Fără Azovstal, metalurgia Ucrainei pierde imens. Provocările de după război ale celei mai profitabile industrii a țării

Vineri, 20 Mai 2022, ora 10:38
9210 citiri
Fără Azovstal, metalurgia Ucrainei pierde imens. Provocările de după război ale celei mai profitabile industrii a țării

Înainte de invazia rusă, metalurgia era cea mai mare sursă de venituri din export a Ucrainei. Uzina metalurgică Azovstal, parte a holdingului Metinvest al magnatului Rinat Akhmetov, era unul dintre liderii metalurgiei ucrainene.

Astăzi, oportunitățile de producție și export ale metalurgiei în Ucraina sunt subminate. Din cauza acțiunilor militare, a doua și a treia cea mai mare fabrică metalurgică Azovstal și MMK Ilyich, situate în regiunea Donețk, au fost distruse, iar cea mai mare uzină de cocs, Avdiivka, a fost afectată semnificativ.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

După cum a spus recent Rinat Akhmetov presei, capitalizarea Azovstal și MMK a fost la nivelul de 10 miliarde de dolari. Potrivit acestuia, „Avdiivka Cox” din Lugansk și alte zeci de alte infrastructuri industriale și facilități de energie verde deținute de omul de afaceri au fost parțial sau complet distruse sau conservate.

Valorificarea dinainte de război a activelor industriale ale CSM distruse de agresiunea militară a Rusiei a depășit 20 de miliarde de dolari.

Industria metalurgică din Ucraina a suferit și de blocaje de infrastructură, probleme de personal, electricitate și multe altele. Datorită blocării porturilor ucrainene de către Rusia, comerțul maritim pentru Ucraina s-a oprit. În special, furnizarea de cereale pe mare este imposibilă.

Închiderea porturilor maritime oprește aproape complet rutele logistice normale pentru exportul de oțel și minereu de fier din Ucraina și este imposibilă înlocuirea fluxurilor tradiționale de marfă cu altele alternative.

Potrivit Serviciului de Stat de Statistică, în 2021 Ucraina a exportat metale feroase în valoare de 13,95 miliarde de dolari, cu 81,4% mai mult decât în ​​2020. Aceasta a fost cea mai mare sursă de venituri din export.

Fonta din Ucraina a fost furnizată în Statele Unite, Italia și Turcia, Emiratele Arabe Unite și Spania, feroaliaje - Turciei, Italia, China, Țările de Jos, pulberi metalice - în principal țărilor UE, relatează publicația Focus.

După încheierea războiului, industria metalurgică ar trebui să devină un motor al redresării economice a Ucrainei din cauza cererii crescute de structuri metalice pe piața locală.

În regiunile Dnipropetrovsk, Poltava și Zaporojie operează producători de minereu de fier și produse metalurgice, iar în alte regiuni există producători de produse metalice finite.

Unii experții își exprimă îndoielile că este necesar să se reconstruiască uzinele distruse din Mariupol și să nu se creeze noi fabrici mai aproape de zăcămintele de fier din bazinul Krivoy Rog. Este deja clar că ar putea dura mai mult de un an pentru ca metalurgiștii ucraineni să ajungă la nivelul din 2021.

Citeste si:
Insula Șerpilor, pândită cu îndârjire de ucraineni. Ce plan îndrăzneț are Kievul pentru a controla fortăreța din Marea Negră
Insula Șerpilor, pândită cu îndârjire de ucraineni. Ce plan îndrăzneț are Kievul pentru a controla fortăreța din Marea Negră
Pentru o stâncă de doar două ori mai mare decât Alcatraz, Insula Șerpilor a jucat un rol surprinzător de important în războiul din Ucraina. Fortăreața a fost o țintă încă din prima...
Cel mai mare schimb de prizonieri de la începutul războiului din Ucraina. Printre cei eliberați se află și 95 de apărători ai uzinei Azovstal
Cel mai mare schimb de prizonieri de la începutul războiului din Ucraina. Printre cei eliberați se află și 95 de apărători ai uzinei Azovstal
Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat miercuri, 29 iunie, că 144 de soldați au fost eliberați în urma unor unor negocieri cu Rusia. Printre aceștia se află și 95 de apărători ai...