Județul cu cea mai mare scădere a ratei de promovare la BAC față de 2021. Lucrările au fost corectate digital

Marti, 28 Iunie 2022, ora 21:39
4724 citiri
Județul cu cea mai mare scădere a ratei de promovare la BAC față de 2021. Lucrările au fost corectate digital
Lucrările la Bacalaureat 2022 au fost corectate digitalizat FOTO Twitter/ Stirea Zilei UK

Anul acesta, în județul Călărași, lucrările elevilor de la Bac 2022 au fost corectate digital. Ei au dat examenele în scris, în formatul clasic, dar la final au fost scanate de profesorii din comisie.

Anul trecut, media de promovare la Bacalaureat, în Călărași, a fost de 67%. Anul acesta, a fost înregistrată o rată de promovare de 53%. Astfel, județul Călărași a avut cea mai mare scădere a ratei de promovare față de anul trecut. Totodată, niciun elev nu a obținut media 10.

Platforma folosită pentru corectarea digitalizată a fost pusă la dispoziția ministerului Educației, gratuit, pe bază de parteneriat.

Prin acest program pilot, care a fost folosit și în Dâmbovița la Evaluarea Națională 2022, ministerul vrea să elimine subiectivitatea în corectarea lucrărilor.

Expertul în educație Marian Staș a spus cum ar trebui să se corecteze lucrările de la Bacalaureat din 2023, pentru a ne da seama dacă, într-adevăr, atunci când lucrările sunt corectate digital, notele sunt automat mai mici, pentru că este eliminat din subiectivismul profesorilor.

Cum poate fi eliminat subiectivismul profesorilor

"Unele lucrări ar trebui corectate digital, pentru eliminarea subiectivismului și a fraudei. Este un mare pas după introducerea camerelor de filmat în sălile de clasă. Ăla a fost un moment de cotitură. Nu s-a mai putut copia la fel.

Sunt două aspecte total diferite, dar care duc la același deziderat. De când cu acele camerele de luat vederi, te asiguri cumva că nu copiază. Când se face o evaluare asistată de calculator, elimini subiectivismul posibil al celor care corectează", a declarat Marian Staș.

Cum ar trebui corectate lucrările de la Bacalaureat 2023

"Din punctul de vedere al sistemului de corectare, aș spune că este puțin prea devreme să tragem concluzii, dacă ne uităm la situația din Călărași, pentru că e vorba de un singur județ.

Anul viitor, ar putea să facă în felul următor. În jumătate de județe să se corecteze digital și în cealaltă jumătate de mână. Atunci se va vedea care ar fi diferența și apoi am putea trage o concluzie clară.

Sau ar putea și să ierarhizeze toate cele 42 de județe în ordine descrescătoare a mediilor la examenul de Bacalaureat. Și să spună așa: pe ăsta îl corectez automatizat, al doilea județ în stilul clasic, al treilea automatizat etc, pentru că așa se face o clasificare care nu impune doar cele mai slabe sau cele mai bune județe. Numai așa poate exista o pondere egală a județelor", a punctat expertul în educație.

Putem să vorbim de tot mai multe școli-pilot

"A crescut foarte mult frecvența cuvântului pilot și a ideii de pilotare în învățământ, ceea ce este foarte bine. Vorbim de pilotarea evaluărilor, de școli-pilot, de aspecte pe care ministrul a decis să le organizeze. Asta ne ajută să ne adunăm mental, să ne arate că putem să procedăm și altfel.

Notele elevilor la Bacalaureat 2022 au fost anonimizate, pentru al treilea an, astfel că fiecare candidat la această sesiune de Bac a trebuit să introducă în platforma bacalaureat.edu.ro codul primit de la școală, pentru a vedea notele pe care le-a obținut atât la probele scrise, cât și la cele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale.

Preşedintele CJ Călăraşi, audiat la sediul DNA Constanţa. Mai multe instituții din oraș au fost ținta perchezițiilor cu o lună în urmă
Preşedintele CJ Călăraşi, audiat la sediul DNA Constanţa. Mai multe instituții din oraș au fost ținta perchezițiilor cu o lună în urmă
Preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Vasile Iliuţă, este audiat, vineri, la sediul DNA Constanţa, în legătură cu percheziţiile care au avut loc în urmă cu o lună la sediile...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#bacalaureat 2022, #Calarasi, #rezultate, #rata promovare, #lucrari , #bacalaureat 2022