Probleme pentru cei care călătoresc în Bulgaria. Traficul va fi îngreunat pe podul Giurgiu-Ruse

Marti, 11 Iunie 2024, ora 16:24
1534 citiri
Probleme pentru cei care călătoresc în Bulgaria. Traficul va fi îngreunat pe podul Giurgiu-Ruse
Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse FOTO Facebook /Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat marți, 11 iunie, că românii care plănuiesc călătorii în Bulgaria ar putea avea o problemă la granița Giurgiu-Ruse. Timp de patru zile, lucrările la Podul Prieteniei vor îngreuna accesul turiștilor care vor să treacă granița prin acest punct de frontieră.

Lucrările de reparație și asfaltare a suprafeței carosabile a Podului Prieteniei Giurgiu-Ruse vor dura cel puțin până sâmbătă, 15 iunie. Acestea se vor efectua pe timpul zilei, pe segmente rutiere scurte și vor implica organizarea și reglementarea temporară a circulației rutiere pe pod, traficul desfășurându-se pe o singură bandă cu regim asigurat de accesibilitate și de semnalizare prin indicatoare rutiere și personal de dirijare.

MAE le recomandă cetățenilor români să conducă preventiv, cu viteză adecvată, să respecte strict semnalizarea rutieră temporară montată și indicațiile/semnalele organelor de control aflate la fața locului și să ia în considerare posibilitatea măririi timpilor de așteptare la trecerea podului.

Cetățenii români pot folosi pentru intrarea în România și celelalte puncte de trecere a frontierei situate la granița cu Bulgaria:

 • PCTF Vidin – Calafat
 • PCTF Kardam - Negru Vodă
 • PCTF Silistra – Ostrov Călărași
 • PCTF Dobromir – Krushari și PCTF Kainardzha – Lipnița (aceste două puncte funcționează cu orar 08:00-20:00 și doar pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5t)
 • PCTF Nikopol - Turnu Măgurele (feribot) (www.feribot-eurobac.ro)
 • PCTF Svishtov - Zimnicea (feribot) (www.ferry.bg)
 • PCTF Oryahovo – Bechet (feribot) (www.ferryboat.bg)
 • PCTF Aydemir (Silistra) - Chiciu (Călărași) (feribot) (www.spikaferry.com)

Șoferii români care călătoresc în Bulgaria sunt sfătuiți de Ministerul Afacerilor Externe și să își achiziționeze din timp vinietele electronice pentru a circula pe drumurile publice din țara vecină.

Autoritățile bulgare recomandă ca vinieta electronică să fie achiziționată online prin intermediul website-ului www.bgtoll.bg, cu versiune în limba română: https://www.bgtoll.bg/ro/rovinieta-electronica, sau de la terminalele specifice montate în incinta punctelor de frontieră. În cazul turiștilor români care aleg să revină în țară, prin PCTF Ruse, recomandăm să pregătească în prealabil suma exactă pentru taxa de pod, și anume 2 euro sau 4 leva, ori să efectueze plata cu cardul bancar, în acest mod putând fi scurtați considerabil timpii de așteptare la procesarea și eliberarea documentelor justificative tip chitanțe, facturi, bonuri fiscale.

Linkuri utile pentru românii care călătoresc în Bulgaria

Informații suplimentare pot fi accesate astfel: cu privire la starea actuală a drumurilor – pe aplicația gratuită LIMA www.lima.api.bg, de pe pagina de internet a Agenției “Infrastructura Rutieră” – www.api.bg și la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop; cu privire la situația zborurilor pe aeroportul Sofia – www.sofia-airport.eu; cu privire la starea vremii – pe site-ul www.weather.bg; cu privire la regimul vamal, la intrarea în Bulgaria dinspre Turcia, pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiții de călătorie în Bulgaria, titlul Reglementări vamale) și pe site-ul Agenției „Vămi” din Bulgaria – www.customs.bg; cu privire la e-vigneta și sistemul e-TOLL – pe site-ul www.bgtoll.bg; cu privire la situația circulației prin punctele de trecere a frontierei bulgare – pe site-ul www.mvr.bg.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 și +35929733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență au la dispoziție telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerile Externe recomandă consultarea paginilor web http://sofia.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, www.meteoalarm.org, www.mae.ro și reamintește faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie secțiunea „Sfaturi de călătorie”, disponibilă pe site-ul MAE (https://www.mae.ro/node/1533), care oferă informaţii, alerte, atenționări şi sfaturi de călătorie.

Alegerile locale vor fi reluate: Localitățile în care cetățenii vor merge din nou la vot
Alegerile locale vor fi reluate: Localitățile în care cetățenii vor merge din nou la vot
Alegerile locale vor fi reluate în două comune din județele Mureș și Alba, după ce candidații din data de 9 iunie au înregistrat număr egal de voturi. Astfel, comunele în care se va relua...
Ce nume noi și care sunt personajele controversate care ajung în Parlamentul European. Aleșii vor câștiga peste 7.000 de euro pe lună
Ce nume noi și care sunt personajele controversate care ajung în Parlamentul European. Aleșii vor câștiga peste 7.000 de euro pe lună
Aproape jumătate din lista europarlamentarilor români care urmează să își preia mandatul sunt nume noi în panoplia Parlamentului European. Printre aceștia sunt atât foști miniștri,...
#avertizare calatorie MAE, #cozi granita, #Giurgiu Ruse, #podul prieteniei , #Bulgaria
 1. Tensiuni la nivelul UE. Cum ar putea rata Ursula von der Leyen cel de-al doilea mandat, potrivit Politico: „E imposibil să votăm în favoarea ei”
 2. Mai multe județe sub cod roșu de caniculă în duminica Rusaliilor. Și Capitala este afectată
 3. Un soldat ucrainean a doborât o rachetă de croazieră folosind doar o mitralieră
 4. Un bărbat a fost rănit de un roller coaster în timp ce își căuta cheile pierdute când se aflase în Montagne Russe VIDEO
 5. Armata ucraineană ar fi distrus un sistem antiaerian Pantsir S-1 aflat pe teritoriul Rusiei, la Belgorod
 6. Inteligența Artificială epuizează rețeaua electrică. Firmele de tehnologie caută o soluție miraculoasă
 7. Rusaliile. Biserica sărbătoreşte în acest an Pogorârea Duhului Sfânt pe 23 iunie
 8. Elon Musk și-a făcut echipă de fotbal. S-a născut al 11-lea copil al miliardarului sud-african
 9. Primul stat american care permite castrarea chirurgicală ca pedeapsă pentru cei care molestează copii
 10. Proteste cu mii de oameni după ce un soldat care a bătut o femeie pe stradă a scăpat nepedepsit