Bacalaureat 2022, sesiunea de toamnă. Ce subiecte ar putea primi candidații la examenul de Limba română

Sambata, 13 August 2022, ora 04:00
2575 citiri
Bacalaureat 2022, sesiunea de toamnă. Ce subiecte ar putea primi candidații la examenul de Limba română
Proba scrisă la Limba română are loc marți, 16 august FOTO: Unsplash.com

Proba scrisă la Limba română din cadrul examenului de Bacalaureat 2022, sesiunea august-septembrie, are loc marți, 16 august, potrivit calendarului oficial.

Timpul destinat pentru elaborarea unei lucrări scrise este de 3 ore, socotit din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat.

Câți candidați s-au înscris la Bac 2021, sesiunea de toamnă

Anul trecut, aproximativ 39.000 de candidați s-au înscris la sesiunea din august-septembrie a examenului de Bacalaureat.

Conform datelor transmise de inspectoratele școlare județene, din totalul celor înscriși, peste 24.900 de candidați au provenit din promoția 2020-2021, iar aproximativ 14.000 de candidați au fost din promoțiile anterioare, potrivit unui comunicat al Ministerului Educației.

Rata finală de promovare, înregistrată în sesiunea august-septembrie a examenului național de Bacalaureat 2021, după soluționarea contestațiilor, a fost de 32,9%.

Câți elevi au dat Bac-ul în sesiunea iunie-iulie 2022

Amintim că peste 126.000 de absolvenți de liceu s-au înscris să participe la probele orale și scrise din cadrul sesiunii iunie-iulie a examenului de Bacalaureat 2022, conform unui comunicat al Ministerului Educației.

Peste 40.000 de elevi de clasa a XII-a din generația curentă nu s-au înscris la examenul de Bacalaureat 2022, sesiunea iunie-iulie.

Rata de promovare în prima sesiune a examenului de BAC 2022 a fost 75,2%, mai mare cu 1,9% față de rezultatele dinainte de contestații.

Subiecte BAC 2022, sesiunea iunie-iulie, Limba română

În acest an, elevii au avut un text din Nicolae Iorga, „Doamna Elena Cuza”. La subiectul I.B., ei avut de scris un text de minimum 150 cuvinte, notat cu 20 de puncte, în care să argumenteze „dacă întâlnirea cu o personalitate (istorică, socială, culturală etc.) produce sau nu emoție, raportându-se atât la informațiile din fragmentul extras din textul Doamna Elena Cuza de Nicolae Iorga, cât și la experiența personală sau culturală”.

La subiectul al III-lea, elevii de la profilul real și tehnologic au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile unei comedii studiate. Cei de la uman au avut, caracterizarea unui personaj dintr-o comedie.

Iată, mai jos, subiectele la Limba Română:

PROFIL REAL:

PROFIL UMAN:

Subiecte BAC 2021, Limba română

În 2021, elevii de la profilul real au primit la subiectele la română la BAC un text de Șerban Cioculescu - ”Viața lui I. L. Caragiale”.

La punctul B, candidații au avut de redactat un text argumentativ: "dacă greutățile vieții pot îngreuna sau nu realizarea responsabilităților față de familie". "Redactează un text de minimum 150 de cuvinte în care să argumentezi dacă greutățile vieții pot determina sau nu neglijarea responsabilităților față de familie, raportându-te atât la informațiile din fragmentul de text extras din volumul “Viața lui I.L Caragiale” de Șerban Cioculescu."

La subiectul al doilea, candidații au avut de comentat un text de Ion Vinea: "Drum". Ultimul dintre subiectele la română la bacalaureat 2021 a fost un eseu despre particularitățile unei nuvele studiate.

"Redactează un eseu de minimum 400 de cuvinte în care să prezinți particularități de construcție a unui personaj dintr-o nuvelă studiată", a fost cerința de la al treilea subiect la uman.

Bac Realpdf by Andreea Burnar on Scribd

Atât pentru profilul real, cât şi pentru profilul uman, subiectele I şi II au fost la fel, dar subiectul III a fost diferit.

La Subiectul III, tinerii de la profilul UMAN au avut un eseu despre particularităţile unui personaj dintr-o nuvelă studiată, în cerinţe încadrându-se „Moara cu noroc”, opera lui Ioan Slavici.

bac uman by Andreea Burnar on Scribd

Calendarul Bacalaureatului de toamnă 2022

16 august 2022: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă

17 august 2022: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă

18 august 2022: Proba la alegere a profilului și specializării —– proba E.d) — proba scrisă

19 august 2022: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă

22 – 23 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A

24 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B

25 august 2022: Evaluarea competențelor digitale — proba D

26 și 29 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C

31 august 2022: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 18:00)

1 – 2 septembrie 2022: Rezolvarea contestațiilor

3 septembrie 2022: Afișarea rezultatelor finale

Citește și:
Istoria zbuciumată a scandalurilor de plagiat din guvernul Ciuca. Cine sunt ceilalți doctoranzi din Executiv
Istoria zbuciumată a scandalurilor de plagiat din guvernul Ciuca. Cine sunt ceilalți doctoranzi din Executiv
Guvernul condus de Nicolae Ciucă s-a confruntat încă de la început cu scandaluri privind acuzații de plagiat, care au condus până la demisii din partea mai multor miniștri, în timp ce...
Scandal total între Șoșoacă și George Simion la protestul din Piața Victoriei: „Trădătorul rămâne trădător! Simioane, Iudă!” VIDEO
Scandal total între Șoșoacă și George Simion la protestul din Piața Victoriei: „Trădătorul rămâne trădător! Simioane, Iudă!” VIDEO
Senatoarea Diana Şoşoacă a adus acuzații grave la adresa liderului AUR George Simion în timpul protestului de duminică, 2 octombrie, din Piața Victoriei din București. Senatoarea și-a...