Care este explicația promovabilității uriașe la Bacalaureat 2022. Elementul statistic care "eludează eșecul statului român"

Luni, 27 Iunie 2022, ora 13:34
5479 citiri
Care este explicația promovabilității uriașe la Bacalaureat 2022. Elementul statistic care "eludează eșecul statului român"

Expertul în educație Marian Staș a analizat, în exclusivitate pentru Ziare.com, rezultatele de la Bacalaureat 2022.

Promovabilitatea la Bacalaureat 2022 a fost de 73,3%, a anunțat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, cel mai mare procent din ultimii 12 ani.

În total, s-au înscris 126.454 de absolvenți de liceu: 111.329 din promoția curentă și 15.125 din seriile anterioare.

Un candidat promovează Bacalaureatul dacă a susţinut toate probele orale și toate probele scrise, la care a obținut cel puțin nota 5 la fiecare dintre acestea, iar media generală la probele scrisă este de cel puțin 6.

Subiectele nu au fost ușoare

"Primul aspect important este legat de faptul că nu au fost subiecte trase de păr, astfel încât copiii să le poată rezolva mai ușor decât în anii precedenți. Este un punct câștigat", a spus expertul în educație.

Statul a eșuat: nu a adus întreaga populație școlară la Bac

"Al doilea aspect important este cel legat de procentul anunțat în spațiul public de ministrul Educației. Procentul (73,3%) eludează un aspect important, un adevăr care se construiește pe o etică incompletă anunțată în acest moment.

73,3% reprezintă procentul elevilor care au promovat examenul de Bacalaureat. Elevii care s-au înscris. Dar să ne gândim că avem și procentul cel mai mare al elevilor care nu s-au înscris la Bac. Prin urmare, raportat la toți elevii care au absolvit 12 clase ne iese cu procent de peste 50%. Acesta ar fi procentul real.

Sigur, e un aspect important procentul ridicat al elevilor care au luat Bac-ul, dar o altfel de statistică eludează eșecul statului de a aduce la examen întreaga populație școlară și nu trei sferturi din ea", a explicat Marian Staș.

Școala și-a găsit resursele interioare de învățare

"Un al treilea comentariu extrem de important este că în mod cert Bac-ul, cât și Evaluarea Națională, au devenit capacitatea sistemului de autoînvățare. Acest an nu a fost o catastrofă. Școala ca sistem și-a găsit resursele interioare de învățare instituțională la nivel de comunitate", a punctat expertul în educație.

Nereguli în școli

"Mai este un aspect important, fiind vorba de anchetarea foarte serioasă a acelor școli care nu au avut niciun copil înscris la Bac, pentru că estimau că procentul de promovabilitate să fie 0%. Și atunci nu și-ar mai fi făcut cifră de școlarizare. Trebuie o anchetă. Nu se poate așa ceva. În momentul în care 3 licee din Olt decid ca niciul dintre copii să nu se înscrie la Bac, atunci e un aspect care are nevoie de măsuri serioase, mergând până la închiderea școlilor", a spus Marian Staș.

Materia a fost mai puțină

"Copiii nu au învățat aceeși cantitate de materie. Și ăsta e un aspect important. Subiectele nu s-au putut compara cu cele din anii trecuți", a concluzionat expertul în educație.

Citeste si:
Dragnea îl atacă violent pe fostul protejat Petre Daea: „Pentru mine nu mai este om; l-a turnat pe Chesnoiu pentru a-i lua locul”
Dragnea îl atacă violent pe fostul protejat Petre Daea: „Pentru mine nu mai este om; l-a turnat pe Chesnoiu pentru a-i lua locul”
Fostul președinte al PSD Liviu Dragnea a lansat un atac dur la actualul ministru al Agriculturii Petre Daea. În timpul erei Dragnea, Daea ocupa același portofoliu, iar între cei doi exista o...
Nimic nou pe “frontul” economiei naționale
Nimic nou pe “frontul” economiei naționale
Nimic nou pe “frontul” economiei naționale – nici o decizie, înseamnă o decizie bună. Pentru cine?! Nu m-am înșelat, în iulie când am dat vacanța de vară, drept scuză la...