Una dintre cele mai frumoase artiste de culoare, victima rasismului: ”Nu se poate, aici nu e piața din Bamako”

Luni, 11 Martie 2024, ora 19:58
3894 citiri
Una dintre cele mai frumoase artiste de culoare, victima rasismului: ”Nu se poate, aici nu e piața din Bamako”
Aya Nakamura

Organizatorii Jocurilor Olimpice de la Paris s-au declarat "şocaţi" de "atacurile rasiste" lansate de extrema dreapta la adresa artistei Aya Nakamura, care, potrivit L'Express, ar putea cânta melodii ale lui Edith Piaf la deschiderea Jocurilor, relatează AFP.

"Am fost foarte şocaţi de atacurile rasiste care au vizat-o pe Aya Nakamura în ultimele zile. Îi oferim tot sprijinul nostru celei mai ascultate artiste franceze din lume", a declarat pentru AFP Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice de la Paris.

Săptămânalul francez L'Express a relatat că vedeta născută în Mali a discutat cu Emmanuel Macron despre posibilitatea de a cânta la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice (26 iulie-11 august).

Nici preşedintele francez, nici cea mai ascultată cântăreaţă franceză din lume nu au confirmat deocamdată acest zvon.

Această ipoteză a stârnit reacţii în Franţa, iar, duminică, în timpul primului mare miting de campanie electorală europeană al partidului de extremă-dreapta Reconquête! al lui Eric Zemmour, la Dôme din Paris, au izbucnit huiduieli când s-a pronunţat numele artistei.

Un mic grup de ultra-dreapta, Les Natifs, a postat pe reţelele sale o fotografie cu o pancartă ridicată de mai mulţi dintre membrii săi pe malul Senei. Pe banner se putea citi "Y'a pas moyen Aya, ici c'est Paris, pas le marché de Bamako!" (Nu se poate, Aya, aici e Paris, nu piaţa din Bamako) Y'a pas moyen" se referă la hitul ei "Djadja", care a adunat peste 950 de milioane de vizualizări pe YouTube.

Nakamura a răspuns pe reţelele de socializare: "Poţi fi rasist, dar nu şi surd... Asta e ceea ce te doare! Devin subiectul de stat numărul 1 în dezbateri... dar ce vă datorez cu adevărat? Nimic".

De atunci, însă, artista a primit numeroase mesaje de susţinere, printre care şi unul din partea ministrului Sporturilor, Amélie Oudéa-Castéra, postat pe X: "Nu contează, lumea te iubeşte mult, dragă @AyaNakamura, nu da doi bani. Alături de tine".

Deşi indignaţi, organizatorii Jocurilor Olimpice nu au dorit să comenteze scenariul prezentat de L'Express, precizând că nu vor fi comentate speculaţiile din presă cu privire la artiştii care ar putea participa la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice. "Vor fi două sau mai multe surprize", au conchis ei.

Quarterly Report - Editia 4

Un francez s-a calificat pentru România la Jocurile Olimpice de la Paris
Un francez s-a calificat pentru România la Jocurile Olimpice de la Paris
Sportivul Felix-Pierre Duchampt va reprezenta pentru a doua oară consecutiv România la întrecerea olimpică de triatlon. Născut în Franţa şi intrat în circuitul mondial pentru România în...
Două halterofile din România s-au calificat la Jocurile Olimpice
Două halterofile din România s-au calificat la Jocurile Olimpice
Halterofilele Loredana Toma şi Mihaela Cambei s-au calificat la Jocurile Olimpice de la Paris, astfel că acum Team România are 88 de sportivi. Loredana Toma s-a calificat la JO, după ce s-a...
#Aya Nakamura, #rasism, #jocurile olimpice, #Paris , #stiri din sport