Profesorii și directorii de licee decid dacă elevii intră sau nu la Bacalaureat. Cum s-a ajuns în această situație

Luni, 13 Iunie 2022, ora 06:11
4129 citiri
Profesorii și directorii de licee decid dacă elevii intră sau nu la Bacalaureat. Cum s-a ajuns în această situație
Dacă elevii s-ar înscrie și niciunul nu ar promova Bacalaureatul, liceul respectiv nu ar mai avea dreptul să înființeze clasa a IX-a în anul următor școlar FOTO/ Unsplash.com

Numărul elevilor care nu s-au mai înscris la Bacalaureat a tot crescut în ultimii ani, potrivit datelor publicate de ministerul Educației.

Sunt peste 40.000 de elevi numai în acest an, care deși au fost înscriși în clasa a XII-a, nu au mai vrut să dea probele de la Bacalaureat.

Ce spun oficialii

Nu este vorba despre tineri cu situația neîncheiată sau repetenți, așa cum justifică oficialii din minister.

"Este îngrijorător acest trend descrescător din două motive: motivele ce țin de demografie sunt cât se poate de clare, dar îngrijorarea pe care mi-am exprimat-o de mult timp cu privire la efectele perioadei de criză sanitară, din păcate, se confirmă”, a fost declarația ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu.

A venit cu justificări și secretarul de stat Sorin Ion, responsabil de învățământul preuniversitar, care a precizat că majoritatea acestor elevi sunt fie corigenți, fie repetenți, fie cu situația neîncheiată, acesta fiind motivul pentru care nu ar fi intrat în Bac.

Faliment educațional în locul desființării școlilor

Datele strânse arată, de fapt, că sunt unii profesori și directori de licee care își conving absolvenții să nu se înscrie la Bacalaureat ca să nu fie desființate școlile, respectiv posturile.

Dacă elevii s-ar înscrie și niciunul nu ar promova Bacalaureatul, liceul respectiv nu ar mai avea dreptul, potrivit reglementărilor legale în vigoare, să înființeze clasa a IX-a în anul următor școlar.

Dacă niciun elev nu intră în Bac, atunci metodologia făcută de Ministerul Educației nu penalizează în niciun fel liceul respectiv și îi dă voie să organizeze în continuare clasa a IX-a în anul școlar următor.

Ce spun experții în educație

"Sunt mulți elevi care nu se înscriu la Bac din cauza fricii, dar în momentul în care nu se înscrie niciun elev de la 3 licee din județul Olt, atunci chiar este o problemă.

Demnă de cercetare.

Este vorba despre transferul unor incompetențe instituționale crase la nivel managerial. Directorii așa găsesc ei o portiță prin care, potrivit reglementărilor, să mai poată avea clase de-a IX-a în anii următori", explică expertul în educație Marian Staș.

Nimic nu e întâmplător

"Pe de o parte, arată starea sistemului public de educație, respectiv gradul de pregătire precară al elevilor, iar pe de altă parte, (vizavi cazul celor 3 licee) e o problemă mult mai gravă.

Asta nu e școală pe bune. E mediocritate", spune specialistul.

"Vreau să mai adaug o statistică, pentru că și asta se adaugă la oglinda reală, netrucată a școlii. Banca Mondială cu un număr de ani în urmă a documentat faptul că la noi 12 ani, înseamnă 8 ani pe bune de școală", spune expertul în educație.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#bacalaureat 2022, #inscrieri bac, #absolventi, #licee , #bacalaureat 2022