ESMA emite un avertisment cu privire la prezentarea denaturată a acțiunilor fracționate

Advertorial
Joi, 30 Martie 2023, ora 18:33
6061 citiri
ESMA emite un avertisment cu privire la prezentarea denaturată a acțiunilor fracționate
FOTO: capex.com

Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA), organismul de reglementare și supraveghere a piețelor financiare din Uniunea Europeană, a publicat o declarație în care abordează preocupările legate de protecția investitorilor în ceea ce privește acțiunile fracționate. Autoritatea de supraveghere îndeamnă firmele să pună în aplicare măsuri suplimentare pentru protecția investitorilor.

Anunțul de marți 28 Martie subliniază faptul că instrumentele derivate pe acțiuni fracționate nu sunt echivalente cu acțiunile corporative și, ca atare, companiile nu ar trebui să folosească termenul de "acțiuni fracționate" atunci când promovează aceste produse. În conformitate cu obligația de a permite clienților să înțeleagă în mod rezonabil natura și riscurile asociate unor instrumente financiare specifice, companiile trebuie să clarifice investitorilor că aceștia tranzacționează instrumente financiare derivate.

ESMA vorbește despre preocupările legate de protecția vizavi de acțiunile fracționate

"Toate informațiile furnizate clienților cu privire la aceste instrumente trebuie să fie corecte, clare și să nu inducă în eroare, iar firmele trebuie să prezinte în mod clar toate costurile și comisioanele directe și indirecte legate de acestea", a scris ESMA într-un comunicat de presă.

În plus, declarația ESMA reamintește companiilor reglementate că aceste produse sunt sofisticate și, prin urmare, nu sunt potrivite pentru toți clienții, ci doar pentru un public restrâns și necesită o evaluare a adecvării atunci când furnizează servicii investitorilor de retail.

"Întrucât instrumentele financiare derivate pe fracțiuni de acțiuni nu sunt acțiuni corporative, firmele nu ar trebui să utilizeze termenul de acțiuni fracționate atunci când se referă la aceste instrumente. ESMA ar considera că o astfel de utilizare a termenului este înșelătoare și, prin urmare, încalcă cerințele MiFID II", a adăugat autoritatea de supraveghere.

Companiile care prezintă aceste instrumente derivate trebuie să dezvăluie în mod transparent toate cheltuielile și comisioanele directe și indirecte asociate cu produsele și serviciile prestate. Acestea cuprind costurile de structurare și alte costuri integrate în acțiunile fracționate, pe lângă creșterile și scăderile de preț, proporționale cu valoarea de piață a acțiunii corporative corespunzătoare.

ESMA definește "acțiunea fracționară" ca fiind un instrument care permite investitorilor să participe la performanța unei companii prin intermediul unui instrument care urmărește prețul acțiunii, fiind, în același timp, accesibil la un cost de achiziție mai mic, proporțional cu prețul acțiunii subiacente. În mod obișnuit, acesta acordă investitorilor avantajele financiare ale plății dividendelor, dar, în general, nu este însoțit de privilegii de vot.

Ca urmare a celor prezentate mai sus, ESMA dorește ca firmele care oferă spre tranzacționare aceste instrumente derivate specifice să introducă o serie de măsuri suplimentare pentru a proteja investitorii de retail, explicând exact ce sunt, cât costă, cum sunt gestionate și cui se adresează.

Notă: În 2018, ESMA a stabilit noi reguli care au impus un efect de levier diferențiat pentru clienții de retail, pentru CFD-urile pe perechile valutare majore efectul de levier fiind redus la maxim 30:1, în timp ce pentru alte CFD-uri efectul de levier a fost retrogradat la maxim 20:1. Tranzacțiile cu mărfuri și cu indici care nu sunt majori au fost limitate la un efect de levier maxim de 10: 1 sau mai mic, în timp ce criptomonedele au primit cea mai mare lovitură, efectul de levier fiind redus la maxim 2:1.

Acțiunile fracționate au inundat piața de retail

Ideea din spatele investițiilor în acțiuni fracționate este simplă. Dacă un investitor nu-și permite să cumpere o acțiune întreagă a unei companii relativ scumpe, cum ar fi Tesla sau Apple, el poate achiziționa doar o parte din ea cu capitalul de care dispune. Astfel de oferte au devenit extrem de populare în perioada pandemiei, când tranzacționarea la nivel de retail erau în plină expansiune, iar aplicațiile de tranzacționare se bucurau de un interes masiv.

Încă de la începutul anului 2020, ofertele de acțiuni fracționare și ETF-uri au fost prezentate de către Fidelity Investments, un broker american cu 23 de milioane de clienți la acea vreme. Cu toate acestea, primele oferte de acest tip începuseră deja să apară cu câteva luni mai devreme, datorită unor companii precum Interactive Brokers și Charles Schwab, printre alții, ca răspuns la concurența tot mai puternică de pe piața americană din partea Robinhood. Populara aplicație, care a inițiat trendul masiv al tranzacționării fără comisioane, s-a alăturat noii “mode” din industrie la sfârșitul anului 2019.

În timpul pandemiei Covid-19, tranzacționarea fără comisioane pe acțiuni fracționate a fost introdusă, printre alte companii, de FXCM și CAPEX.com, iar în lunile următoare, alte câteva companii s-au alăturat acestui trend.

Ca urmare, ESMA dorește ca firmele care oferă spre tranzacționare pe aceste derivate specifice să implementeze măsuri suplimentare pentru a proteja investitorii de retail, explicând exact ce sunt, cât costă, cum sunt gestionate și cui se adresează.

#avertisment, #esma, #actiuni fractionate , #bursa