Avocat Dr. Daniel MOREANU: Cazierul fiscal: ce este, cum poate fi obținut și la ce este folosit?

Advertorial
Miercuri, 15 Mai 2024, ora 17:28
5612 citiri
Avocat Dr. Daniel MOREANU: Cazierul fiscal: ce este, cum poate fi obținut și la ce este folosit?
FOTO: moreanulaw.com

Cazierul fiscal a fost prima dată reglementat în legislația din România în anul 2001, ulterior fiind adoptată Ordonanța Guvernului României nr. 39 din 2015 care este în vigoare și la data curentă. Acesta constituie un mijloc unitar de evidență a respectării disciplinei fiscal contabile și financiare a contribuabililor.

Scopul declarat al cazierului fiscal este prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, precum și eficientizarea procesului de administrare a impozitelor, taxelor și a altor venituri.

Una dintre cele mai des întâlnite fapte înscrise în cazierul fiscal constă în inactivitatea fiscală, care se înscrie atât în cazierul fiscal al persoanei juridice sau al entității fără personalitate juridică declarată inactivă din punct de vedere fiscal, cât și în cazierul fiscal al reprezentanților legali sau desemnați ai acesteia. În total, la data prezenta, un număr de 251 de fapte pot fi înscrise în cazierul fiscal reprezentate de diverse infracțiuni sau contravenții sancționate de legislația română.

Cazierul fiscal este obligatoriu, printre altele, în cazul înființării societăților, de către asociați, acționari sau reprezentanți legali, la autorizarea exercitării unei activități independente (spre exemplu, P.F.A.), la cesionarea sau înstrăinarea acțiunilor sau părților sociale de către noii asociați sau acționari sau la numirea de noi reprezentanți legali. În aceste cazuri, comunicarea certificatului de cazier fiscal gestionată de către A.N.A.F. se realizează în mod automat la solicitarea Oficiului Național al Registrului Comerțului (O.N.R.C.).

Termenul de valabilitate al certificatului de cazier fiscal este de 30 de zile, iar eliberarea acestuia se realizează de către orice organ fiscal competent, indiferent de domiciliul contribuabilului.

Eliberarea acestuia nu implică nicio taxă, iar emiterea se realizează în format letric sau electronic, solicitarea putând fi transmisă și prin Spațiul Privat Virtual (S.P.V.).

Despre autor:

Dr. Daniel MOREANU este avocat reprezentând pe parcursul carierei companii internaționale și românești de top. În prezent coordonează activitatea MOREANU Law (www.moreanulaw.com) o firmă de avocatură dinamică din București cu expertiză extensivă în următoarele domenii: Drept Imobiliar și REITs, Fiducii și Trust-uri, Drept Corporativ și Insolvență, Fuziuni și Achiziții, Litigii, Drept Bancar și Finanțări, Dreptul Muncii, Contracte Comerciale, Protecția Datelor cu Caracter Personal și G.D.P.R. și Moșteniri Naționale și Internaționale.

Daniel MOREANU este Doctor în Drept cu cea mai înaltă distincție, summa cum laudae, autorul unei lucrări care analizează instituția Fiduciei și a Trust-ului, precum și a numeroase articole de specialitate în presa juridică și de business.

Quarterly Report - Editia 4

Cât va costa o noapte de cazare pe Litoral anul acesta? Turiștii români sunt interesați în continuare
Cât va costa o noapte de cazare pe Litoral anul acesta? Turiștii români sunt interesați în continuare
Anul acesta, o noapte de cazare pe litoralul românesc va costa aproximativ 500 de lei, iar cele mai populare destinaţii de la Marea Neagră ramân Eforie Nord şi Mamaia „Preţurile din...
Reforma rămâne în gară. De ce bate România bate pasul pe loc la cumpărarea de trenuri performante: ”Un fel de tichie de mărgăritar pentru chel”
Reforma rămâne în gară. De ce bate România bate pasul pe loc la cumpărarea de trenuri performante: ”Un fel de tichie de mărgăritar pentru chel”
Autoritățile au anunțat marți, 28 mai, că anulează din nou o licitație pentru cumpărarea a 12 trenuri electrice pe bază de hidrogen, după ce nicio firmă nu a depus o ofertă la...
#avocat, #cabinet avocatura, #MOREANU Law , #stiri afaceri