Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Bacalaureat 2022. Numărul elevilor care se înscriu la examen scade dramatic în fiecare an. Comparație cu 2020 și 2021

Duminica, 05 Iunie 2022, ora 14:20
2162 citiri
Bacalaureat 2022. Numărul elevilor care se înscriu la examen scade dramatic în fiecare an. Comparație cu 2020 și 2021
În situația în care un candidat refuză să răspundă la proba de competențe, se consideră că nu a susținut proba FOTO: Unsplash.com

126.454 de absolvenți de liceu sunt așteptați să participe la probele orale și scrise din cadrul sesiunii iunie-iulie a examenului de Bacalaureat 2022, se arată într-un comunicat emis de ministerul Educației.

Ministerul mai arată că 150.000 de elevi au terminat liceul pe 27 mai 2022. La BAC, însă sunt așteptați doar 126.454 de elevi de liceu, potrivit comunicatului de presă amintit.

“Conform datelor înregistrate și transmise de comisiile județene/comisia ISMB de organizare a examenului de bacalaureat, 126.454 de absolvenți de liceu (111.329 din promoția curentă și 15.125 din seriile anterioare) s-au înscris pentru a susține probele (integral sau parțial, în funcție de rezultatele obținute în sesiunile anterioare și recunoscute ca atare)”, se arată în informare.

Ca să facem o comparație, în anul 2021, pentru susținerea probelor scrise s-au înscris 133.663 de candidați, dintre care 114.137 de candidați din promoția curentă, respectiv 19.526 de candidați din promoțiile anterioare.

Totodată, în anul 2020, s-au înscris 155.639 de candidați în prima sesiune.

Probele de evaluare a competențelor se vor susține astfel:

• 6 - 8 iunie: Proba A - evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română;

• 8 – 9 iunie: Proba B - evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă;

• 8 – 10 iunie: Proba D - evaluarea competențelor digitale;

• 14 – 16 iunie: Proba C - evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională.

"Evaluarea competenţelor lingvistice pentru limba română, limba maternă şi limba modernă, precum şi a celor digitale se face, pentru fiecare candidat, de către doi profesori examinatori (cadrul didactic care a predat disciplina respectivă la clasă și un alt cadru didactic, de aceeaşi specialitate, din unitatea de învăţământ).

În cazul în care nu există cadre didactice de specialitate în unitatea respectivă de învăţământ, care pot fi desemnate în comisia de bacalaureat de evaluare a competențelor lingvistice și digitale sau acestea se află în incompatibilitate, profesorii examinatori vor fi selectaţi din alte școli", se arată în comunicatul de presă.

"Rezultatele obţinute de fiecare candidat la probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, în limba maternă și într-o limbă de circulaţie internaţională nu se exprimă prin note sau prin calificative admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător, în funcție de grilele naționale sau europene.

De asemenea, rezultatele evaluării la proba de evaluare a competenţelor digitale se exprimă tot prin stabilirea nivelului de competenţă, în raport cu standardele europene recunoscute în domeniu şi în conformitate cu prevederile metodologiei de examen", potrivit comunicatului oficial.

În situația în care un candidat refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, se consideră că acesta nu a susţinut proba.

"Probele sunt monitorizate audio-video. Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.

Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu", se arată în comunicat.

Despre probele scrise și afișarea rezultatelor

“Probele scrise din sesiunea iunie-iulie 2022 încep luni, 20 iunie, cu examenul la Limba şi literatura română. Proba obligatorie a profilului este programată marți, 21 iunie, fiind urmată miercuri, 22 iunie de proba la alegere a profilului şi specializării. Proba la Limba și literatura maternă se va desfășura joi, 23 iunie.

fișarea primelor rezultate va avea loc în data de 27 iunie (până la ora 12:00). Pentru depunerea contestațiilor a fost alocat intervalul orar 12:00 – 18:00 în aceeași zi. Afișarea rezultatelor finale este prevăzută în data de 1 iulie.

Examenul național de bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii studiilor liceale care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor, au susţinut toate probele scrise și au fost notați cel puțin cu 5 la fiecare dintre acestea, obținând cel puţin media 6 la probele scrise”, se mai arată în comunicatul ministerului.

Școlile de Poliție scot la concurs peste 1.600 de locuri. Probele pe care le vor susține candidații
Școlile de Poliție scot la concurs peste 1.600 de locuri. Probele pe care le vor susține candidații
Sesiunea de admitere se va desfăşura în perioada aprilie - iulie pentru cele 1.340 de locuri de la Şcoala de la Câmpina şi cele 300 de la Cluj-Napoca. Potrivit unui comunicat al...
Ludovic Orban, despre rocada candidaţilor PSD şi PNL: „Se schimbă ca şosetele, dar, dacă nu se spală, tot pute”
Ludovic Orban, despre rocada candidaţilor PSD şi PNL: „Se schimbă ca şosetele, dar, dacă nu se spală, tot pute”
Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a declarat luni seară, 22 aprilie, la Ploieşti, referindu-se la rocada candidaţilor PSD şi PNL, că aceştia se schimbă precum...
#bacalaureat 2022, #inscrieri bac, #candidati , #bacalaureat 2022
Comentarii