Avocat Dr. Daniel MOREANU: Codul Urbanismului şi Construcţiilor: principalele modificări pe care le va aduce!

Advertorial
Marti, 24 Mai 2022, ora 09:00
30341 citiri
Avocat Dr. Daniel MOREANU: Codul Urbanismului şi Construcţiilor: principalele modificări pe care le va aduce!

România şi-a asumat obligaţia prin P.N.R.R. să adopte în trimestrul I al anului 2023 Codul amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor (C.A.T.U.C.). Astfel, Planul Naţional de Redresare şi Reziliență (P.N.R.R.) conține și o componentă în domeniul imobiliar care se constituie în capitolul C5. Valul Renovării căruia îi sunt alocate în total 2,2 miliarde Euro sub formă de împrumut.

Scopul declarat al noului Cod este de a organiza într-un singur act normativ întreaga legislaţie în domeniul amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor care în prezent este guvernată de mai multe legi, hotărâri de guvern şi ordine de ministru.

Prin P.N.R.R. România s-a asumat obligaţia că până la jumătatea anului 2025 să fie redusă cu cel puţin 50% durata necesară emiterii unei autorizaţii de construire comparativ cu anul 2020, de la 270 de zile în prezent până la 135 de zile, prin reducerea cu aprox. 50% a numărului avizelor şi autorizaţiilor necesare.

Pentru atingerea acestui obiectiv la jumătatea lunii aprilie 2022 a fost publicat spre dezbatere publică proiectul noului Cod. Timp de 30 de zile orice persoană a putut transmite observaţii sau propuneri de modificări.

În momentul în care vor intra în vigoare cele peste 560 de articole ale noului Cod vor abroga şi înlocui 3 legi foarte importante care reglementează în prezent activitatea amenajării teritorului şi construcţiilor din România, şi anume: Legea nr. 350/2001 prinvind amenajarea teritoriului şi urbanismul, Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii şi Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, precum şi normele metodologice ale acestora.

Totodată, în termen de 12 luni de la data intrării în vigoare a noului Cod multiple alte acte normative asociate domeniului urbanismului şi construcţiilor vor fi modificate şi republicate.

Discutăm, aşadar, despre o modificare din temelii a legislaţiei aferentă unui domeniu foarte important pentru activitatea economică, socială sau de transporturi.

Acest proces de codificare a întregii legislaţii în domeniului urbanismului şi construcţiilor într-o singură lege a fost început încă din anul 2016 şi continuat în martie 2021 cu publicarea tezelor prealabile ale noului Cod.

Modificările aduse prin noul Cod sunt numeroase şi de substanţă, dintre care putem menţiona cu titlu de exemplu:

(i) se instituie o diferenţă de regim juridic şi de condiţii între parcelarea unui teren şi dezmembrarea acestuia;

(ii) este eliminat din legislaţie Planul urbanistic de detaliu (P.U.D.) fiind înlocuit de un Proiect urbanistic de detaliu acesta din urmă nemaifiind însă supus aprobării prin Hotărârea Consiliului Local ca în prezent;

(iii) se va constitui o Platformă unică de planificare şi autorizare a construirii care va include un Ghişeu unic naţional unde vor fi depuse cererile şi eliberate actele necesare autorizării lucrărilor de construcţii;

(iv) nu va mai fi necesară obţinerea unei autorizaţii de construire, ci doar o notificare a autorităţii publice pentru anumite tipuri de lucrări precum: garaje, terase acoperite, chioşcuri sub 50 mp sau locuinţe sub 150 mp în mediul rural care nu se află în zone construite sau natural protejate, dacă sunt executate în baza unor proiecte-tip puse la dispoziţie de autorităţile publice locale sau centrale;

(v) vor putea fi executate fără autorizaţie de construire în baza unui aviz de amplasare: puncte de încărcare a autovehiculelor electrice sau puncte de colectare a deşeurilor;

(vi) nu va mai fi obligatorie întocmirea studiului de fezabilitate pentru intervenţii realizate în regim de urgenţă sau lucrări de reparaţie curentă şi întreţinere.

Despre autor:

Dr. Daniel MOREANU este avocat reprezentând pe parcursul carierei companii internaţionale şi româneşti de top. În prezent coordonează activitatea MOREANU Law o firmă de avocatură dinamică din București cu expertiză extensivă în următoarele domenii: Drept Imobiliar și REITs, Fiducii și Trust-uri, Drept Corporativ și Insolvență, Fuziuni și Achiziţii, Litigii, Drept Bancar și Finanţări, Dreptul Muncii, Contracte Comerciale, Protecţia Datelor cu Caracter Personal și G.D.P.R. și Moșteniri Naționale și Internaționale.

Daniel MOREANU este Doctor în Drept cu cea mai înaltă distincţie, summa cum laudae, autorul unei lucrări care analizează instituţia Fiduciei şi a Trust-ului, precum şi a numeroase articole de specialitate în presa juridică şi de business.

Citeste si:
Ce au înțeles politicienii despre educația sexuală în școli: „Nu avem nevoie de masturbarea copiilor”; „Sex, sex, sex. Na, sunteți mulțumiți?”; „Colega are gura plină”
Ce au înțeles politicienii despre educația sexuală în școli: „Nu avem nevoie de masturbarea copiilor”; „Sex, sex, sex. Na, sunteți mulțumiți?”; „Colega are gura plină”
Camera Deputaților a votat marțea trecută, 21 iunie, un proiect de lege prin care se introduce educația sexuală în școli, de la clasa a 8-a, cu acordul scris al părinților. În timpul...
SUA alocă 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de reactoare modulare mici în România
SUA alocă 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de reactoare modulare mici în România
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis că salută anunţul liderului de la Casa Albă Joe Biden privind cooperarea energetică dintre România şi SUA, cu 14 milioane de dolari pentru o nouă...
Comentarii
Te-o
rank 5
Nonpolitikon
rank 5
Dacă n-aveți vreun interes personal, nu mai depunctați și uitați-vă