Mutare decisivă a SUA pentru înfrângerea Rusiei: Washingtonul dă undă verde pentru o super-armă furnizată Ucrainei

Sambata, 20 Mai 2023, ora 02:45
6954 citiri
Mutare decisivă a SUA pentru înfrângerea Rusiei: Washingtonul dă undă verde pentru o super-armă furnizată Ucrainei
Casa Albă dă undă verde aliaților europeni pentru livrarea de avioane F16 în Ucraina FOTO / Wikipedia

Războiul lui Putin din Ucraina se apropie de borna celor 15 luni și deznodământul acestuia nu se vede la orizont. De aceea, contraofensiva Kievului care se va desfășura în următoarele luni ar putea fi decisivă. Acum, administrația Biden le-a semnalat aliaților europeni că dă undă verde pentru exportarea avioanelor americane de luptă F16 în Ucraina. Astfel, o importantă armă ar putea fi trimisă Kievului pentru a înfrânge armata lui Putin și de a-și elibera teritoriile ocupate de Moscova.

Surse apropiate de la Casa Albă spun că există din ce în ce mai mult presiuni din partea membrilor Congresului american și a aliaților, pentru a-l determina pe Joe Biden să furnizeze avioane de luptă Ucrainei, potrivit CNN.

Oficialii administrației nu cunosc, totuși, nicio solicitare oficială din partea vreunui aliat de a exporta F-16. O mână de țări europene au o aprovizionare cu F-16 fabricate în SUA, inclusiv Marea Britanie și Țările de Jos, ceea ce a semnalat dorința de a exporta unele dintre ele în Ucraina. Dar SUA ar trebui să aprobe acel transfer către terți din cauza tehnologiei sensibile din SUA a avioanelor.

Cum vom ști că începe contraofensiva Ucrainei: Semnul distinct care anunță atacul

În timp ce SUA rămân încă reticente în a trimite oricare dintre propriile avioane F-16 la Kiev, oficialii americani au declarat că administrația este pregătită să aprobe exportul avioanelor în Ucraina dacă asta este ceea ce aliații decid să facă cu aprovizionarea lor.

Coordonatorul pentru comunicații strategice al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a refuzat să comenteze în mod specific posibilitatea ca SUA să trimită avioane de luptă F-16 în Ucraina, dar a spus în linii mari că SUA a privit „capacitățile și nevoile viitoare”.

Parlamentarii americani și angajații Congresului s-au alăturat campaniei de lobby pentru avioanele F-16, îndemnând administrația să furnizeze avioanele pentru ca Ucraina să poată stabili controlul asupra cerului său.

„Ca un grup bipartizan de parlamentari, considerăm că transferul aeronavelor de luptă F-16 în Ucraina este esențial pentru a oferi Kievului capacitatea de sprijin aerian necesară pentru a-și apăra pe deplin națiunea împotriva invaziei neprovocate, ilegale și brutale a Rusiei și pentru a face ca câștiguri teritoriale necesare pentru a-și revendica țara”, a scris un grup de parlamentari republicani și democrați într-o scrisoare către președintele Joe Biden miercuri, 17 mai 2023.

Putin în degringoladă, pentru prima dată în ultimii 20 de ani: Niciodată Kremlinul nu a fost atât de zguduit

Se așteaptă ca problema să fie subiect de dezbatere la următorul summit NATO de la Vilnius, Lituania, în iulie 2023, au declarat oficialii.

O altă întrebare deschisă este unde s-ar antrena piloții ucraineni pe aceste F-16. Un purtător de cuvânt al prim-ministrului britanic Rishi Sunak a declarat la începutul acestei săptămâni că Regatul Unit și Țările de Jos caută să formeze o „coaliție internațională” nu numai pentru a procura avioanele pentru Ucraina, ci și pentru a antrena piloți ucraineni pe avioanele de luptă din a 4-a generație, care sunt mult mai avansate decât flota de luptă ucraineană.

În martie, SUA au găzduit doi piloți ucraineni la o bază militară din Tucson, Arizona, pentru a le evalua abilitățile folosind simulatoare de zbor și pentru a evalua cât timp ar avea nevoie pentru a învăța să piloteze diverse avioane militare americane, inclusiv F-16.

Aliații americani cu avioane F-16 ar putea desfășura instruire pentru piloții de luptă ucraineni, sau producătorul aeronavei, Lockheed Martin, ar putea desfășura formare ca antreprenor privat. Dar oficialul apărării a spus că un astfel de aranjament va necesita probabil un anumit nivel de participare a SUA, chiar dacă nu necesită o aprobare oficială a SUA, cum ar fi transferul de armament american în străinătate.

SUA și Ucraina lucrează la un acord de securitate bilateral. Mesaj puternic pentru Putin
SUA și Ucraina lucrează la un acord de securitate bilateral. Mesaj puternic pentru Putin
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că țara sa și Statele Unite ale Americii au "început să lucreze la un acord de securitate" bilateral, relatează AFP. "Echipele noastre...
Noul ajutor militar al SUA pentru Ucraina va fi ”rapid și puternic”. Promisiunea lui Biden pentru Zelenski
Noul ajutor militar al SUA pentru Ucraina va fi ”rapid și puternic”. Promisiunea lui Biden pentru Zelenski
SUA ”vor furniza rapid noi ajutoare militare importante care să răspundă nevoilor urgente ale Ucrainei pe câmpul de luptă şi în domeniul apărării aeriene”, imediat ce Senatul american...
#avioane F16, #avioane SUA, #avioane Ucraina, #Ucraina arme SUA, #ajutor militar SUA Ucraina, #SUA Ucraina , #Razboi Ucraina