Dosarul ”Azilele groazei”, în instanță. Acuzațiile aduse inculpaților după ce bătrânii au fost găsiți în condiții inumane

Marti, 21 Mai 2024, ora 20:13
1974 citiri
Dosarul ”Azilele groazei”, în instanță. Acuzațiile aduse inculpaților după ce bătrânii au fost găsiți în condiții inumane
Bătrână în azil FOTO Pixabay

Ştefan Godei, administratorul azilului groazei din Voluntari, unde bătrânii erau cazaţi în condiţii groaznice, a fost trimis în judecată de DIICOT alături de alţi 27 de inculpaţi.

Aceștia sunt acuzați de săvârşirea infracţiunii de trafic de persoane, prin constrângere, răpire, inducere în eroare sau abuz de autoritate.

DIICOT nu a comunicat trimiterea dosarului în instanţă, însă cauza a fost înregistrată luni, 20 mai, la Tribunalul Ilfov, potrivit portalului instanţelor de judecată.

În dosar mai apar fratele lui Godei, Daniel Godei, dar şi Andrei-Răzvan Ticu, şef serviciu în cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ilfov.

De asemenea, au fost inculpate firma SC House Grandma Anastasia SRL şi Asociaţia "Sf. Gabriel cel Viteaz".

Ştefan Godei a fost şeful Asociaţiei "Sf. Gabriel cel Viteaz", care administra Centrul de Îngrijire şi Asistenţă pentru Persoane Adulte cu Dizabilităţi "Armonia". El a lucrat ca şofer în Primăria Capitalei.

În iulie 2023, aproape 100 de persoane în vârstă au fost salvate, în urma efectuării unor percheziţii la trei azile din Voluntari, unde bătrânii, mulţi cu dizabilităţi, erau bătuţi, înfometaţi şi puşi la muncă forţată.

Potrivit DIICOT, începând cu luna noiembrie 2020, în judeţul Ilfov, ar fi fost constituite două grupuri infracţionale organizate, în scopul exploatării persoanelor cu dizabilităţi sau aflate în situaţii vulnerabile, exploatarea victimelor fiind realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate a acestora, prin constrângere şi exercitare de acte de violenţă fizică.

De asemenea, exploatarea ar fi fost realizată şi prin lipsirea de hrană suficientă şi adecvată nutriţional, prin lipsa sau neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii şi asigurării igienei beneficiarilor care nu aveau capacitatea fizică/psihică de autoîngrijire, concomitent cu ţinerea acestora în stare de aservire faţă de membrii grupurilor infracţionale organizate, în vederea obţinerii de către liderii grupărilor şi de către ceilalţi membri a unor foloase patrimoniale pe nedrept.

"Veneau la gard în pielea goală. De vreo doi ani. Cred că erau bătuţi (...) De câte ori treceam pe acolo, săracii bătrâni veneau la poartă şi cerşeau: 'Vreau şi eu un ban, dă-mi şi mie doi lei. Nu ai şi tu un corn?", au relatat locuitorii din zona unde se aflau azilele despre traumele şi umilinţele îndurate de bătrâni.

Ştefan Godei mai este cercetat într-un dosar separat deschis de DNA pentru complicitate la abuz în serviciu, alături de doi funcţionari.

ÎPS Teodosie, la Curtea de Apel Constanța în dosarul „Mană cerească” VIDEO
ÎPS Teodosie, la Curtea de Apel Constanța în dosarul „Mană cerească” VIDEO
Primul termen în dosarul „Mană Cerească” are loc luni, 17 iunie. În acest dosar este vizat chiar ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care a ajuns în fața judecătorilor de la Curtea...
Stenograme noi în dosarul exploziei de la Crevedia. Ce le-au cerut patronii stației GPL angajaților, după tragedie
Stenograme noi în dosarul exploziei de la Crevedia. Ce le-au cerut patronii stației GPL angajaților, după tragedie
Noi stenograme au apărut în dosarul exploziei de la Crevedia, după ce anchetatorii au descoperit că șefii își puneau angajații să ascundă dovezile ilegalităților. Potrivit...
#azilele groazei voluntari, #instanta, #dosar, #fratii godei , #azilele groazei voluntari
  1. O fetiță de 6 ani a ajuns la spital după ce a căzut de la etajul 4 al unui bloc. Poliția a deschis un dosar penal
  2. Orașele din România unde aerul a fost sufocant și temperaturile au depășit 40 de grade FOTO
  3. Mario Iorgulescu scapă de condamnare la 13 ani de închisoare. Procesul se va rejudeca. Cum se apără din Italia
  4. România trimite un sistem de apărare antiaeriană PATRIOT Ucrainei. Condiția pe care a pus-o țara noastră
  5. Rareș Hopincă și-a prezentat prioritățile în calitate de primar al Sectorului 2 București: transport, parcări, salubritate
  6. Braconaj de sturioni pe Dunăre. Ministrul Mediului vrea anchetă: „Trebuie să clarificăm”
  7. ”Te omor!”. Anchetă a Poliţiei Capitalei, după ce doi bărbaţi lovesc şoferul unei maşini care stă în coloană VIDEO
  8. Mai multe persoane au murit după ce au consumat alcool toxic de contrabandă. „Cei implicați au fost arestați”
  9. Dosarul ”mafiei lemnului” din Apuseni: Comisar șef de poliție, cap de listă la inculpați
  10. Un bărbat de 55 de ani a fost ucis de un taur. Unde a avut loc tragedia