Doborârea avionului Malaysia Airlines. Acuzațiile grave aduse Rusiei de către Australia. Rolul pe care l-ar fi jucat Putin

Joi, 09 Februarie 2023, ora 08:22
4169 citiri
Doborârea avionului Malaysia Airlines. Acuzațiile grave aduse Rusiei de către Australia. Rolul pe care l-ar fi jucat Putin
Avionul Boeing 777 a fost doborât deasupra Ucrainei în 2014, pierzându-şi viaţa toate cele 298 de persoane aflate la bord FOTO Bloomberg

Australia a denunţat joi obstacolele ruseşti în calea anchetei internaţionale lansate cu privire la zborul MH17 al companiei Malaysia Airlines doborât deasupra Ucrainei în 2014, reiterându-şi hotărârea de a trage Moscova la răspundere, notează AFP.

Echipa de anchetă a anunţat miercuri că îşi suspendă investigaţiile în absenţa unor "dovezi concludente", declarând în acelaşi timp că există "indicii puternice" că preşedintele rus, Vladimir Putin, a aprobat personal furnizarea sistemului de rachete care a doborât avionul.

Avionul Boeing 777 a fost doborât deasupra Ucrainei în 2014, pierzându-şi viaţa toate cele 298 de persoane aflate la bord, dintre care 196 de cetăţeni olandezi, 43 de malaezieni şi 38 de australieni.

Şefa diplomaţiei de la Canberra, Penny Wong, şi procurorul general al Australiei, Mark Dreyfus, au subliniat, joi, că Rusia a încercat în mod repetat să contracareze ancheta, făcând "imposibilă" colectare de probe.

„Invazia ilegală şi imorală a Ucrainei de către Rusia şi lipsa acesteia de cooperare cu ancheta au făcut imposibile eforturile de anchetă în curs şi colectarea de probe în acest moment", au menţionat ei într-o declaraţie comună.

Cei doi responsabili au ţinut să adauge că Australia "va cere socoteală Rusiei pentru rolul său în prăbuşirea avionului civil".

Australia şi Ţările de Jos au angajat o procedură împotriva Rusiei la Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale, o agenţie a Naţiunilor Unite cu puteri executive limitate.

În noiembrie anul trecut, un tribunal olandez a condamnat în lipsă la închisoare pe viaţă trei persoane - doi ruşi şi un ucrainean - pentru rolul lor în doborârea zborului MH17.

Cei trei indivizi - ruşii Igor Ghirkin şi Serghei Dubinski şi ucraineanul Leonid Harcenko - sunt în continuare în libertate şi este puţin probabil să-şi ispăşească pedeapsa cu închisoare pe viaţă.

Rusia a negat orice implicare şi a respins verdictul tribunalului pronunţat în 2022, considerându-l "scandalos" şi motivat politic.

Familiile victimelor s-au declarat dezamăgite după anunţul despre suspendarea anchetei.

"Sperăm în continuare, dar nu prea ne bazăm pe asta", a declarat Piet Ploeg, preşedintele fundaţiei MH17, care şi-a pierdut fratele, cumnata şi nepotul.

#avion, #Malaysia Airlines prabusit Ucraina, #Rusia, #Australia , #stiri internationale