Femeile americane gravide la porțile Dunării

Autor: George Arun (DW) - colaborator Deutsche Welle
Miercuri, 29 Iunie 2022, ora 20:14
4596 citiri

Ce soartă vor avea minorele americane de 13-14 ani care vor naște primul copil, apoi încă unul, și încă unul? Dar femeile care au rămas însărcinate în urma unui viol sau a unui incest?

Până și decretul lui Ceaușescu permitea ca femeile din ultima categorie să poată face avort.

Milioane de femei din SUA își vor pierde dreptul constituțional la avort, după ce Curtea Supremă a Statelor Unite a anulat în 24 iunie hotărârea Roe vs. Wade din 1973 care proteja dreptul constituțional al femeilor de a face avort în primele trei luni de sarcină.

După pronunțarea deciziei, guvernatorul statului Dakota de Sud, Kristi Noem, a apărat într-un interviu recent pentru „Face the Nation" decizia Curții Supreme a SUA. Ea nu apără nici o excepție de la interzicerea avortului, inclusiv cazurile de viol, de incest sau cazurile femeilor cu grave afecțiuni psihice.

„Nu am crezut niciodată că o tragedie sau o situație tragică care i s-a întâmplat cuiva este un motiv pentru a avea loc o altă tragedie“, a spus guvernatoarea Kristi Noem, adăugând că în ultimii ani știința a dovedit „durerea pe care o simt în pântece acești bebeluși în urma avortului".

Țările europene, și nu numai, s-au arătat oripilate de decizia Curții Supreme a SUA. Asta, în condițiile în care în ultimele decenii peste 50 de state din întreaga lume au extins dreptul femeilor la avort. Singura țară europeană care a restricționat acest drept al femeii, în 1994, a fost Polonia.

Potrivit organizației de asistență medicală Planned Parenthood, aproximativ 36 de milioane de femei de vârstă reproductivă din Statele Unite vor fi afectate de decizia Curții Supreme americane.

Avortul, doar cu avizul procurorului

În Republica Socialistă România, ca urmare a Decretului 770/1966, zeci de mii de femei și-au pierdut viața în urma avorturilor provocate clandestin de felceri, vraci, moașe ori de babe „pricepute" în întreruperea sarcinii prin metode barbare. Instrumentarul acestora era constituit din cîrlige, andrele, iglițe, ace de păr. Unele femei încercau să își provoace singure pierderea sarcinii, introducându-și în vagin poțiuni, ceaiuri, substanțe acide. Femeile de la țară ridicau greutăți, de la bolovani la saci cu ciment, își dădeau drumul să se rostogolească pe treptele casei, săreau de pe clăile cu fân cu riscul de a-și rupe picioarele.

Articolul 6 al Decretului 770 este culmea ticăloșiei criminale a lui Ceaușescu: „În cazuri de extremă urgență medicală, cînd întreruperea cursului sarcinii trebuie imediat efectuată, medicul are obligaţia ca înainte de intervenţie, sau cînd nu este posibil, în cel mult 24 ore de la aceasta să anunţe în scris pe procuror, care urmează a constata, pe baza avizului medicului legist şi a oricăror alte date, dacă intervenţia pentru întreruperea cursului sarcinii a fost necesară“.

Oare câți procurori de azi sau procurori pensionari cu pensii de lux care și-au făcut stagiul în comunism au pe conștiință moartea unor femei gravide în stare gravă care nu au mai apucat să vadă forcepsul din mâna medicului ginecolog? Câți se aflau, de pildă, în timpul unor chermeze și nu puteau fi deranjați pentru a da o simplă semnătură prin care să autorizeze intervenția medicului?

Soțiile de securiști, milițieni, activiști scăpau de sarcină cu „recomandare" de sus

Nu doar decretul draconic din 1966 a fost instrumentul ceaușist prin care femeile însărcinate erau tratate ca vitele. Gravidele erau monitorizate lunar. Femeile care lucrau în întreprinderi erau obligate să facă anual un control ginecologic, iar medicii consemnau orice semn care ar fi putut indica sarcina sau un avort.

Ulterior, tinerii căsătoriţi care nu aveau copii au fost obligaţi să achite un impozit de 10% din venitul lunar.

Pe de altă parte, privilegiatele regimului comunist, printre care soțiile de securiști, milițieni, activiști intrau cu „recomandare" de sus pe ușile spitalelor pentru a scăpa de sarcină.

Mi s-a povestit următoarea întâmplare: Un ofițer de Securitate și-a dus soția gravidă la un ginecolog pentru a o scăpa de sarcină. Vorbise deja cu directorul maternității, nu avea nici o „obligație“ față de medicul respectiv. Și totuși, i-a strecurat doctorului un plic în buzunarul halatului. Doctorul a scos plicul și i l-a întins: „Nu e nevoie, am refuzat în toată cariera mea să primesc...“ Dar securistul a insistat: „Ia-l, tovarășe, noi știm cum stau lucrurile, dacă îi spun soției că nu ați „primit", se va teme că nu veți face treaba cum trebuie. Noi motivăm, tovarășe, oamenii de valoare“. Medicul obligat de ofițerul de Securitate să primească șpagă e acum pensionar, s-a retras în satul lui de baștină. Deși suntem prieteni, nu l-am întrebat niciodată dacă după episodul cu ofițerul securist a mai refuzat să „primească“.

Orfelinatele din RSR vs. viitoarele orfelinate americane

Nu există statistici privind numărul sinuciderilor, al femeilor care au ajuns în ospicii, al nou-născuților care au rămas cu sechele toată viața din cauza încercărilor nereușite ale femeilor de a-și provoca o întrerupere de sarcină. Acolo unde leacurile băbești au dat greș s-a instalat de multe ori moartea.

Înaintea căderii comunismului, în orfelinatele din România se aflau peste 100.000 de copii. Mai mult de jumătate dintre ei sufereau de handicapuri grave și mureau după câțiva ani de la internarea în acele locuri de tortură fizică și psihică.

Ce soartă vor împărtăși femeile americane după Decizia Curții Supreme a Statelor Unite de interzicere a avortului? Ce viață vor avea minorele de 13-14 ani care vor naște primul copil, apoi încă unul, și încă unul? Dar femeile care au rămas însărcinate în urma unui viol sau a unui incest? Până și decretul lui Ceaușescu permitea ca femeile din ultima categorie să poată face avort.

O privire în trecutul fostului lagăr comunist, cu precădere al RSR, poate că ar fi oprit verdictul judecătorilor instanței supreme americane. Sau poate nu.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Joe Biden este ridiculizat în SUA, după ce a povestit istoria unui unchi despre care susține că a fost "devorat de canibali"
Joe Biden este ridiculizat în SUA, după ce a povestit istoria unui unchi despre care susține că a fost "devorat de canibali"
Preşedintele american Joe Biden a provocat stupoare, joi, 16 aprilie, după ce a povestit despre unchiului său, despre care presupune că a fost devorat de canibali în Noua Guinee în timpul...
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
În sectorul Avdiivka, în doar patru zile, rușii au înaintat un km până la Oceretine și au pătruns în sat, punând stăpânire pe împrejurimile sudice. Constatând acest fapt, jurnalistul...
#avort, #avort sua, #SUA, #interzicere avort, #interzicere avort SUA , #SUA