Cu ce note și-a luat Nicolae Ceaușescu BAC-ul la 47 de ani. Documente: ”Vasile Alecsandri a desfășurat o vastă și multilaterală activitate”

Vineri, 31 Martie 2023, ora 14:14
36019 citiri
Cu ce note și-a luat Nicolae Ceaușescu BAC-ul la 47 de ani. Documente: ”Vasile Alecsandri a desfășurat o vastă și multilaterală activitate”
Diploma de Bac a dictatorului Nicolae Ceaușescu FOTO / Facebook Arhivele Naționale ale României

Arhivele Naționale ale României au făcut publice diploma de Bacalaureat și subiectele tratate la examenul maturității de dictatorul Nicolae Ceaușescu în noiembrie 1965, la vârsta de 47 de ani.

”Noi documente privitoare la școlarizarea lui Nicolae Ceaușescu, păstrate la Arhivele Naționale ale României.

Recent, Arhivele Naționale ale României și-au îmbogățit patrimoniul cu documente școlare referitoare la Nicolae Ceaușescu, mărturii importante pentru istoria comunismului românesc.

Documentele au fost integrate în Colecția Nicolae Ceaușescu păstrată de instituția noastră și vor fi accesibile în curând prin Sala de studiu a Serviciului Arhive Naționale Istorice Centrale din București”, este mesajul ce însoțește postarea specialiștilor de la Arhivele Naționale pe rețele sociale.

Dictatorul Nicolae Ceaușescu a dat Bacalaureatul din Română și Matematică în noiembrie 1965, la vârsta de 47 de ani, cu doi ani înainte de a ajunge președintele României (9 decembrie 1967 - 22 decmebrie 1989).

Printre documentele făcute publice de Arhive se află o cerere adresată ministrului Învățământului pentru susținerea examenului:

”Subsemnatul Nicolae Ceușescu, absolvent al Școlii Superioare de Partid ”Ștefan Gheorghiu”, vă rog să-mi aprobați susținerea examenelor de echivalare a studiilor pe baza Hotărârii Consiliului de Miniștri nr 928 din 1965.

Anexez în copie certificatul de naștere, diploma examenului de stat eliberată de Școala Superioară de Partid ”Ștefan Gheorghiu” și actele de studii”.

Dictatorul a avut de rezolvat polinoame la Matematică și la Română - ”caracterizarea poeziei lui Mihai Eminescu” și ”valoarea operei poetice a lui Vasile Alecsandri”.

Arhivele Naționale au dat prima pagină din fiecare lucrare susținută de Nicolae Ceaușescu. Astfel reiese că, la Limba Română, Ceaușescu nota despre Vasile Alecsandri că a desfășurat o vastă și multilaterală activitate” și că ”ocupă un loc de frunte”.

#bac, #bacalaureat, #Nicoale Ceausescu, #Note, #matematica, #romana , #examene