Pedepsele primite de militarii iranieni care au doborât din greșeală un avion de pasageri. 176 de oameni au murit VIDEO

Luni, 17 Aprilie 2023, ora 13:58
3056 citiri
Pedepsele primite de militarii iranieni care au doborât din greșeală un avion de pasageri. 176 de oameni au murit VIDEO
Avionul a fost doborât în ianuarie 2020 FOTO Twitter / Nexta

Zece militari iranieni au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între unul şi zece ani de închisoare cu privire la rolul pe care l-au jucat în doborârea unui avion ucrainean de tip Boeing, care asigura o legătură din capitala țării la Kiev, a anunțat agenţia de presă a Autorităţii Judiciare iraniene, Mizan Online, relatează AFP.

Primul acuzat, comandantul sistemului de apărare Tor M-1, a fost condamnat la zece ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de nerespectarea ordinelor ierarhiei militare şi doborârea avionului ucrainean.

Ceilalţi nouă militari au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între unul şi trei ani de închisoare, a anunţat duminică Mizan Online.

Comandantul sistemului de apărare a ”tras două rachete împotriva (avionului ucrainean de tip Boeing care efectua) zborul PS752, contrar ordinelor postului de comandament, fără să obţină autorizaţia şi încălcând instrucţiunile”, precizează agenţia.

Agenţia de presă a Autorităţii Judiciare iraniene nu dezvăluie identitatea condamnaţilor.

Între condamnaţi se află patru reprezentanţi ai sistemului de apărare, un comandant al unei baze aeriene de apărare şi un ofiţer de la Centrul de Control.

176 de oameni au murit

La 8 ianuarie 2020, Forţele armate iraniene au doborât zborul ucrainean PS752, care asigura o legătură de la Teheran la Kiev, omorând toate cele 176 de persoane care se aflau la bord - majoritatea iranieni şi canadienei.

Autoritatea Judiciară anunţa, în octombrie 2021, că procesul celor zece militari ”cu diverse grade (militare)” a început la Teheran.

În noaptea dramei, apărarea aeriană a Iranului se afla în stare de alertă maximă. Republica islamică tocmai atacase o bază militară folosită de către armata americană (US Army) în Irak, ca măsură de retorsiune faţă de eliminarea, cu doar câteva zile mai înainte, într-un atac cu un avion american fără pilot (dronă), lângă Aeroportul din Bagdad, a generalului Qassem Soleimani, artizanul strategiei în regiune a Iranului.Teheranul se aştepta la o ripostă a Washingtonului.

După ce au dezminţit timp de două zile, Forţele armate iraniene au recunoscut, până la urmă, că se fac vinovate de această tragedie şi au invocat o ”eroare umană”.

În noiembrie 2021, Autoritatea Judiciară anunţa deschiderea la Teheran a unui proces împotriva a zece militari ”cu diverse grade (militare)” cu privire la implicarea lor în dramă.

Eveniment Quarterly Report

Decizia în cazul lui Dumitru Buzatu, amânată de instanță pentru a doua oară. Avocat: ”Încă mai caut probele”
Decizia în cazul lui Dumitru Buzatu, amânată de instanță pentru a doua oară. Avocat: ”Încă mai caut probele”
Curtea de Apel Iaşi a amânat pentru vineri, 29 septembrie, pronunţarea deciziei în cazul lui Dumitru Buzatu, arestat preventiv pentru luare de mită. Este a doua oară când magistrații...
PSD a adus șef nou la filiala Vaslui, din alt județ: „După acest pumn în plex trebuie să fim primii la grila de start și la finish”
PSD a adus șef nou la filiala Vaslui, din alt județ: „După acest pumn în plex trebuie să fim primii la grila de start și la finish”
Europarlamentarul şi preşedintele PSD Bacău Dragoş Benea noul coordonator al organizaţiei judeţene a PSD Vaslui, a declarat joi, 28 septembrie, că există lucruri de schimbat în interiorul...
#avion ucrainean doborat Iran, #avion pasageri, #militari Iran, #condamnare inchisoare executare , #Iran