Examenul de Bacalaureat începe luni. Precizările Ministerului Educației despre probe și rezultate

Duminica, 16 Iunie 2024, ora 14:21
2347 citiri
Examenul de Bacalaureat începe luni. Precizările Ministerului Educației despre probe și rezultate
Elev la examen FOTO Unsplash

Peste 134.000 de candidaţi înscrişi la examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie - iulie 2024, susţin luni, 17 iunie, prima probă la Limba şi literatura română - oral.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţiei transmis duminică, probele de evaluare a competenţelor din cadrul primei sesiuni (iunie - iulie) a examenului naţional de bacalaureat 2024 sunt programate în intervalul 17 - 27 iunie.

Probele se vor desfăşura după următorul calendar:

*17 - 19 iunie: evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A);

*19 - 20 iunie: evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B);

*19 - 21 iunie: evaluarea competenţelor digitale (proba D);

*25 - 27 iunie: evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C);.

Potrivit datelor înregistrate şi furnizate de comisiile judeţene/comisia ISMB de organizare a examenului, peste 134.000 de candidaţi (119.000 din promoţia curentă şi 15.000 din seriile anterioare) sunt aşteptaţi să susţină examenul în această sesiune (toate probele sau, în funcţie de rezultatele obţinute în sesiunile anterioare şi recunoscute ca atare, doar probele nepromovate).

Evaluarea competenţelor lingvistice pentru limba română, limba maternă şi limba modernă, precum şi a celor digitale se realizează, pentru fiecare candidat, de către doi profesori examinatori (cadrul didactic care a predat disciplina respectivă la clasă şi un alt cadru didactic de aceeaşi specialitate din unitatea de învăţământ). În situaţiile în care această condiţie nu poate fi îndeplinită sau în cazurile în care cadrele didactice se află în incompatibilitate, profesorii examinatori vor fi selectaţi din alte şcoli.

Rezultatele obţinute de fiecare candidat la probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, în limba maternă şi într-o limbă de circulaţie internaţională se exprimă prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător, în concordanţă cu grilele naţionale sau europene (aşadar, nu se acordă note sau calificative de tip admis /respins).

În aceeaşi manieră, rezultatele evaluării la proba de evaluare a competenţelor digitale se exprimă, de asemenea, prin stabilirea nivelului de competenţă în raport cu standardele europene recunoscute în domeniu şi în conformitate cu prevederile metodologiei de examen.

Probele sunt monitorizate audio-video. Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/ comunicare. Încălcarea dispoziţiilor privind introducerea de materiale interzise în sălile de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă respectivele materiale au fost sau nu au fost utilizate.

În situaţia în care un candidat refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, se consideră că acesta nu a susţinut proba.

Reprezentanţii presei au acces în unităţile de învăţământ liceal care organizează probe de evaluare a competenţelor lingvistie şi digitale sau în centrele de examen doar cu avizul preşedintelui comisiei şi însoţiţi de un membru al comisiei, exclusiv înainte de începerea sau după încheierea probelor. Pentru realizarea materialelor specifice (înregistrări/ fotografii/ preluări de imagini etc.) este necesar acceptul persoanelor care apar în acele materiale.

Conform calendarului examenului naţional de Bacalaureat, probele scrise din sesiunea iunie - iulie 2024 încep luni, 1 iulie (Limba şi literatura română). Proba obligatorie a profilului este programată marţi, 2 iulie, fiind urmată joi, 4 iulie, de proba la alegere a profilului şi specializării. Probă la Limba şi literatura maternă se va desfăşura vineri, 5 iulie.

Afişarea primelor rezultate va avea loc în data de 8 iulie (până la ora 12,00), iar contestaţiile se pot depune în intervalul orar 12,00 - 18,00, în aceeaşi zi. Rezultatele finale vor fi comunicate în data de 12 iulie.

Un candidat este declarat promovat la examenul naţional de bacalaureat dacă îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii: a susţinut probele de evaluare a competenţelor, a susţinut toate probele scrise şi a fost notat cu minimum 5 la fiecare dintre acestea, obţinând, în final, cel puţin media 6 la probele scrise.

Măsuri speciale în contextul caniculei. Anunț de ultimă oră despre ocuparea posturilor în învăţământul preuniversitar
Măsuri speciale în contextul caniculei. Anunț de ultimă oră despre ocuparea posturilor în învăţământul preuniversitar
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, anunţă măsuri la concursul de ocupare a posturilor în învăţământul preuniversitar, în contextul caniculei, ce vor avea loc în această perioadă. Ea...
Tânăra care vrea la Medicină cu 5 la BAC: ”Că e și mama acolo și am pile. Eu nu sunt pasionată de absolut nimic” VIDEO
Tânăra care vrea la Medicină cu 5 la BAC: ”Că e și mama acolo și am pile. Eu nu sunt pasionată de absolut nimic” VIDEO
O tânără absolventă de clasa a XII-a a devenit virală pe rețelele sociale cu un interviu acordat după ce a susținut probele examenului de Bacalaureat. Rezultatele finale ale examenului...
#bacalaureat, #2024, #Ministerul Educatiei, #probe Bacalaureat , #Bacalaureat 2024
  1. Regele Charles a înnobilat o capră. Ce are atât de special animalul și cu ce a fost spălat înainte de întâlnirea cu Majestatea Sa
  2. Scandal în Țara Galilor. Premierul a demisionat. Ce acuzații i se aduc după patru luni de la alegeri
  3. Canicula face prăpăd și-n Grecia. Ce a interzis guvernul elen să se facă în aer liber
  4. Rusia nu iartă pe nimeni. Ce a pățit un avocat celebru după ce l-a criticat pe Putin
  5. Furtuna de "urgență gravă" a făcut ravagii în București. Vijelia a lăsat în urmă zeci de copaci și stâlpi de iluminat doborâți FOTO
  6. Carambol violent în Ialomița. Cinci persoane, printre care și un minor, au fost rănite în urma impactului
  7. Avioane ținute în aer la Otopeni de o furtună violentă. De unde veneau aeronavele
  8. "Imperialul" Ferdinand a ajuns la închisoare pentru niște ceapă. Cum a încercat bulibașa să înșele un comerciant
  9. Cele mai multe cereri de despăgubire pentru zborurile anulate de Tarom nu sunt complete. Banii nu se pot transfera
  10. Consilierul lui Rareș Petru Achiriloaie (ANPDCA) a demisionat