Marea Britanie, Japonia și Italia vor construi un avion de luptă care citește gândurile și poate fi pilotat de inteligența artificială

Sambata, 10 Decembrie 2022, ora 15:44
3054 citiri
Marea Britanie, Japonia și Italia vor construi un avion de luptă care citește gândurile și poate fi pilotat de inteligența artificială
Avion de gerație urmatoare/ FOTO: Business Insider

Japonia va colabora cu Marea Britanie și Italia pentru a dezvolta un avion de vânătoare de nouă generație până în 2035, au anunțat vineri, 8 decembroe, cele trei țări, în timp ce arhipelagul nipon încearcă să își consolideze strategia de apărare pe fondul tensiunilor geopolitice, potrivit agenției AFP.

Ministerul britanic al apărării a declarat că viitorul avion este așteptat să aibă capacități avansate și să fie „compatibil” cu alte avioane de luptă NATO.

Ministerul britanic al apărării a declarat într-un comunicat că speră să dezvolte avionul de luptă cu diverse capabilități avansate, cum ar fi arme de ultimă oră, sisteme de date inovatoare și senzori avansați. Există, de asemenea, speranța că ar putea funcționa cu aeronave fără echipaj.

Lucrările de dezvoltare ale acestuia sunt deja în curs de desfășurare cu scopul de a crea o aeronavă de luptă care să asigure camuflaj și viteză, să folosească senzori avansați și chiar inteligență artificială pentru a asista pilotul uman atunci când acesta este copleșit sau supus unui stres extrem.

Ministerul Apărării al Japoniei spune că aeronava va avea, de asemenea, capabilități avansate în domeniul războiului cibernetic și inteligenței artificiale. De asemenea, ar putea fi pilotat fără intervenția unui pilot, dacă este necesar, și ar putea fi capabil să lanseze rachete hipersonice.

Piloții de pe avioanele vânătoare din anii 2030 vor avea o relație și mai strânsă cu avionul lor. Acesta le va citi gândurile. Senzorii din casca pilotului vor monitoriza semnalele cerebrale și alte date medicale. Astfel, pe parcursul unor zboruri succesive, AI va acumula o bază de date uriașă cu informații biometrice și psihometrice.

Aceasta înseamnă că AI-ul de la bord va putea interveni și ajuta dacă senzorii indică faptul că pilotul ar putea avea nevoie de ajutor. De exemplu, AI ar putea prelua controlul în cazul în care pilotul își pierde cunoștința din cauza forțelor gravitaționale ridicate.

Proiectarea aeronavei va fi condusă de BAE Systems din Marea Britanie, Leonardo din Italia și Mitsubishi Heavy Industries din Japonia.

Acordul, despre care Reuters a relatat în iulie, vizează punerea în funcțiune a unui avion de luptă avansat de primă linie până în 2035, prin combinarea proiectului Future Combat Air System, condus de Marea Britanie, cunoscut și sub numele de Tempest, cu programul japonez F-X, în cadrul unui proiect numit Global Combat Air Programme (GCAP), au anunțat vineri cele trei țări.

Producătorul european de rachete MBDA se va alătura, de asemenea, proiectului, împreună cu producătorul Mitsubishi Electric Corp. Rolls-Royce PLC, IHI Corp și Avio Aero vor lucra la motor, a adăugat ministerul japonez al apărării.

Prim-ministrul Marii Britanii, Rishi Sunak, a spus că dezvoltarea aeronavei și parteneriatul cu Japonia și Italia subliniază că „securitatea regiunilor euro-atlantice și indo-pacifice este indivizibilă”.

Japonia, a cărei strategie de apărare depinde în mare măsură de aliatul său american, încearcă să își mărească drastic capacitățile de apărare pentru a face față amenințărilor tot mai mari pe care le simte la granițele sale, de la Coreea de Nord la China și până la Rusia, după invazia din Ucraina.

Statele Unite sprijină cooperarea în domeniul securității și apărării a Japoniei cu aliați și parteneri de aceeași părere (…) în dezvoltarea următorului său avion de luptă”, se arată într-o declarație comună a Departamentului american al Apărării și a Ministerului japonez al Apărării.

Cele două țări discută despre „sisteme autonome” care ar putea fi complementare proiectului japonez și au convenit să „înceapă o cooperare concretă în anul următor”, permițând „răspunsuri comune la viitoarele amenințări” în regiunea Asia-Pacific, se mai arată în comunicat.

Viitorul avion de vânătoare este văzut ca un succesor al avionului japonez Mitsubishi F-2, proiectat împreună cu americanii de la Lockheed Martin și pus în serviciu în 2000.

Dezvoltarea sa ar trebui să integreze progresul proiectului de luptă Tempest, condus de Marea Britanie, al cărui pre-prototip este anunțat „în următorii cinci ani”.

De asemenea, în ultimele săptămâni a fost semnat un acord între compania franceză Dassault și cea europeană Airbus pentru a relansa proiectul costisitor și complex al avionului de luptă european SCAF, care a fost lansat în 2017 și care ar trebui să înlocuiască avionul francez Rafale și pe cel german și spaniol Eurofighter până în 2040.

Enzo Vecciarelli, şeful Statului major al armatei italiene, a prezis în cadrul unui seminar despre apărarea antirachetă că armele cu energie direcţionată „sunt probabil viitorul” în ceea ce priveşte capacitatea de a scoate din joc rachetele hipersonice aflate acum în dezvoltare în întreaga lume.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Performanță uriașă pentru fotbalul italian. Câte echipe va avea în Liga Campionilor
Performanță uriașă pentru fotbalul italian. Câte echipe va avea în Liga Campionilor
Italia şi-a asigurat matematic, joi, al cincilea loc în sezonul viitor al Ligii Campionilor, după ce Atalanta şi Fiorentina s-au calificat în semifinalele Europa League şi respectiv...
#avion, #tempest, #Marea Britanie, #Japonia, #Italia, #inteligenta artificiala, #armament , #stiri externe
Comentarii
E
EmigrantulAnonim
rank 5
AskaThor: pierderile rusilor sunt mici?putin de ce cersete in Iran?
E
EmigrantulAnonim
rank 5