Un avion Qatar Airways a fost la 16 secunde de prăbușirea în Golful Persic. Cum a fost evitată catastrofa

Joi, 09 Februarie 2023, ora 12:11
8490 citiri
Un avion Qatar Airways a fost la 16 secunde de prăbușirea în Golful Persic. Cum a fost evitată catastrofa
Avionul a fost la 16 secunde de prabusire FOTO facebook

Qatar Airways a lansat o investigație internă după ce unul dintre avioanele sale Boeing Dreamliners a fost la câteva secunde de a se prăbuși în apă, după ce a decolat de pe Aeroportul Internațional Hamad, centrul de operațiuni al companiei aeriene din Doha.

Aeronava 787-8, cu numărul de înmatriculare A7-BCO și care are în jur de 240 de locuri, a plecat de la Doha la ora 2 dimineața pe 10 ianuarie (23.00 GMT, 9 ianuarie), cu destinația Copenhaga.

După ce a părăsit solul, avionul Dreamliner, cu primul ofițer la control, a urcat până la aproximativ 1.800 de picioare - dar apoi a pierdut 1.000 de picioare în 24 de secunde din motive necunoscute, relatează AV Herald.

În timp ce aeronava cobora cu o viteză de 50 de picioare pe secundă, căpitanul a preluat controlul, ridicând aeronava la aproximativ 800 de picioare - sau 16 secunde - deasupra Golfului Persic, a relatat publicația. O grafică a decolării realizată de Flightradar24.com arată că altitudinea a scăzut la 850 de picioare după ce inițial a ajuns la 1.850 de picioare.

Potrivit informațiilor primite de AV Herald, primul ofițer a zburat manual, fără indicații din partea directorului de zbor. Acesta este un marker generat de computer pe ecranul principal de zbor (care arată orizontul) care ghidează piloții pe traiectoria corectă.

Se pare că a fost o eroare de pilotaj, iar aeronava a coborât atât de repede încât "a depășit limita de viteză a flapsurilor".

După ce căpitanul a recăpătat controlul, aeronava - care opera zborul QR161 - a continuat drumul spre Copenhaga, unde a aterizat în siguranță la șase ore după ce a plecat din Doha.

Qatar Airways a declarat că incidentul a fost raportat imediat autorităților.

Anul trecut, Qatar Airways a fost desemnată cea mai bună companie aeriană din lume pentru al șaptelea an consecutiv, un record, în acest sens.

#avion, #qatar airways, #prabusire, #Golf Persic, #Ocean, #secunde, #eroare pilotaj , #stiri internationale