Programa pentru BAC a fost simplificată. Unde duce eliminarea unor capitole dintr-o materie

Marti, 28 Iunie 2022, ora 23:05
3422 citiri
Programa pentru BAC a fost simplificată. Unde duce eliminarea unor capitole dintr-o materie
Programa de Bacalaureat va fi simplificată și pentru examenul din 2023 FOTO: Hepta.com

Anul acesta, am avut cea mai mare rată de promovare din ultimii 12 ani la Bacalaureat. Este vorba despre un procent de 73,3%.

Însă rezultatele nu pot fi comparate 100% cu cele din anii trecuți, deoarece și materia a fost diferită. Mai exact, a fost simplificată.

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a declarat că materia pentru Bac va fi simplificată și pentru examenul din 2023.

"Va fi o simplificare a materiei pentru generația respectivă, adică materia de clasa a IX-a și clasa a X-a", a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Anca Tîrcă, consultant internațional în educație, a spus pentru Ziare.com ce presupune, de fapt, modificarea conținuturilor pentru Bacalaureat.

Simplificarea materiei necesită multă atenție

"Simplificarea materiei e o intervenție care necesită multă atenție, după părerea mea. Nu știm clar dacă rezultatele bune de la Bac se datorează faptului că s-a scos din materie. Trebuie analize amănunțite.

Cei de la minister ar trebui să ne arate clar ce s-a scos. Cine a scos. Care au fost criteriile. Să spună ce curriculum există. La examene de genul acesta trebuie să se evalueze competențe, nu cunoștințe. Să știm care sunt acestea. E cumva o lipsă de seriozitate tot ceea ce se spune și nu se demonstrează", a declarat Anca Tîrcă.

După ce schimbi curriculumul, trebuie să schimbi manualele

"Curriculumul se schimbă greu, e nevoie de grupuri de experți pe discipline care să lucreze, e nevoie de finanțare, nu se poate face până în septembrie 2023. După ce schimbi curriculumul, trebuie să schimbi manualele, care trebuie elaborate după noul curriculum, deci este un proces de durată", a punctat Anca Tîrcă - cea care oferă consultanță în domeniul educației pentru Banca Mondială.

Care e cea mai mare problemă

"Problema principală de care trebuie să se ocupe oficialii este numărul foarte mare de elevi care nu au ajuns să dea Bac-ul. Trebuie să vadă ce s-a întâmplat cu acei copii. E vorba de o întreagă generație. 58% este un procent foarte mare, acesta e procentul celor care s-au pierdut pe drum", a concluzionat Anca Tîrcă.

În sistemul educațional se anunță o schimbare radicală din 2027, în ceea ce privește Bacalaureatul. Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a anunțat că elevii care vor termina liceul în 2027 ar urma să dea un Bacalaureat “complet diferit”, un “examen bazat pe competențe, la alegerea fiecăruia, personalizat”.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Bacalureat, #programa scolara, #programa scolara modificata, #materie scolara , #bacalaureat