Cum urlau bătrânii de foame în azilele Yasminei, în timp ce iubitul ei juca banii la cazino: „Să vină doamna doctor cu pâinea!” REFERAT

Vineri, 27 Octombrie 2023, ora 21:30
7520 citiri
Cum urlau bătrânii de foame în azilele Yasminei, în timp ce iubitul ei juca banii la cazino: „Să vină doamna doctor cu pâinea!” REFERAT
Rezidenta Yasmin Dalbuzi și polițistul Iulian Damian îi infometau pe rezidenții din centrele lor. FOTO: Ziare.com (ilustrativ)

Zeci de seniori cazați în azilele patronate de doctorița Yasmin Dalbuzi și de polițistul Damian Iulian Roberto din Voluntari și Pipera primeau zi de zi mâncare cât să nu moară de foame și medicamente doar atunci când personalul necalificat reușea să le împartă.

Din referatul cu propunere de arestare preventivă a celor doi rezultă că aceștia nu își băteau joc doar de rezidenții pe care îi aveau în grijă contra cost, ci și de propriii angajați, cărora nu le plăteau salariile. Deseori, angajaților li se făcea milă de bătrâni și le cumpărau mâncare din banii lor, dar nici atunci nu erau despăgubiți de către așa-zișii patroni.

Medicul Ana Maria Yasmin Dalbuzi și polițistul Damian Iulian Roberto au fost arestați preventiv vineri, 27 octombrie, de un judecător de drepturi și libertăți de la Tribunalul București.

Ana-Maria Yasmin Dalbuzi este medic rezident specializarea chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, dar se prezenta persoanelor interesate de serviciile „Royal Medical Clinic SRL” ca fiind medic în cadrul Spitalului Municipal București.

Partenerul ei de viață și de afaceri este Iulian Roberto Damian, funcția de agent șef în cadrul Inspectoratului de poliție județean Ilfov - Poliția Orașului Voluntari

Cei doi aveau în grijă 49 de rezidenți la cele două azile din Pipera și din Voluntari, pe care îi țineau nemâncați și fără medicamentele de care aveau nevoie, deși luau câte 3.500 de lei pe lună de la fiecare aparținător pentru îngrijirea acestora.

Din ce spun angajații, mare parte din bani erau jucați la cazinouri de polițistul Damian Iulian Roberto, despre care toți auziseră că era mare cartofor.

Îngrijirea acestor rezidenți, majoritatea seniori, presupunea cazare, masă, tratamentul prescris de medic și asigurarea igienei însă, în realitate, azilele Yasminei n-aveau nici mâncare, nici apă curentă, nici alimentare cu gaze și nici personal calificat.

Condițiile inumane în care erau ținuți rezidenții celor două azile i-au șocat până și pe angajații de acolo, care nu înțelegeau cum este posibil ca aceste lucruri să se petreacă în plin scandal al azilelor groazei din Voluntari, în care sunt implicați frații Ștefan și Daniel Godei.

„Nenorocita aia, psihopata aia de fată cu azilul, aia nu m-a…M-a sunat de 30 de ori, că-mi dă bani și nu mi-a dat un leu! Și nici nu o să-mi dea vreodată! Aia nu e sănătoasă la cap! Ăștia cu azilele sunt…Au dreptate ăștia de la televizor! Nici nu sunt sănătoși!”, spunea cu năduf una dintre fostele angajate ale Yasminei Dalbuzi.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

În referatul cu propunere de arestare preventivă întocmit de procurorii DNA se arată că rezidenții din azilele Yasminei „urlau” de foame, în timp ce îngrijitoarele nu mai știau cum să îi potolească:

CLA: Nu i-a lăsat lu' SORIN aseară bani de pâine?

TD: Nu i-a lăsat. Și pentru micul dejun nu mai e decât margarină și o d-aia de parizer.

CLA: E, dai și tu 2 felii de margarină cu una de parizer.

TD: Păi da, da' dacă nu am pâine, cu ce să le dau?

CLA: Doamne… Dumnezeule! E, lasă să vină, eu i-am lăsat și eu mesaj „Vezi că n-au pâine de dimineață.” Și de-aseară i-am zis.

TD: Păi ce, i-a zis cică și SORIN aseară și nu a zis nimic.

CLA: Mda. Ie. Ce să-i faci? Nașpa.

TD: Iară vine, le dau micul dejun la 11.00.

CLA: Spune-le: „Să vină doamna doctor cu pâinea.” Păi? Zici: „N-a venit comanda de pâine și așteptăm pâinea.” Păi? Asta le zici, n-ai ce să le zici altfel decât că n-avem pâine și că tre' să iei comanda, nu știu când vine. Ie

TD: Bine, mândro, hai.

CLA: Hai.

DNA: „Astfel de atitudini nu pot fi tolerate sau acceptate de către societate”

Iată ce notează procurorii în referatul cu propunere de arestare preventivă:

  • Chiar dacă inculpații sunt cercetați pentru săvârșirea unei infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție, efectul direct al acestora trebuie analizat din perspectiva stării de pericol pentru sănătatea unor persoane aflate în nevoie de asistență socială, mai mult decât din perspectiva unor infracțiuni în legătură cu serviciu.
  • Prin acțiunile lor inculpații au pus în primejdie viața și sănătatea unor persoane în nevoie de asistență socială fiind, astfel, necesară o reacție energică din partea statului, de natură a descuraja implicarea în asemenea activități antisociale.
  • Astfel, apreciem faptul că măsura arestării preventive este necesară şi proporţională faţă de natura şi gravitatea deosebită a faptelor pentru care inculpații sunt cercetați, a împrejurărilor, modalităţilor şi mijloacelor concrete de săvârşire a acestora, modul de concepere şi transpunere în practică a activităţii infracţionale, valorile sociale lezate şi ocrotite de normale penaleimpactul social intens negativ a unor astfel de fapte, care atrag în mod necondiţionat oprobriul public.
  • Privarea de libertate apare astfel a fi necesară, pentru înlăturarea stării de pericol real ce s-ar crea pentru ordinea publică. Astfel considerăm că inculpații trebuie să fie învăţați că regulile de convieţuire socială, pe carea aceștia par a le încălca cu mare ușurință, sunt mai presus de propriul lor interes şi este necesar să le fie arătat că astfel de atitudini nu pot fi tolerate sau acceptate de către societate, reacţia normală a societăţii fiind aceea de a dori scoaterea, chiar şi temporară, din mijlocul ei a unor astfel de indivizi”, arată procurorii DNA în referatul cu propunere de arestare preventivă.

Vârstnicii, ținuți zile în șir fără tratamente și cu mâncare insuficientă

Documentul citat conține interceptări ambientale și mărturii ale angajaților sau ale aparținătorilor din care rezultă că vârstnicii sufereau de foame și de lipsa tratamentului medical.

Martora C.L.A, îngrijitoare fără forme legale:

  • Întrucât doamna doctor Yasmin nu venea să facă tratamentele, adică nu punea medicamentele în organizatoare pentru a fi date pacienților, am făcut eu acest lucru, în caz contrat oamenii neprimind medicamentele. Arăt că au fost mai multe situații în care doamna doctor Yasmin nu a venit să facă tratamentele și, cum nici eu nu am făcut acest lucru, oamenii au stat fără tratament câte 3-4 zile.
  • Au fost situații când masa a întârziat pentru că doamna doctor se trezea târziu, mergea târziu la cumpărături și ajungea cu produsele ce trebuiau gătite pe la 10.30 -11.00 la centrul de la catedrală. Întrucât și eu aveam nevoie de timp să gătesc, masa se dădea cu întârziere. Uneori mâncarea ajungea târziu în Pipera pentru că nu erau mașini cu care să o transporte. Arăt că transportul se făcea cu mașina lui Yasmin sau a lui Iulian.
  • Arăt că pentru hrana unui pacient pe zi am alocat, atunci când eu am cumpărat produsele pentru gătit, cam 10 lei. Atât mi-am permis eu. Eu am cumpărat din banii mei produsele pentru că Yasmin mi-a spus că nu are bani să îmi dea să cumpăr.
  • Noi angajații ne-am pus adesea întrebarea ce se întâmplă cu banii pe care familiile beneficiarilor îi plătesc lunar și din câte am înțeles Iulian este un împătimit al jocurilor de noroc și ia banii și îi joacă. Așa mi-a spus și Yasmin. Noi ne-am gândit și că poate se cumpără mobilier pentru cămin și de aceea nu sunt bani
  • Mai arăt că atunci când era doar centrul din Pipera și acolo erau amestecați atât pacienții vârstnici cât și pacienții tineri, pentru a nu fi depistați de control, am scos pe cei tineri din centru de două ori, o dată i-am ținut două nopți la un hotel din Brănești iar a doua oară i-am dus la niște mănăstiri în zonă și i-am adus înapoi seara.”, a declarat martora C.L.A.

Îngrijitoare: „Deși pretindea că este medic, Yasmin nu a știut să pună o branulă”

O îngrijitoare a relatat că Yasmin Dalbuzi a apelat la ajutorul unei măicuțe atunci când a fost nevoie să îi pună unui rezident o branulă, în condițiile în care acesta se lăuda că este medic.

  • Arăt că am lucrat pentru centrul Royal Medical Clinic vreme de două luni, până acum două săptămâni când datorită faptului că nu erau corect plătită am încetat să mai merg.
  • În cele două luni cât am lucrat la centru am constatat că lucrurile nu funcționează normal, adică patroana Yasmin aducea mâncarea cu întârziere, de exemplu micul dejun nu s-a dat decât de vreo două ori la orele 8 sau 9, așa cum era prevăzut, în rest era adus cu întârziere, uneori și la ora 12.
  • Beneficiarii coborau din camere și se puneau la masă și așteptau. Uneori mă întrebau ce mănâncă, iar eu le spuneam că trebuie să așteptăm să vină șefa.
  • Cât am lucrat eu o singură dată au primit gustare, respectiv eugenii, pișcoturi și niște conuri. Nu au primit niciodată în perioada asta fructe sau legume proaspete. O data un aparținător a adus un pepene pe care l-a împărțit tuturor celor din centru.
  • Cu privire la tratament, arăt că acesta era administrat de Cazacu Laura, aceasta punând și medicamentele în organizatoare. În cele două luni cât am lucrat eu nu am văzut-o pe Yasmin să vină și să facă tratamentele sau să le administreze pacienților.
  • Arăt că aceasta, deși pretindea că este medic, nu a știut să pună o branulă sau o perfuzie când a fost necesar și a adus de la un centru de îngrijiri paliative o măicuță care a făcut asta.
  • Și eu am dat o dată tratamentul beneficiarilor dar apoi nu am mai vrut pentru că mă temeam să nu fie vreo problemă, să încurc ceva. Când le-am dat tratamentul, eu îi întrebam pe fiecare cum îi cheamă și apoi le-am dat tratamentul din organizatoare.
  • Arăt că deși în mod normal programul meu de lucru trebuia să fie de 12 ore, adică de la 7 dimineața la 7 seara, din cauza lipsei de personal rămâneam și 24 de ore și chiar mi s-a întâmplat să stau 3 zile fără întrerupere timp în care stăteam doar eu cu ei. În final și acesta a fost unul dintre motivele pentru care am plecat, eu fiind epuizată.”, a declarat martora P.M.

Martoră: „Damian Iulian avea viciul jocurilor de noroc”

O altă îngrijitoare a relatat anchetatorilor că era nevoită să „lungească” mâncarea cu apă pentru a-i ajunge să o împartă la toți rezidenții din azil. Ea a spus că atunci când venea ziua de salariu, Yasmin se plângea că partenerul ei, polițistul Iulian Damian, i-a luat banii din încasări și s-a dus la cazinou.

Martora T.D., îngrijitoare:

  • O știu pe doamna Dalbuzi Yasmin de mulți ani, întrucât locuim în același oraș, respectiv în Voluntari, însă efectiv am cunoscut-o în luna octombrie 2022, când aceasta și-a deschis un cămin de bătrâni în bulevardul Pipera nr. 61, unde am fost recomandată de către o vecină/prietenă Cazacu Laura Alexandra, zisă Iuliana.
  • M-am dus la centru, unde era Dalbuzi Ana Maria Yasmin și asociatul acesteia, Damian Iulian. Despre Yasmin știu faptul că este chirurg estetician la Spitalul Municipal, însă nu cunosc dacă este adevărat sau nu, iar despre Damian Iulian știu că este polițist la Poliția Orașului Voluntari, a fost asociat și a ieșit din firmă în urmă de puțin timp.
  • Mâncarea era preparată atât de mine, cât și de Cazacu Laura, în centru și noi le asiguram cele trei mese, mic dejun, prânz și cină, iar gustările era cumpărate de Yasmin. Din câte știu, nu aveam voie să gătim în centru întrucât nu avea autorizațiile necesare pentru a face acest lucru, însă noi făceam ce ne zicea Yasmin.
  • Declar faptul că în toată perioada în care eu am fost la acest centru nu am văzut și nici nu a venit niciun medic de specialitate (psiholog, psihiatru, kineto-terapeut, medic de orice tip), doar doamna doctor era care le ținea locul tuturor. În luna decembrie a fost o asistentă medicală, Donciu Victorița. Nu cunosc o altă asistentă care să fi venit la acest centru.
  • Dalbuzi Yasmin nu administra tratamentul. Ea doar dădea indicații. În momentul în care îi spuneam acesteia că un pacient îl vedeam că nu se simte bine și că ar trebui poate să îi fie administrată o perfuzie (aceste aspecte i le spuneam eu, cu toate că trebuia să existe un personal de specialitate să i le spună), Yasmin o suna pe o măicuță de la o asociație Sfânta Irina, care are sediul în apropiere și aceasta venea și le făcea perfuziile.
  • Declar faptul că au fost situații când nu a fost administrat tratamentul pacienților întrucât acesta nu exista în organizatoare. Nu cunosc ca în această perioadă să fi venit vreun doctor să examineze beneficiarii, sau aceștia să fie duși la analize sau li se facă o reevaluare.
  • De ce mai multe ori dimineața nu aveam ce să le dăm de mâncare întrucât în fiecare dimineața Yasmin trebuia să vină cu mâncarea, însă aceasta venea în jur de ora 11. Pe Iulian nu îl interesa de masa pacienților. Întrucât nu puteam să îi lăsăm pe pacienți nemâncați, ne duceam noi să cumpărăm mâncare și pâine din banii noști, pe care cu greu îi recuperam sau nu de la Yasmin.
  • Toată mâncarea era gătită la fel pentru toți pacienții, cu toate că în centru existau pacienți ce necesitau o alimentație specială. De obicei micul dejun consta într-un ceai, pateu, icre, gem, margarină, ouă, salam parizer. La prânz le făceam felul unu, felul doi și seara la cină le făceam paste cu brânza sau lapte cu orez, însă au existat situații în care Yasmin venea ea cu mâncarea cumpărată de la Kaufland, respectiv cartofi prăjiți, pui la rotisor, mici și nu puține au fost situațiile de acest gen.
  • De asemenea, au fost destul de multe situații în care Yasmin ne dădea o sumă foarte mică de bani, 100 lei, prin care trebuia să asigurăm masa a 28 sau poate chiar mai mulți de pacienți, întrucât într-o perioadă au fost chiar 39 de beneficiari.
  • În aceste situații, întrucât mâncarea nu era suficientă, eram nevoiți să o mai lungim, să punem mai multă apă în mâncare, respectiv apă în smântână, mai multă apă în ciorbă, să punem mai mult delicat întrucât lipseau legumele, carnea era insuficientă, iar legumele erau congelate și nu puteam obține un gust din aceste ingrediente dacă nu puneam delicat suficient și ulei mai mult să fie mâncarea mai grasă, să pară ok.
  • În centru era afișat un meniu făcut de Yasmin, însă nu era respectat niciodată. În momentul în care veneau controalele, Yasmin le prezenta acestora contracte prin care arăta faptul că are contract cu firmă de catering, că avea personal de specialitate, când de fapt ea nu avea nimic din toate acestea, cu excepția îngrijitorilor.
  • Din câte cunosc, Damian Iulian avea viciul jocurilor de noroc, motivația lui Yasmin în momentul în care trebuia să ne dea salariile, spunea că Iulian i-a luat încasările, iar eu presupuneam că ăsta este motivul, ăsta fiind viciul lui. Cunosc faptul că Iulian este violent și că de multe ori a bătut-o pe aceasta.
  • I-am spus întotdeauna lui Yasmin despre problemele în legătură cu mesele și cele în legătură cu personalul, când trei îngrijitori aveam grijă de 40 de pacienți, răspunsul acesteia fiind că o se rezolve și că urmează să angajeze personal, doar ne ducea cu vorba
  • La jumătatea lunii august, în urma unui control care a avut loc la centrul din Pipera, pacienții cu vârsta de până în 62 de ani nu trebuiau să mai stea în același loc cu ceilalți, sens în care Yasmin a închiriat un imobil situat în Voluntari, lângă Catedrala, pe strada Ioan Hozevitul, unde i-a adus pe aceste persoane, în jur de 14.
  • Din câte cunosc, aveau datorii la proprietarul clădirii din Pipera, în sensul în care nu îi achitase chiria de mai multe luni și nici utilitățile, motiv pentru care au fost oprite gazele. Întrucât centrul nu putea funcționa fără gaze, Iulian i-a zis lui Sorin să ia un clește să dea drumul la gaze, dar eu l-am oprit să facă acest lucru, atunci Iulian a luat cleștele și a dat drumul la gaze, cu toate că erau oprite de către autorități”, a relatat T.D. în fața anchetatorilor.

Când veneau controalele, patronii îi scoteau pe bătrâni „la plimbare”

Procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu datele de 26 și 27 octombrie 2023, a doi inculpați, administratori ai unei societăți comerciale ce deține un centru rezidențial pentru persoane vârstnice situat în orașul Voluntari, județul Ilfov, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunii de participație improprie la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

  • În perioada 29 – 31 august 2023, cei doi inculpați, în calitățile menționate mai sus, ar fi prezentat mai multe documente false (extras Revisal, Contract de catering, Contract privind prestarea de servicii medicale etc.) inspectorilor sociali desemnați să efectueze un control la un centru rezidențial pentru persoane vârstnice deținut de societatea administrată de cele două persoane, pentru a atesta îndeplinirea criteriilor și a standardelor minime care au stat la baza obținerii licenței de funcționare a centrului respectiv.
  • Acționând în această manieră, cei doi inculpați i-ar fi determinat pe inspectorii sociali să ateste, fără vinovăție, îndeplinirea condițiilor de acordare a acreditării/licențierii furnizorilor de servicii sociale și a serviciilor furnizate de aceștia.
  • În realitate, serviciile medicale ar fi fost inexistente, mâncarea oferită beneficiarilor (insuficientă, necorespunzătoare din punct de vedere nutritiv, neadaptată afecțiunilor acestora) ar fi fost achiziționată gata preparată din magazin (mici cu cartofi prăjiți, pui cu cartofi prăjiți etc.) sau ar fi fost „încropită” de angajații centrului din ce aveau la dispoziție, iar tratamentul medical, ce nu se administra cu regularitate, ar fi fost administrat beneficiarilor de persoane care nu ar fi avut pregătire medicală.
  • De menționat este faptul că, pe perioada vizitei inspectorilor sociali, unii beneficiari care nu ar fi îndeplinit condițiile de admisibilitate în centru, aspect supus controlului, ar fi fost scoși din centru, fiind cazați pentru o noapte într-un hotel, ulterior fiind „plimbați” cu un autovehicul sau ținuți în parcarea unui hipermarket până la finalizarea evaluării.

După ce, la data de 11 octombrie 2023, inspectorii sociali ar fi suspendat activitatea centrului ca urmare a deficiențelor constatate, inculpații ar fi mutat beneficiarii într-o altă locație în care și-ar fi continuat activitatea deși pentru acest serviciu nu ar fi existat licență, raportând autorităților că beneficiarii ar fi fost preluați de familii.

Edilul din Târgu Mureș rămâne în funcție, deși DNA îl acuză de luare de mită. "Au interesul de a discredita primarul de succes de naţionalitate maghiară"
Edilul din Târgu Mureș rămâne în funcție, deși DNA îl acuză de luare de mită. "Au interesul de a discredita primarul de succes de naţionalitate maghiară"
Primarul municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán, nu a fost arestat, ci doar plasat sub control judiciar, astfel că își poate continua activitatea în fruntea orașului. Edilul a vorbit...
Călin Georgescu spune că i se pregătește arestarea: ”Sistemul vrea împiedicarea unei noi candidaturi, dezintegrarea mea umană” VIDEO
Călin Georgescu spune că i se pregătește arestarea: ”Sistemul vrea împiedicarea unei noi candidaturi, dezintegrarea mea umană” VIDEO
Călin Georgescu a dat de înțeles că ar vrea să candideze din nou - probabil la următoarele alegeri prezidențiale, cele care s-ar desfășura în martie 2025. Georgescu a făcut aluzie la...
#azilele groazei voluntari, #arestare preventiva, #politist, #doctorita, #foame, #tratament, #azile batrani ilfov, #DNA , #justitie
  1. Ce înseamnă dacă vezi un ecuson cu litera B pus pe mașină. Șoferii care vor fi nevoiți să umble cu acest semn rușinos
  2. "E nebunesc ce se întâmplă". Trump, furios după atacurile Ucrainei asupra Rusiei cu rachete americane ATACMS
  3. Rejudecarea torționarilor disidentului Gheorghe Ursu, ”o reparație” în opinia ministrului justiției. "Adevărul despre crimele comunismului trebuie cunoscut"
  4. Explozia de la poligonul din Vâlcea. Un militar a fost externat, restul continuă tratamentele la spitale militare
  5. Dezvoltatorul rachetelor X-69 ce terorizează Ucraina, ucis în regiunea Moscova de serviciile de informații ucrainene FOTO
  6. Rusia pregătește un nou atac hibrid violent. Țara vecină cu România care ar putea să-i cadă victimă
  7. Imagini emoționante cu un prizonier sirian eliberat după 3 luni într-o celulă fără ferestre: "Oh, Doamne, lumină!" VIDEO
  8. Cristian Tudor Popescu despre aderarea României la spațiul de liberă circulație și meritele lui Klaus Iohannis: "Schengen african sau sud-american"
  9. Un bărbat înjunghiat a fost dus la spital în stare gravă. Poliția anunță că și-a scăpat singur un cuțit în picior, într-un magazin
  10. ”Nu suntem pregătiţi pentru ce ne aşteaptă în 4-5 ani”. Avertismentul șefului NATO privind planurile Rusiei