O româncă însărcinată cu gemeni cere 500.000 de euro pentru că nu i s-a oferit posibilitatea să renunțe la unul dintre copii

Joi, 20 Ianuarie 2022, ora 08:33
6199 citiri
O româncă însărcinată cu gemeni cere 500.000 de euro pentru că nu i s-a oferit posibilitatea să renunțe la unul dintre copii

Un medic şi clinica în care lucrează au fost daţi în judecată de o femeie însărcinată cu gemeni. Femeia, care a rămas gravidă și care între timp a născut, după o procedură de fertilizare in vitro, reclamă că medicul i-a spus că unul dintre embrioni s-a oprit din evolutie, aşa încât nu mai este necesar să aleagă la care copil renunţă, arată adevarul.ro.

Potrivit sursei citate, printr-un proces deschis la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, o femeie însărcinată care, între timp, a născut gemeni la vârsta de peste 50 de ani, l-a dat în judecată pe unul dintre medicii care au consultat-o în timpul sarcinii, dar şi clinica la care a avut loc consultul, cerând daune de 500.000 de euro (5.000 de euro daune materiale şi 495.000 de euro daune morale) pentru malpraxis.

În proces, femeia a arătat că în decembrie 2020 a urmat o procedură de fertilizare in vitro la o clinică specializată din străinătate.

În urma unui control efectuat o lună mai târziu, într-o clinică din Bucureşti, medicul care a consultat-o, i-a spus femeii că are o sarcină gemelară. Pentru că avea peste 50 de ani şi avea deja un copil, femeia a decis să apeleze la procedura de reducţie embrionară. Practic, simţindu-se nepregăită să aibă gemeni, femeia a decis să renunţe la unul dintre copii.

„Pentru a i se indica, în baza unei noi ecografii, la care dintre cei doi embrioni poate să renunţe”, femeia a mers la o clinică din Bucureşti. După ce a consultat-o, un medic radiolog de la clinica la care a fost consultată i-a spus că „nu trebuie să îşi facă griji, întrucât unul dintre embrioni s-a oprit din evoluţie şi că, în concluzie, a rămas doar cu un embrion, conform dorinţei sale”.

În procesul deschis la Judecătoria Sectorului 1, femeia a arătat că, „având încredere în cunoştinţele medicale ale pârâtului (n.red. medicul care i-a spus că unul dintre embrioni s-a oprit din evoluţie), nu s-a îndoit de rezultatul ecografiei şi a renunţat la discuţiile cu reprezentanta clinicii din străinătate în cadrul căreia s-a realizat fertilizarea in vitro, întrucât nu mai era necesară reducţia embrionară”. Cu ocazia unor ecografii realizate o lună mai târziu, la un medic ginecolog, femeii i s-a comunicat că „nu are un embrion, ci doi, ambii având activitate cardiacă şi dezvoltare normală”.

„Deşi a solicitat de urgenţă clinicii în cadrul căreia a realizat fertilizarea in vitro să o programeze pentru procedura de reducţie embrionară, reclamanta a fost refuzată, motivat de faptul că această procedură se putea realiza fără riscuri până în jurul săptămânii a opta, iar acest termen era depăşit”, se arată în procesul de la Judecătoria Sectorului 1.

Reclamanta a mai arătat în proces că, dacă doctorul radiolog care a consultat-o nu i-ar fi spus că are o sarcină unică, atunci „ar fi putut efectua reducţia celui de-al doilea embrion fără nicio problemă şi fără niciun risc”. „Ca urmare a erorii medicale grave săvârşite de acesta (n.red. De către medic), reclamanta a fost în imposibilitate de a efectua această procedură, fiind obligată să ducă până la capăt această sarcină, cu suportarea tuturor riscurilor şi consecinţelor pe care le presupune”, s-a mai arătat în proces.

Judecătoria Sectorului 1 nu s-a pronunţat, declinându-şi competenţa, din cauza sumei solicitate, în favoarea Tribunalului Bucureşti.

Citeste si:
Primul rus judecat pentru crime de război în Ucraina își așteaptă sentința. Judecătorii ucraineni, așteptați să se pronunțe luni
Primul rus judecat pentru crime de război în Ucraina își așteaptă sentința. Judecătorii ucraineni, așteptați să se pronunțe luni
Un verdict este așteptat luni 23 mai 2022 în primul proces pentru crime de război în Ucraina, transmite The Guardian, citat de G4Media. Judecătorii de la Kiev vor stabili soarta sergentului...
Elena Udrea, primele declarații de când a fost prinsă în Bulgaria: "Sunt arestată ilegal de 40 de zile" VIDEO
Elena Udrea, primele declarații de când a fost prinsă în Bulgaria: "Sunt arestată ilegal de 40 de zile" VIDEO
Elena Udrea a fost arestată în urmă cu mai bine de o lună în Bulgaria, în dosarul Gala Bute, însă nici până acum nu a ajuns în țară. Fosta ministră a Turismului a obținut o nouă...