Cursa contra cronometru a SUA pentru a recupera un superavion prăbușit în Marea Chinei de Sud. Beijingul vânează epava

Vineri, 28 Ianuarie 2022, ora 20:18
6125 citiri
Cursa contra cronometru a SUA pentru a recupera un superavion prăbușit în Marea Chinei de Sud. Beijingul vânează epava

Marina americană este într-o cursă contra cronometru pentru recuperarea unui avion de luptă F-35C de pe fundul Mării Chinei de Sud, după ce s-a prăbușit pe un portavion și a alunecat peste bord, luând cu el tehnologie secretă care ar fi o lovitură de stat dacă China l-ar recupera mai întâi.

F-35C a ratat luni, 24 ianuarie, aterizarea pe puntea USS Carl Vinson în timpul operațiunilor de rutină, a spus marina, rănind șase marinari și pilotul, care s-au aruncat din avion înainte ca acesta să cadă în mare, potrivit The Guardian.

Cel mai avansat avion de luptă al SUA, un avion invizibil care costă peste 100 de milioane de dolari, este plin de tehnologie secretă și, dacă ar fi găsit, ar reprezenta un avantaj de informații pentru China, care revendică aproape toată Marea Chinei de Sud drept propriul teritoriu. Vinson se afla într-o patrulă menită să conteste această revendicare teritorială și să apere libertatea internațională de navigație.

F-35C este o versiune a avionului special concepută pentru a opera de pe portavioane. Experții maritimi au spus că i-ar putea lua mai mult de 10 zile unei nave de salvare americane pentru a ajunge la locul prăbușirii, dând submarinelor chineze posibilitatea de a o găsi primele.

„Suntem cu siguranță atenți la valoarea unui F-35 din toate punctele de vedere”, a spus John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului. „Și pe măsură ce continuăm să încercăm recuperarea aeronavei, o vom face, evident, având în vedere siguranța în primul rând, dar în mod clar propriile noastre interese de securitate națională”.

La Beijing, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian, a declarat că guvernul chinez nu are nicio ambiție să găsească avionul prăbușit. „Am notat rapoarte relevante. Nu este prima dată când SUA are un accident în Marea Chinei de Sud”, a spus el.

„Nu avem niciun interes în aeronava lor. Îndemnăm țara în cauză să facă lucruri care să conducă la pacea și stabilitatea regională, mai degrabă decât să-și flexeze mușchii în regiune.”

În 2001, un avion de supraveghere american EP-3, grav avariat, a aterizat de urgență pe insula Hainan din China, după o coliziune cu un avion de vânătoare chinez care îl urmărea. Avionul s-a prăbușit și pilotul său a fost ucis.

Cei 24 de membri ai echipajului EP-3, care au avut norocul să supraviețuiască coliziunii, au fost reținuți și interogați de autoritățile chineze înainte de eliberarea lor 10 zile mai târziu. Între timp, armata chineză a examinat echipamentele clasificate și materialele de informații ale EP-3 pe parcursul mai multor luni – în cele din urmă dând înapoi avionul în bucăți.

Este a treia oară când un F-35 s-a prăbușit în mare și a trebuit să fie recuperat. În noiembrie, un F-35B britanic, versiunea pentru decolare scurtă și aterizare verticală, s-a prăbușit în timp ce pierdea putere decolând de pe portavionul HMS Queen Elizabeth în Marea Mediterană. Pilotul a fost ejectat, iar avionul a fost recuperat de pe fundul mării câteva săptămâni mai târziu.

În aprilie 2019, un F-35A japonez, versiunea convențională pentru decolare și aterizare, s-a prăbușit cu peste 1.000 km/h în Pacific, lăsând pilotul mort și doar resturi de recuperat.

Citeste si:
Cinci morți după ce un avion de mici dimensiuni s-a prăbușit în sudul Franței
Cinci morți după ce un avion de mici dimensiuni s-a prăbușit în sudul Franței
Un avion de mici dimensiuni s-a prăbușit sâmbătă după-amiază, 21 mai, în regiunea Isère din Franța. Accidentul aviatic a avut loc cu puțin înainte de ora 17:00, ora Franței. Presa...
George Simion, dat afară de la protestul profesorilor din Piața Victoriei. Cum minte AUR pe rețelele sociale
George Simion, dat afară de la protestul profesorilor din Piața Victoriei. Cum minte AUR pe rețelele sociale
George Simion, liderul AUR, s-a dus miercuri, 25 mai, în Piața Victoriei, la un miting organizat de profesori, însă nu a avut parte de primirea la care se aștepta. Liderii sindicali de la...