Care este explicația promovabilității uriașe la Bacalaureat 2022. Elementul statistic care "eludează eșecul statului român"

Luni, 27 Iunie 2022, ora 13:34
6766 citiri
Care este explicația promovabilității uriașe la Bacalaureat 2022. Elementul statistic care "eludează eșecul statului român"
Peste 73,3% dintre elevi au luat peste 5 la Bacalaureat 2022 FOTO Hepta.com

Expertul în educație Marian Staș a analizat, în exclusivitate pentru Ziare.com, rezultatele de la Bacalaureat 2022.

Promovabilitatea la Bacalaureat 2022 a fost de 73,3%, a anunțat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, cel mai mare procent din ultimii 12 ani.

În total, s-au înscris 126.454 de absolvenți de liceu: 111.329 din promoția curentă și 15.125 din seriile anterioare.

Un candidat promovează Bacalaureatul dacă a susţinut toate probele orale și toate probele scrise, la care a obținut cel puțin nota 5 la fiecare dintre acestea, iar media generală la probele scrisă este de cel puțin 6.

Subiectele nu au fost ușoare

"Primul aspect important este legat de faptul că nu au fost subiecte trase de păr, astfel încât copiii să le poată rezolva mai ușor decât în anii precedenți. Este un punct câștigat", a spus expertul în educație.

Statul a eșuat: nu a adus întreaga populație școlară la Bac

"Al doilea aspect important este cel legat de procentul anunțat în spațiul public de ministrul Educației. Procentul (73,3%) eludează un aspect important, un adevăr care se construiește pe o etică incompletă anunțată în acest moment.

73,3% reprezintă procentul elevilor care au promovat examenul de Bacalaureat. Elevii care s-au înscris. Dar să ne gândim că avem și procentul cel mai mare al elevilor care nu s-au înscris la Bac. Prin urmare, raportat la toți elevii care au absolvit 12 clase ne iese cu procent de peste 50%. Acesta ar fi procentul real.

Sigur, e un aspect important procentul ridicat al elevilor care au luat Bac-ul, dar o altfel de statistică eludează eșecul statului de a aduce la examen întreaga populație școlară și nu trei sferturi din ea", a explicat Marian Staș.

Școala și-a găsit resursele interioare de învățare

"Un al treilea comentariu extrem de important este că în mod cert Bac-ul, cât și Evaluarea Națională, au devenit capacitatea sistemului de autoînvățare. Acest an nu a fost o catastrofă. Școala ca sistem și-a găsit resursele interioare de învățare instituțională la nivel de comunitate", a punctat expertul în educație.

Nereguli în școli

"Mai este un aspect important, fiind vorba de anchetarea foarte serioasă a acelor școli care nu au avut niciun copil înscris la Bac, pentru că estimau că procentul de promovabilitate să fie 0%. Și atunci nu și-ar mai fi făcut cifră de școlarizare. Trebuie o anchetă. Nu se poate așa ceva. În momentul în care 3 licee din Olt decid ca niciul dintre copii să nu se înscrie la Bac, atunci e un aspect care are nevoie de măsuri serioase, mergând până la închiderea școlilor", a spus Marian Staș.

Materia a fost mai puțină

"Copiii nu au învățat aceeși cantitate de materie. Și ăsta e un aspect important. Subiectele nu s-au putut compara cu cele din anii trecuți", a concluzionat expertul în educație.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#bacalaureat 2022, #rezultate, #rata promovare 2022 , #bacalaureat 2022