Pentru a treia oară în mai puțin de o lună, locuitorii din Craiova au rămas fără căldură, iar temperaturile scăzute din această perioadă amplifică nemulțumirea generală.
Societatea Electrocentrale Craiova se confruntă cu defecțiuni grave, după ce singurul cazan operațional, Cazanul 2, a cedat din nou. Situația afectează nu doar populația, ci și activitatea economică a orașului, arată Gazeta de Sud.
În noaptea de duminică spre luni, grupul energetic 2, care produce căldură pentru oraș și abur tehnologic pentru uzina Ford Otosan, s-a defectat. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Electrocentrale:
„Societatea Electrocentrale Craiova S.A. anunţă că, începand cu data de 25.11.2024, ora 00:00, urmare a unei defecţiuni produse la cazanul numarul 2, blocul energetic numărul 2 a fost oprit. Furnizarea agentului termic, în Municipiul Craiova, se realizeazaă la parametri reduşi de funcţionare până la remedierea problemelor ce au generat defectiunea. Au fost începute în regim de urgenaţă lucrarile de reparaţie necesare. Estimăm că revenirea la parametri normali de funcţionare se va relua în cursul zilei de marţi 26.11.2024.”
Defecțiunea afectează direct locuințele, școlile, grădinițele și spitalele din oraș, toate fiind dependente de sistemul centralizat de încălzire. În plus, Ford Otosan România, unul dintre cei mai mari angajatori din zonă, a fost nevoit să își trimită angajații în șomaj tehnic pentru perioada 25-27 noiembrie, din cauza lipsei de abur tehnologic necesar producției.
Conform surselor din cadrul Electrocentrale Craiova, situația dificilă este cauzată de infrastructura depășită tehnologic:
„Este o instalaţie veche din anii 80. Până nu rezolvăm cu grupul de gaze…Nu mai facem faţă cu instalaţia veche, centrala este oprită. Grupul 1 este încă în reparaţii şi sperăm că săptămâna viitoare să intre în rezervă. Grupul 2 a cedat şi sunt oamenii în cazan ca să repare. Cazanele pe gaze nu pot susţine agentul termic pe oraş şi aburul tehnic la Ford. Suntem puşi în situaţia să renunţăm la unul din cazane, ele este făcut mai mult din sudură. Lipsa de investiţie îţi spune cuvântul. Ţevile au ajuns să primească încă o îmbrăcătură de sudură.”
În prezent, aproximativ 46.000 de apartamente, instituții publice, școli și spitale din Craiova sunt afectate de lipsa căldurii, ceea ce reprezintă aproximativ 150.000 de locuitori.
Avarie după avarie
Problemele la sistemul de încălzire din Craiova nu sunt noi. În urmă cu patru săptămâni, grupul energetic a fost închis temporar pentru reparații, după ce cetățenii au reclamat poluarea excesivă cu cenușă. Ulterior, pe 13 noiembrie, Cazanul 2 a intrat în avarie din nou, lăsând orașul în frig și afectând activitatea Ford Otosan.