Experții de la o Asociație britanică importantă din domeniul medical trag un semnal de alarmă, trimițând o scrisoare prim-ministrului și Secretarului Sănătății de la Londra, subliniind faptul că unul din cinci oameni riscă să se îmbolnăvească de diabet. Se estimează că 4,6 milioane de oameni din Marea Britanie au fost diagnosticați cu diabet - cu 200.000 mai mult decât în această perioadă de anul trecut. Majoritatea (90 la sută) au tipul 2, care provoacă infarct, atac vascular cerebral, demență și alte afecțiuni grave, iar boala apare în principal din 3 cauze.
Asociația britanică a diabeticilor (Diabetes UK) arată că, conform celor mai recente date colectate de organizația de caritate, unul din cinci adulți are diabet sau prezintă risc crescut de a-l dezvolta, potrivit The Times.
Diabetul este asociat cu trei cauze majore, o dietă nesănătoasă, excesul în greutate și un factor genetic. Deși creșterea numărului de cazuri confirmate este îngrijorătoare, cel puțin persoanele în cauză ar trebui să primească tratamentul de care au nevoie, spre deosebire de cei 1,3 milioane de oameni pe care Diabetes UK le-a estimat că trăiesc cu tip 2 nediagnosticat sau majoritatea celor 6,3 milioane de adulți cu prediabet care merg în același sens.
Indiferent de tipul de diabet pe care îl aveți, rezultatul este același: nivelul de glucoză (zahăr) din sânge crește, declanșând simptome care variază de la oboseală generală, vedere încețoșată, urinare mai pronunțată decât în mod normal și sete excesivă până la infecții, confuzie și chiar comă și moarte.
În tipul 2, nivelurile de zahăr din sânge tind să crească lent în luni sau ani, pe măsură ce sistemul de reglare bazat pe insulină se luptă să facă față controlului glicemiei. Debutul tipului 1, care este cauzat de distrugerea celulelor producătoare de insulină din pancreas, este de obicei mult mai rapid.
Este o boală autoimună și tinde să se dezvolte mult mai devreme în viață (la copii și adulții tineri) și necesită adesea intervenție medicală urgentă pentru a evita complicațiile care pun viața în pericol, cum ar fi coma. Lipsa diagnosticului în ambele tipuri poate avea consecințe grave, dar la tipul 1 orice greșeală poate fi fatală.
Cu toate acestea, nivelurile ridicate de zahăr din sânge nu cauzează doar probleme pe termen scurt. Glucoza este „corozivă” pentru căptușeala delicată a vaselor de sânge și le îmbătrânește prematur într-un mod similar cu fumatul, ceea ce duce la probleme pe termen mai lung, cum ar fi atac de cord, accident vascular cerebral, demență, insuficiență renală, pierderea vederii, leziuni ale nervilor, răni care nu se vindecă și amputarea membrelor.
Cien trebuie să se ducă la medic?
De aici impulsul pentru un control strict al glucozei în cazurile stabilite de diabet și îngrijorarea crescândă cu privire la milioanele de oameni nediagnosticați din Marea Britanie care au niveluri de zahăr din sânge mai mari decât cele normale, dar nu știu asta.
HbA1c este principalul test utilizat pentru depistarea/diagnosticarea diabetului, deoarece reflectă nivelurile de zahăr din sânge din ultimele două până la trei luni, mai degrabă decât doar în ziua prelevării. Pragul pentru diabet este de 48 mmol/mol sau mai mult, orice sub 42 fiind normal, iar zona gri dintre (42-48) fiind etichetată ca pre-diabet. Deci cine ar trebui testat și când?
Diabetul de tip 1 necesită întotdeauna tratament cu insulină, dar dieta și scăderea în greutate pot ajuta cu adevărat la tipul 2 și uneori chiar pot inversa starea. La fel de important este reducerea excesului de carbohidrați, cum ar fi pâinea, pastele și prăjiturile, care, împreună cu pierderea în greutate, pot scădea nivelul de glucoză din sânge la persoanele cu pre-diabet, ceea ce înseamnă că ei evită dezvoltarea unei afecțiuni în general.
Diabetul de tip 1 este o afecțiune autoimună în care organismul distruge celulele producătoare de insulină din pancreas. Cauzele nu sunt pe deplin înțelese, dar includ predispoziția genetică și factorii de mediu. Tipul 2 are o componentă genetică, dar este legată și de vârstă, dietă și stil de viață. Institutul Național de Sănătate din Marea Britanie (NICE) recomandă ca următoarele grupuri să fie supuse evaluării riscului pentru diabetul de tip 2:
- Toți adulții peste 40 de ani, cu excepția femeilor însărcinate (care sunt oricum testate). Și cei peste 25 de ani din anumite grupuri etnice.
- Femeile care au avut diabet gestațional (niveluri crescute de zahăr din sânge în timpul sarcinii) și cele cu sindromul ovarului polichistic.
- Oricine este obez.
- Cei cu hipertensiune arterială și/sau orice persoană care are boli de inimă sau a avut un accident vascular cerebral.
Cum adica nu poati sa dat in judecata companiiile farmaceutice !!... Vezi tot
Pah! Vezi tot