Accidentul aviatic provocat de o eroare uriașă a pilotului. Concluziile raportului specialiștilor în aviație civilă

Autor: N.G.
Vineri, 10 Iunie 2022, ora 03:40
7171 citiri
Accidentul aviatic provocat de o eroare uriașă a pilotului. Concluziile raportului specialiștilor în aviație civilă
Avionul a aterizat forțat într-un lan de porumb. Foto: raport AIAS

Accidentul a avut loc în august 2019, iar raportul final de investigație privind siguranța aviației civile a fost finalizat recent de Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (AIAS).

Pilotul avionului a conectat rezervorul de combustibil greșit pentru alimentarea motorului în timpul unui zbor ce a avut loc în zona unui aerodrom din Ceaușu de Câmpie, județul Mureș. Rezultatul a fost aterizarea forțată și distrugerea parțială a avionului. Pasagerul, un cetățean american în vârstă de 55 de ani, a fost transportat la spital cu răni superficiale.

Potrivit AIAS, în 24 august 2019, pilotul implicat în accident a desfășurat, în zona aerodromului Mureșeni, activitate de zbor în două etape distincte: primul zbor al zilei a fost efectuat cu aeronava tip Festival, iar cel de-al doilea zbor a fost efectuat cu aeronava Dova DV1 Skylark. Ambele zboruri au fost efectuate cu un pasager la bord.

După aterizarea cu aeronava Festival identificată YR-5044, pilotul a pregătit aeronava identificată YR-5451 pentru zborul ce urma a fi efectuat. Pilotul a declarat că a desfăcut capacele gurilor de alimentare ale rezervoarelor de combustibil pentru verificarea vizuală a nivelului acestuia și a luat hotărârea de a alimenta cu încă 20 litri de combustibil, respectiv câte 10 litri în fiecare rezervor.

După alimentare, indicatoarele de combustibil au indicat ¾ (aproximativ 35 l) pentru fiecare rezervor. După finalizarea verificărilor, pilotul și pasagerul s-au îmbarcat, pilotul a pornit motorul și apoi a executat procedurile de verificare ale acestuia conform manualului aeronavei, procedură care a durat aproximativ 10 - 11 minute. Aeronava a decolat și a urcat până la altitudinea de 2500 ft. (picioare), unde pilotul a redus turația motorului pentru a continua zborul în regim de croazieră.

După aproximativ 7-8 minute de zbor, motorul aeronavei a început să prezinte semne de funcționare anormală, respectiv scăderea turației. Pilotul a verificat poziția robinetului de combustibil (deschis pentru rezervorul dreapta) și poziția ON a tuturor “contactelor necesare zborului”, apoi a încercat creșterea puterii motorului prin acționarea manetei de debit de combustibil, dar a constatat că turația motorului rămâne la aceeași valoare, iar aeronava a început să coboare necomandat.

Situație de urgență și aterizare forțată

Pilotul a declarat situație de urgență și a efectuat o aterizare forțată pe un teren agricol situat. Pilotul a declarat că oprirea motorului a fost executată voluntar, înainte ca aeronava să ia contact cu solul.

Aeronava a fost avariată substanțial, pilotul și pasagerul nu au fost răniți. Cultura de porumb a fost distrusă pe o suprafață de aproximativ 100 mp. La locul accidentului nu s-au găsit urme de scurgeri de combustibil.

Potrivit raportului citat, în rezervorul de combustibil din dreapta (rezervorul care a fost selectat pentru consum) nu s-a găsit combustibil. De asemenea, din rezervorul de combustibil din stânga (rezervorul care nu a fost folosit pentru consum) a fost prelevată o cantitate de combustibil de 22 litri.

”Testele și verificările efectuate motorului nu au confirmat simptomele descrise de pilot ca funcționare anormală a motorului. La verificarea etanșeității rezervorului de combustibil din planul dreapta al aripii nu au fost constatate scurgeri de combustibil”, se mai susține în raport, care a mai stabilit că aterizarea forțată a fost determinată de oprirea motorului din lipsă de combustibil în rezervorul selectat pentru alimentare.

#avion, #aterizare, #fortata, #Mures, #combustibil , #Accident aviatic
Comentarii