Avertismentul Greciei privind un posibil aflux de refugiați ca urmare a crizei din Orientul Mijlociu

Luni, 23 Octombrie 2023, ora 18:49
1986 citiri
Avertismentul Greciei privind un posibil aflux de refugiați ca urmare a crizei din Orientul Mijlociu
Refugiații primesc asistență financiară în valoare de aproximativ 2.400 de dolari FOTO / X

Uniunea Europeană se confruntă cu riscul unui aflux brusc de migranţi care fug de războiul Israel-Hamas, a declarat luni ministrul grec al migraţiei, Dimitris Kairidis, făcând apel la vigilenţă şi mai multă solidaritate între statele membre UE, relatează Reuters.

"Există întotdeauna riscul, dacă instabilitatea în Orientul Mijlociu se extinde şi mai ales dacă cuprinde ţări vecine precum Egiptul, care are o populaţie foarte mare, ca lucrurile să poată deveni cu adevărat periculoase", a declarat Kairidis într-un interviu pentru Reuters.

"Trebuie să fim vigilenţi, trebuie să fim mai apropiaţi în Europa. (Avem nevoie) de o mai bună protecţie a frontierelor, de combaterea reţelelor de contrabandişti, de returnări a celor care nu primesc azil", a mai spus el.

În timpul crizei migraţiei din 2015, guvernele UE s-au confruntat cu un aflux de peste un milion de persoane, în mare parte refugiaţi sirieni, care au ajuns în Grecia prin Turcia.

Într-o perioadă de îngrijorări sporite privind securitatea legate de conflictul Israel-Hamas, Kairidis a spus că Grecia se află în prima linie a discuţiilor UE privind un număr mai mare de expulzări şi returnări de migranţi în urma atacurilor sângeroase din Belgia şi Franţa.

El s-a referit la uciderea a doi cetăţeni suedezi la Bruxelles săptămâna trecută de un tunisian înarmat care locuia ilegal în Belgia, după ce cererea de azil i-a fost respinsă. Bărbatul a ajuns în UE prin insula italiană Lampedusa, în 2011.

"Avem o situaţie inacceptabilă în care, indiferent dacă cererea voastră este aprobată sau respinsă, puteţi rămâne în Europa", a spus Kairidis. "Cheltuim tone de bani şi resurse pentru a evalua aceste cereri... însă la sfârşitul zilei totul devine o bătaie de joc", a adăugat el, cerând un mecanism european comun pentru returnarea migranţilor.

"Numai Europa împreună poate forţa ţările de origine să-şi ia înapoi cetăţenii, prin stimulente şi constrângeri", a subliniat ministrul grec. "Grecia singură nu poate face asta, Belgia singură nu poate face asta", a insistat el.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Grecia vrea să aducă 40.000 de angajați din șase țări. „Obiectivul este de a acoperi necesarul de forţă de muncă”
Grecia vrea să aducă 40.000 de angajați din șase țări. „Obiectivul este de a acoperi necesarul de forţă de muncă”
Premierul Kyriakos Mitsotakis a anunțat că Grecia este pe punctul de a încheia un acord privind migraţia cu India, pentru a aduce în ţară angajaţi calificaţi şi necalificaţi, care vor...
Răzvan Lucescu, distrus după drama trăită aseară: "E greu de suportat"
Răzvan Lucescu, distrus după drama trăită aseară: "E greu de suportat"
PAOK Salonic, antrenată de Răzvan Lucescu, a ratat, aseară, calificarea în finala Cupei Greciei, fiind eliminată în semifinale de Panathinaikos, la lovituri de departajare. În tur, la 14...
#avertisment, #Grecia, #refugiati, #aflux, #criza, #orientul mijlociu , #Grecia