Un avion rusesc a încălcat spațiul aerian suedez

Sambata, 30 Aprilie 2022, ora 23:26
5157 citiri
Un avion rusesc a încălcat spațiul aerian suedez
FOTO ilustrativă / Pexels

Un avion de recunoaştere rusesc a violat vineri pentru scurt timp spaţiul aerian suedez, a anunţat sâmbătă statul major al ţării scandinave, ale cărei autorităţi reflectează la o eventuală candidatură la NATO după invadarea Ucrainei de către Rusia, relatează AFP.

"Un avion cu elice rusesc AN-30 a violat spaţiul aerian suedez vineri seară", a scris Apărarea suedeză într-un comunicat, precizând că echipele sale au urmărit incidentul integral şi l-au fotografiat.

"Avionul se afla la est de Bornholm (o insulă daneză din Marea Baltică) şi apoi s-a îndreptat spre teritoriul suedez", se arată în scurtul comunicat.

Ministrul suedez al apărării, Peter Hultqvist, a denunţat această incursiune. "Este complet inacceptabil să încalci spaţiul aerian suedez (...) Această acţiune este neprofesională şi, având în vedere situaţia generală de securitate, extrem de inadecvată. Suveranitatea suedeză trebuie întotdeauna respectată", a declarat el la postul naţional de televiziune SVT.

"Vom protesta, desigur, pe cale diplomatică", a adăugat demnitarul suedez.

La începutul lui martie, patru avioane de război ruseşti au încălcat pentru scurt timp spaţiul aerian suedez la est de insula Gotland din Marea Baltică.

Invazia Ucrainei de către Rusia a provocat în Suedia, ţară nealiniată, o schimbare de opinie faţă de o eventuală candidatură la NATO.

O majoritate de 54% dintre suedezi ar fi acum în favoarea aderării la NATO, potrivit unui sondaj al Institutului Novus publicat sâmbătă.

Social-democraţii aflaţi la putere în regatul scandinav se aşteaptă să ajungă la o decizie cu privire la o posibilă candidatura la Alianţa Nord-Atlantică înainte de 24 mai.

În Finlanda, ale cărei autorităţi intenţionează, de asemenea, să adere la NATO, un avion guvernamental rusesc, un IL-96-300, a încălcat spaţiul aerian finlandez timp de trei minute la începutul lunii aprilie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Participarea Israelului la Eurovision stârnește tensiuni majore în Suedia. Orașul gazdă are o populație numeroasă de origine palestiniană
Participarea Israelului la Eurovision stârnește tensiuni majore în Suedia. Orașul gazdă are o populație numeroasă de origine palestiniană
Malmö, al treilea oraş ca mărime din Suedia, a declarat miercuri că este pregătit să găzduiască un Eurovision sub supraveghere cu măsuri de securitate "vizibile" la începutul lunii mai....
Prima țară europeană care a legalizat schimbarea sexului reduce vârsta de la care se poate face intervenția la 16 ani
Prima țară europeană care a legalizat schimbarea sexului reduce vârsta de la care se poate face intervenția la 16 ani
Parlamentul Suediei a adoptat o lege care reduce vârsta minimă pentru schimbarea legală a sexului de la 18 la 16 ani şi facilitează accesul la intervenţii chirurgicale. Legea a fost...
#avion recunoastere, #avion rusesc, #suedia, #spatiu aerian , #stiri internationale