul e condiționat de o documentație tehnico-economică matură, adică studiu de fezabilitate (SF) avizat și aprobat, inclusiv prin HG de Indicatori Tehnico-Economici cu identificarea certă a sursei de finanțare pentru execuție.

Relația Transilvania-Muntenia pe Valea Prahovei, aflată pe coridorul european secundar de transport - orizont de implementare/deziderat european anul 2050, necesită o abordare multidisciplinară, având în vedere traseul care se inserează în zona montană și în apropierea țesutului construit. Sperăm să avem un cost final eficient din perspectiva economică pentru sursa de finanțare vehiculată în spațiul public, și aici mă refer la PPP", a declarat Covăsnianu, pentru Ziare.com.

Fostul consilier a oferit mai multe informații tehnice, pe marginea acestui subiect:

"Sincer, este de văzut și estimarea de timp a proiectantului de la SF, care, în principiu, are toate argumentele tehnico-economice pentru a fi validă. Au existat situații în care proiectantul a propus un termen de implementare mai 'realist'- vezi secțiunea montană din A8, unde avem 54 de luni pentru execuție pe unele loturi, iar CNAIR se pare ca intenționează să 'optimizeze' timpii în procedura de licitație cu câteva luni bune. Anul 2031 pentru A3 Comarnic-Cristian poate fi un termen foarte realist, condiționat de:

1. o documentație tehnico-economică matură și avizată + Proiect Tehnic în anul 2025;

2. finanțare asigurată pentru execuție - momentan, cunoaștem doar declarațiile publice legate de eventuala finanțare via PPP;

3. o licitație rapidă în 2025-2026

4. lotizare inteligentă - descărcări în drumuri naționale și loturi utilizabile independent unele de altele - și constructori serioși. În caz contrar, se poate doar specula", a mai transmis Covăsnianu.

De la București la Brașov, tot pe DN1. Cozi imense pe Valea Prahovei, mulți ani înainte

Cea mai mare problemă, legată de construcția autostrăzii, rămâne costul investiției, de aproximativ 5 miliarde de euro, dublu față de bugetul anual al companiei de drumuri. De-a lungul timpului, statul a luat în calcul mai multe variante ca să facă rost de bani: parteneriat public-privat (PP), concesiune sau prin intermediul unei asociații a primăriilor din zonă. Însă, niciuna nu s-a concretizat. Pentru realizarea proiectului, Guvernul Ciolacu a făcut "lobby" în statele arabe.

Compania de Drumuri susține că va scoate la licitație construcția segmentul „Ploiești-Râșnov”, de aproape 100 de km, în 2026. Anul acesta ar putea fi semnat contractul pentru un tronson de doar 4 kilometri, între Codlea și Cristian.

La finalul lui 2023, fostul director al CNAIR, Mariana Ioniță, susținea că lucrările pentru Ploiești-Brașov nu vor putea începe înainte de anul 2026-2027. Astfel, întregul sector de drum ar putea deveni operabil abia din 2040.

Pentru moment, șoferii sunt nevoiți să se înghesuie pe DN1 și să piardă timp în coloane, mai ales în weekend și de sărbători.

Anunț trist de pe șantierul lui Dorinel Umbrărescu. Încă o întârziere pe Autostrada Moldovei. Ce va fi gata în 2024
Anunț trist de pe șantierul lui Dorinel Umbrărescu. Încă o întârziere pe Autostrada Moldovei. Ce va fi gata în 2024
Dorinel Umbrărescu s-a poziționat drept cel mai serios constructor de drumuri din România. Însă chiar și antreprenorul din Bacău consemnează întârzieri. Cea mai recentă informație de...
Încă o investiție importantă pentru frații Pavăl. Creatorii Dedeman ridică un mare ansamblu comercial
Încă o investiție importantă pentru frații Pavăl. Creatorii Dedeman ridică un mare ansamblu comercial
După ce a anunțat că a cumpărat un hotel în Elveția, familia Dedeman a dezvăluit lui investiții. De data aceasta, este vorba despre o nouă afacere ce va fi pusă pe picioare în Iași....
#autostrazi, #autostrada, #investitii, #catalin drula , #investitii
  1. Rusia își mută lansatoarele nucleare mobile. Care este scopul mișcării VIDEO
  2. ”Războiul din Ucraina va fi gata în 15 zile”. Avertismentul șefului diplomației europene
  3. Noi declarații scandaloase ale lui Trump: ”Migranții au adus gene proaste în SUA. Kamala Harris are deficiențe mintale” VIDEO
  4. Cine e românul care a creionat bugetul de 200 de miliarde de euro al Parlamentului European pentru 2025. ”E esențial pentru echilibrul puterilor în UE”
  5. Holocaustul, comemorat la București: ”În octombrie ne amintim de sutele de mii de evrei ucişi în pogromuri pentru simplu fapt că fost consideraţi ALTFEL”
  6. Nordis, "lebada neagră" care sparge bula imobiliară?
  7. De ce vin mii de soldați francezi în România. Dacian Spring 2025 reprezintă un test cheie pentru capacitatea de apărare UE
  8. A fost adus în țară încă un fugar, condamnat la peste 11 ani de închisoare: ”Este unul dintre nemernicii care a profitat de mai multe tinere de 17 ani”
  9. Propaganda rusă care profită de tragediile din UE. Țintele sunt "oamenii cu un grad mai scăzut de educație, populația mai săracă"
  10. Cum va fi vremea în a doua lună de toamnă. Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni