Bănescu reacționează după atacul lui Pandele privind azilele groazei: „Simptomele unui jenant autosabotaj”

Joi, 13 Iulie 2023, ora 11:58
5122 citiri
Bănescu reacționează după atacul lui Pandele privind azilele groazei: „Simptomele unui jenant autosabotaj”
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR FOTO Hepta

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a reacționat la atacurile venite din partea primarului orașului Voluntari, Florentin Pandele, despre care spune că se „autosabotează”.

Vasile Bănescu oferă, într-o postare pe Facebook, un răspuns al ”teologului laic”, la întrebarea ce înseamnă ”a sta cam prost cu caracterul”?.

”(....) Aşadar modul mai mult sau mai puţin nuanţat în care reacţionăm, relaţionăm, comunicăm sau înfăptuim, ne construieşte, ne dezvăluie, ne reprezintă. Pe noi, cei din noi înşine. Suntem, aşadar, ceea ce exprimăm în varii feluri ca persoane întoarse cu faţa sau, din păcate, cu spatele spre ceilalţi. În jurul nostru, ca un «corp energetic» iradiază continuu caracterul, miezul şi relieful nostru moral, imposibil de camuflat total”, afirmă el.

Bănescu adaugă că ”depăşirea măsurii în orice denunţă cu precizie «inadecvarea la realitate», o suicidară ratare inclusiv morală”.

”Este cazul oricui se lasă luat de valul tulbure al egolatriei, al lăcomiei de vizibilitate, de întâietate, de autoritarism sterp asupra celorlalţi. E cazul trist al oricui se lasă sedus de strategia rudimentară a invectivei, a judecăţii sumare şi a lui hodoronc-tronc. Când asta se înfiripă şi se consumă în cadrul prin excelenţă delicat în care se operează cu «cele nevăzute», spirituale, lucrurile devin groteşti, ridicole, caricaturale. În esenţă, antihristice. Excesul, adversar inclusiv al virtuţii care străluceşte doar prin discreţie şi moderaţie, nu se asortează nicicum cu straiele unei poziţii publice (arhipăstoreşti)”, continuă purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

El mai afirmă că, într-un asemenea context, ”a sta cam prost cu caracterul” indică ”mai degrabă o surditate şi orbire spirituale, decât acuitate morală sau orice altă virtute predicată, niciodată practicată”.

”Virtutea, când există, presupune un real, oricât de modest, grad de smerenie şi inteligenţă (duhovnicească). A apela, de exemplu, obtuz şi trivial la ofensarea cuiva pe care nu-l cunoşti, a-ţi cultiva maliţios, neinspirat, imaginarul şi aşa sărac, a confunda cotidian duhovnicescul cu prea omenescul, altruismul pastoral cu autoritarismul local, a te livra celorlalţi exclusiv în cheie autoritaristă fără nicio acoperire în autentica autoritate, iată doar câteva dintre simptomele unui jenant autosabotaj, căruia unii i-ar putea descrie principala cauză prin cuvintele: «a sta cam prost cu caracterul». «Doctorul sufletelor», cu acordul pacientului, le vindecă însă pe toate”, conchide el.

Primarul oraşului Voluntari, Florentin Pandele, a lansat un atac la adresa purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, despre care afirmă că, înveşmântat în straie #rezist, dă sentinţe pe seama dramelor unor bătrâni chinuiţi de nişte netrebnici, acuzându-l că o atacă pe soţia sa Gabriela Firea alături de toţi cei care îşi doresc măcar să determine scăderea acesteia în sondaje, dacă nu o pot scoate din politică. ”În cel mai creştin spirit cu putinţă, «omul fără de păcat» aruncă piatră după piatră, dacă nu zilnic, măcar la două zile, în cea deja crucificată de toate mass-media, aliniindu-se unei «armate» care acţionează concertat şi neobosit pentru a duce la îndeplinire ordinul: «Dacă nu o putem scoate din politică, măcar s-o mai coborâm în sondaje»”, scrie Pandele pe Facebook.

Quarterly Report - Editia 4

Dezvăluiri cumplite. Cum ar fi fost terorizați bătrânii dintr-un „azil al groazei", din centrul Bucureștiului: copilul de 15 ani, folosit pe post de torționar
Dezvăluiri cumplite. Cum ar fi fost terorizați bătrânii dintr-un „azil al groazei", din centrul Bucureștiului: copilul de 15 ani, folosit pe post de torționar
Noi informații terifiante au ieșit la suprafață, la nici un an de zile de la declanșarea scandalului „Azilele Groazei”. Dosarul penal ce cuprinde inculpați acuzați de mai multe fapte...
Ei sunt politicienii care nu mai prind un nou mandat în Parlamentul European. Politolog: „Aceste partide nu mai reprezintă niște segmente din populație”
Ei sunt politicienii care nu mai prind un nou mandat în Parlamentul European. Politolog: „Aceste partide nu mai reprezintă niște segmente din populație”
Pe listele partidelor înscrise la alegerile europarlamentare din iunie 2024 s-au produs schimbări majore, față de scrutinul precedent. Multe nume au dispărut, multe au apărut. Pentru 9...
#azilele groazei, #Vasile Banescu, #Florentin Pandele primar Voluntari , #biserica