Programa pentru BAC a fost simplificată. Unde duce eliminarea unor capitole dintr-o materie

Marti, 28 Iunie 2022, ora 23:05
2714 citiri
Programa pentru BAC a fost simplificată. Unde duce eliminarea unor capitole dintr-o materie

Anul acesta, am avut cea mai mare rată de promovare din ultimii 12 ani la Bacalaureat. Este vorba despre un procent de 73,3%.

Însă rezultatele nu pot fi comparate 100% cu cele din anii trecuți, deoarece și materia a fost diferită. Mai exact, a fost simplificată.

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a declarat că materia pentru Bac va fi simplificată și pentru examenul din 2023.

"Va fi o simplificare a materiei pentru generația respectivă, adică materia de clasa a IX-a și clasa a X-a", a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Anca Tîrcă, consultant internațional în educație, a spus pentru Ziare.com ce presupune, de fapt, modificarea conținuturilor pentru Bacalaureat.

Simplificarea materiei necesită multă atenție

"Simplificarea materiei e o intervenție care necesită multă atenție, după părerea mea. Nu știm clar dacă rezultatele bune de la Bac se datorează faptului că s-a scos din materie. Trebuie analize amănunțite.

Cei de la minister ar trebui să ne arate clar ce s-a scos. Cine a scos. Care au fost criteriile. Să spună ce curriculum există. La examene de genul acesta trebuie să se evalueze competențe, nu cunoștințe. Să știm care sunt acestea. E cumva o lipsă de seriozitate tot ceea ce se spune și nu se demonstrează", a declarat Anca Tîrcă.

După ce schimbi curriculumul, trebuie să schimbi manualele

"Curriculumul se schimbă greu, e nevoie de grupuri de experți pe discipline care să lucreze, e nevoie de finanțare, nu se poate face până în septembrie 2023. După ce schimbi curriculumul, trebuie să schimbi manualele, care trebuie elaborate după noul curriculum, deci este un proces de durată", a punctat Anca Tîrcă - cea care oferă consultanță în domeniul educației pentru Banca Mondială.

Care e cea mai mare problemă

"Problema principală de care trebuie să se ocupe oficialii este numărul foarte mare de elevi care nu au ajuns să dea Bac-ul. Trebuie să vadă ce s-a întâmplat cu acei copii. E vorba de o întreagă generație. 58% este un procent foarte mare, acesta e procentul celor care s-au pierdut pe drum", a concluzionat Anca Tîrcă.

În sistemul educațional se anunță o schimbare radicală din 2027, în ceea ce privește Bacalaureatul. Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a anunțat că elevii care vor termina liceul în 2027 ar urma să dea un Bacalaureat “complet diferit”, un “examen bazat pe competențe, la alegerea fiecăruia, personalizat”.

Citeste si:
Între politizare și antidiscriminare: Cum arată componența CNCD, acuzată în trecut că ia decizii cu dublă măsură
Între politizare și antidiscriminare: Cum arată componența CNCD, acuzată în trecut că ia decizii cu dublă măsură
Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a fost implicat în ultimii ani într-o serie de scandaluri, instituția fiind acuzată că adesea ia decizii cu dublă măsură, taxând...
Care sunt prioritățile parlamentarilor în noua sesiune din toamnă. Lista legilor controversate sau întârziate
Care sunt prioritățile parlamentarilor în noua sesiune din toamnă. Lista legilor controversate sau întârziate
În mai puțin de jumătate de lună, parlamentarii se întorc la muncă unde au de rezolvat mai multe urgențe lăsate din urmă precum legile Justiției, Educației sau avertizorilor de...