O pădure întreagă din Munții Făgăraș a fost "rasă" de o avalanșă uriașă

Duminica, 05 Februarie 2023, ora 23:06
3619 citiri
O pădure întreagă din Munții Făgăraș a fost "rasă" de o avalanșă uriașă
O întreagă pădure a fost doborâtă de zăpada care a alunecat de pe un versant al muntelui

Şeful Salvamont Argeş, care deţine şi funcţia de şef al Comisiei de avalanşe din cadrul Salvamont România din anul 2006, se arată „şocat şi uimit” că avalanşele care au lovit cabana Capra din Făgăraş nu au produs victime. „Pot să vă spun că au fost şase avalanşe, două dintre ele enorme”, spune salvatorul montan.

”Eu sunt şocat, uimit că o succesiune de astfel de avalanşe nu a făcut absolut niciun fel de victimă. (...) Pot să vă spun că au fost şase avalanşe, două dintre ele enorme. A doua, eu am mai văzut aşa ceva la începutul lui mai 1985, când am început să merg în Făgăraş. Faptul că nu a fost nicio victimă mie mi se pare un noroc extraordinar, lucru care se datorează faptului că a fost foarte târziu, s-a întâmplat prima avalanşă la ora zece şi jumătate (seara – n.r.), era deja viscol. Dacă era în timpul zilei, ar fi fost o tragedie. Şi a doua avalanşă a plecat în creierii dimineţii când oricum nu circula nimeni şi era viscol”, a afirmat Ion Sănduloiu duminică seară.

Acesta a explicat că zăpada de pe un întreg versant a plecat la vale, iar una dintre avalanşe a „ras” o pădure.

La faţa locului salvamontiştii au dus inclusiv câini de căutare în avalanşă şi o dronă, pentru a-şi da seama dacă au rămas depozite de zăpadă în partea superioară a muntelui şi dacă acestea mai riscă să se plece la vale.

„Din fericire, nu a fost cazul unui risc foarte mare, noi ne-am dat seama că se poate lucra în zonă, se poate circula pe tot parcursul între zona de siguranţă şi Capra”, a mai afirmat Ion Sănduloiu.

Acesta a precizat că unii dintre turişti voiau să plece din cabană cu maşinile şi nu pe jos, pentru că se temeau de producerea de noi avalanşe.

Sănduloiu a explicat că în ultimele 24 de ore pe platforma Bâlea stratul de zăpadă recent depus depăşeşte o jumătate de metru, iar stratul de zăpadă proaspăt depus s-a aşternut peste unul de 30 de centimetri, ceea ce presupune că stratul de zăpadă care se poate disloca este de 80 de centimetri.

Prima avalanşă a lovit cabana sâmbătă seară, în timp ce turiştii petreceau la o zi onomastică. Evenimentul a avut loc la zece minute de la servirea tortului. Turiştii au povestit că au auzit un zgomot „ca o bombă”.

Citește și:
Turistă rănită în timp ce făcea un traseu din Masivul Bucegi. Aceasta a căzut la peste o sută de metri
Turistă rănită în timp ce făcea un traseu din Masivul Bucegi. Aceasta a căzut la peste o sută de metri
O turistă în vârstă de 25 de ani a fost grav rănită sâmbătă, 18 martie, după ce a alunecat şi a căzut peste o sută de metri pe un traseu montan din zona staţiunii Buşteni de pe Valea...
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, fost ministru al Turismului, a criticat dur luni, 20 martie, decizia ÎCCJ de a-i respinge contestația la executarea pedepsei din dosarul ”Gala Bute”. Decizia instanței este...
#avalansa, #padure, #salvamont, #Arges , #avalansa