După începutul invaziei Moscovei din Ucraina din urmă cu peste 1.000 de zile, teama de o escaladare a conflictului în Europa a fost mereu prezentă în cancelariile occidentale. Acum, Germania avertizează prin vocea șefului Serviciilor Secrete BND, Bruno Kahl care a spus că Putin ar putea testa loialitatea alianței nord-atlantice, punând NATO într-o situație nemaivăzută în Europa.
Armata Rusiei va fi în măsură să lanseze un atac împotriva NATO până la sfârșitul deceniului, a spus Kahl. Ideea ar fi de a testa hotărârea NATO de a invoca articolul 5 din tratat, care obligă membrii alianței să ofere asistență, în cazul unui atac asupra unei alte țări NATO, potrivit Politico.
Deși nu este așteptat un atac pe scară largă asupra unei țări NATO, Moscova ar putea, de exemplu, să organizeze o intervenție limitată sub pretextul protejării minorităților ruse, a declarat Bruno Kahl, șeful Serviciului de informații BND din Germania.
Generalul american care îl poate răpune pe Putin: Soluția dacă președintele rus refuză negocierile
„În prezent, nu există indicii ale intențiilor concrete ale Rusiei de război” împotriva NATO, a spus Kahl la un eveniment organizat de grupul de reflecție pentru politică externă german DGAP, potrivit mai multor rapoarte din presa germană.
„Dar dacă astfel de puncte de vedere vor câștiga aderenți la sediul guvernului de la Moscova, riscul unui conflict militar va crește în următorii ani”, a spus el. „Din punctul de vedere al Rusiei, [succesul] ar fi obținut, dacă articolul 5 nu ar avea niciun efect în cazul unui atac”, a adăugat Kahl.
Clauza articolului 5 a NATO este o garanție majoră, în special pentru țările mai vulnerabile precum Țările Baltice, deoarece ar însemna, teoretic, de exemplu, că Statele Unite ar interveni cu toată puterea sa militară, dacă Rusia ar ataca - acționând ca un puternic descurajator.
Dar au existat îngrijorări tot mai mari în Europa cu privire la fiabilitatea angajamentului de decenii al SUA față de securitatea europeană. Președintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat că va „încuraja” Rusia să atace orice țară membră NATO, care nu și-a îndeplinit obligațiile financiare față de alianța de apărare.
Forțele armate ale Rusiei vor fi, în ceea ce privește echipamentul și personalul, în măsură să lanseze un atac împotriva NATO până la sfârșitul deceniului, a spus Kahl, adăugând că accentul Rusiei „cu siguranță nu va fi pe o acaparare de terenuri pe scară largă”, dar mai degrabă pe crearea unei scindări în interiorul NATO.
Kahl a avertizat, de asemenea, despre interferența Rusiei în perioada premergătoare alegerilor anticipate din Germania, planificate pentru 23 februarie 2025.
Scopul Kremlinului este de a stârni conflicte sociale, analizând în detaliu probleme precum politica climatică, care sunt apoi „reluate în mod naiv” de către grupurile de dreapta și din stânga spectrului politic din Germania, a spus Kahl. „Desigur, acest lucru are un impact asupra alegerilor, asupra rezultatelor alegerilor”, a spus el.
Într-o ruptură diplomatică separată, Moscova a expulzat miercuri doi jurnalişti de la postul public german ARD, ca răspuns la mişcările germane împotriva reporterilor din Rusia. Acest lucru a determinat Ministerul de Externe de la Berlin să-l cheme pe ambasadorul Rusiei joi,28 noiembrie 2024.