Articole despre "risc explozie zemes"

Rezultatele 1 - 10 din 10 (0.128 secunde)
Schimba cuvintele cautate
Filtreaza dupa data
Data inceput
Data sfarsit

Filtreaza dupa publicatie

Niciun vinovat in explozia de la Zemes. Sinistratii raman pe drumuri

Luni, 03 Februarie 2014, ora 03:59

Curtea de Apel Bacau a fost de acord cu sentinta Judecatoriei Moinesti, care, in luna mai a anului trecut, a achitat Societatea OMV Petrom in dosarul exploziei de la Zemes, din decembrie 2010. Procurorii de la Parchetul de pe langa Judecatoria Moinesti au trimis societatea in judecata sub acuzatia de vatamare corporala din culpa, distrugere din culpa si omisiunea de a raporta imediat despre orice accident major, daca a fost de natura sa puna in pericol viata sau sanatatea umana.
Dosarul s-a judecat la Judecatoria Moinesti, iar magistratii de aici au achitat societatea OMV si au respins cererile pagubitilor de a le fi platite daune morale. Toti au facut recurs, inclusiv procurorii de ancheta, insa vineri, cand s-a dat sentinta, recursurile au fost respinse.
"Din probatoriul administrat in cauza, pe parcursul urmaririi penale, a rezultat faptul ca, la data de 08.12.2010, ora 03.24 s-a produs o explozie de mare amploare, ca urmare a acumularii unei pungi de gaze, cauzata de alunecarile de teren din anul 1992 produsa din cauze naturale la care au concurat cauze antropice (lucrarile tehnice de exploatare a petrolului efectuate de inculpata, constand in sapaturi si rambleuri ale drumurilor, platformelor de sonde, precum si pozarea de conducte, rezervoare sau bataluri)", se arata in comunicatul remis la vremea respectiva de Parchetul Judecatoriei Moinesti.
In urma exploziei un barbat a suferit arsuri grave, iar pentru leziunile produse a avut nevoie de 90-95 de zile de ingrijiri ...

Actualitate / stiri Actualitate180 vizite[ Desteptarea.ro ]

Protectia Civila a implinit 80 de ani

Vineri, 01 Martie 2013, ora 06:15

Protectia Civila a implinit 80 de aniZiua Protectiei civile in Romania a fost marcata de pompierii bacauani la Teatrul Municipal Bacovia, in compania invitatilor de la alte forte armate, a oficialitatilor si angajatilor Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bacau.

Dupa un scurt istoric al acesti zile si a rolului si atributiilor Serviciului de protectie civila, invitatii au ascultat mesajele oficialitatilor din ministere, dar si ale celor locale. "Le urez sa isi faca treaba cu responsabilitatea cu care ne-au invatat. Institutia Prefectului este un partener pentru ei si sa speram ca vom avea cat mai putine situatii de urgenta, de calamitati", a declarat prefectul Claudiu Serban, prefectul Bacaului.

Din punct de vedere al riscurilor la care este expusa, tara noastra se claseaza pe locul al patrulea in Europa, mai mult de 50 la suta din populatia tarii noastre fiind expusa aproape in permanenta la un risc de calamitate. Evenimentele recente in care pompierii au intervenit sunt valurile de inundatii din 2008 si 2010 si exploziile care au avut loc in 2011, in comuna Zemes si in municipiul Bacau.

"Ne dorim o dotare cat mai buna, o pregatire de exceptie a personalului propriu pentru a veni cat mai eficient in sprijinul cetatenilor judetului Bacau", a declarat gen. de brigada Mihai Simionescu, seful ISU Bacau. Din anul 2004, Protectia civila s-a unificat cu pompierii, sub titulatura unei structuri specializate pentru interventia in situatii de urgenta.

Actualitate / stiri Actualitate86 vizite[ Desteptarea.ro ]

Pompierii au intervenit in medie la 15 evenimente pe zi anul trecut

Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 06:04

Pompierii au intervenit in medie la 15 evenimente pe zi anul trecutDupa politisti, si pompierii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta al judetului Bacau au iesit la raport. In prezenta oficialitatilor locale si a colaboratorilor, oamenii care se lupta cu focul si-au prezentat activitatea desfasurata in anul care s-a incheiat.

Pompierii bacauani au iesit si ei la raport. Activitatea militarilor, aflati in prima linie si supusi riscului la majoritatea interventiilor, a fost prezentata joi dupa amiaza in cadrul unei sedinte de bilant. A fost un an in care s-a pus accent pe prevenire si in acest sens s-au desfasurat peste 1.100 de controale pe linia prevenirii si stingerii incendiilor. In urma acestor verificari s-au constatat aproape 1.400 de deficiente, in urma carora s-au aplicat peste 500 de sanctiuni, in valoare de aproape 400.000 de lei. Cu toate acestea, evenimentele nu au lipsit si au fost aproape 15 interventii pe zi. "Dupa tipul interventiei ne-am confruntat cu 508 incendii, peste 300 de arderi necontrolate si incendii fara pagube, peste 200 de interventii pentru asistenta persoanelor, 190 de alerte false si peste 3.000 de interventii SMURD. Si in acest an, majoritatea incendiilor s-au datorat focului deschis in spatii deschise, urmate de cele cauzate de cosurile de fum defecte sau necuratate si instalatii electrice defecte", a spus lt. col. Ioan Braga, din cadrul ISUJ Bacau. Din totalul de peste 800 de incendii si arderi necontrolate, peste 87% s-au pordus pe fondul neglijentei cetatenilor.

Implicati si in Comitetul ...

Actualitate / stiri Actualitate131 vizite[ Desteptarea.ro ]

Sinistratii din Zemes au ajuns la capatul rabdarii

Marti, 18 Octombrie 2011, ora 00:59

"Ne mutam in fata Guvernului!"

Se implineste in curand un an de zile de cand explozia de la Zemes a lasat 31 de persoane pe drumuri. O parte din ele inca locuiesc la baza sportiva, altele s-au mutat in locuintele lor, dar fara utilitati si pe propria raspundere. In conditiile in care nu s-au gasit solutii, prima zapada risca sa ii prinda in aceeasi situatie.

Pe 8 decembrie o acumulare de gaze care s-a aprins a distrus o casa si a bagat in spital doua persoane. In plus, s-a descoperit ca oamenii locuiau de fapt pe o punga de gaze si fiindca sunt intr-un permanent pericol nu se mai pot intoarce la propriile case. Desi au primit la acel moment ajutoare de urgenta, nici pana la aceasta ora, oamenii nu au fost despagubiti pentru locuintele lor. "Noi nu avem unde sa ne ducem. Altii care s-au mutat inapoi in case stau cu doua-trei paturi pe ei pentru ca nu au curent, gaze. Pana la urma, noi vrem sa fim despagubiti de cei vinovati", spune Mihai Starpariu, unul din sinistratii din Zemes. Iar familia sa a avut mai mult de suferit de pe urma cumplitului incident. "Fratele meu a trecut pana acum prin trei operatii la maini si la un picior. In urma exploziei a avut arsuri de gradul III si IV pe 20 la suta din suprafata corpului. Nici acum nu si-a revenit complet si mai avem programate alte interventii", mai spune mahnit barbatul. "Nu ne mai ramane decat sa mergem la Guvern. O sa facem greva foamei, poate ne ajuta cineva".

Dosarul treneaza

Nici juridic, situatia de la Zemes nu ...

Actualitate / stiri Actualitate120 vizite[ Desteptarea.ro ]

Riscul de explozie persista in Zemes

Miercuri, 30 Martie 2011, ora 10:04

Detasamentul de Pompieri Moinesti a fost solicitat din nou sa intervina in comuna Zemes pentru continuarea asigurarii masurilor de prevenire si stingere a incendiilor, de protectie civila si inlaturare a oricaror situatii de urgenta ce pot aparea in urma unor infiltratii de gaze in sol.

"In urma cercetarilor efectuate s-a stabilit ca nivelul concentratiei de gaz este ridicat in sol si exista in continuare pericolul producerii unei explozii", a declarat locotenent Andrei Grecu, purtator de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bacau. Zona ramane in continuare sub monitorizare permanenta, iar masurile luate inca din decembrie 2010, cand pe fondul acumularilor de gaze o casa a sarit in aer, au ramas aceleasi.

Pentru ca laboratorul mobil a determinat concentrari mari de gaz, in zona nu mai locuieste nimeni, 9 case au fost evacuate, la fel si Scoala cu clasele I-IV Zemes. Acum, elevii unitatii scolare invata intr-o noua locatie, respectiv Scoala "Stefan cel Mare" din satul Zemes, iar sinistratii locuiesc la rude sau intr-un imobi pus la dispozitie de primarie. (R. Neagu)

Actualitate / stiri Actualitate145 vizite[ Desteptarea.ro ]

Risc de explozii la Zemes

Marti, 18 Ianuarie 2011, ora 02:00

Un echipaj din cadrul Detasamentului de Pompieri Moinesti a mers ieri in comuna bacauana Zemes pentru continuarea asigurarii masurilor de prevenire si stingere a incendiilor, de protectie civila si inlaturare a oricaror situatii de urgenta ce pot aparea in urma descoperirii unor infiltratii de gaze din sol dintro sursa inca nestabilita cu certitudine.

"Cercetari efectuate de catre lucratori ai S.C. EOn Gaz S.A au constat ca nivelul concentratiei de gaz ramane ridicat in sol si exista pericolul producerii unei explozii", a declarat locotenentul Andrei Grecu, purtator de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) al judetului Bacau.

Misiuni de asigurare a zonei se executa in zona Zemes de echipaje din cadrul ISU Bacau in urma producerii, in data de 8 decembrie 2010, a unei explozii urmate de incendiu la o locuinta, eveniment ce a dus la ranirea grava a trei persoane si distrugerea casei.

Actualitate / stiri Actualitate145 vizite[ Evenimentul Regional al Moldovei ]

Sinistratii din Zemes cer demisia prefectului Scripat

Luni, 07 Martie 2011, ora 07:11

Sinistratii din Zemes cer demisia prefectului ScripatSinistratii din comuna Zemes cer demisia prefectului judetului, Constantin Scripat. Oamenii sint suparati la culme pe prefect pentru ca nu i-a sustinut in nici un fel. "Au trecut aproape trei luni de cind a avut loc explozia si nu s-a facut nimic, in afara de ajutorul Primariei Zemes. Prefectul da tot felul de declaratii si apare la televizor dind din umeri ca au fost cauze naturale si ca nu poate face nimic. Pai daca nu poate face nimic, sa plece acasa. Noi ii cerem demisia, pentru ca pe baza

Actualitate / stiri Actualitate241 vizite[ Ziarul de Bacau ]

Plan de masuri in comuna Zemes

Miercuri, 02 Februarie 2011, ora 07:02

Plan de masuri in comuna ZemesComitetul pentru Situatii de Urgenta intrunit la Prefectura

Comitetul pentru Situatii de Urgenta Bacau s-a intrunit ieri la sediul Prefecturii, unde a stabilit o serie de masuri ce trebuie luate pentru a inlatura efectele produse de explozia din comuna Zemes, de la sfarsitul anului trecut. Prefectul Constantin Scripat a dat citire si raportului de expertiza efectuat de specialistii Universitatii de Petrol si Gaze, din Ploiesti. "Zona unde s-a produs explozia prezinta un risc mare de declansare a unor deflagratii accidentale ce pot avea urmari catastrofale. Drept urmare, comisia de expertiza ne recomanda evacuarea persoanelor de pe aceasta suprafata, zona fiind improprie locuirii si impune dezafectarea scolii si incetarea activitatii de invatamant in aceasta cladire", a declarat Constantin Scripat, prefect de Bacau. De altfel, imediat dupa producerea deflagratiei zona a fost evacuata, iar cei afectati au fost mutati intr-o alta locatie.

Punga de gaze nu poate fi eliminata

La Comitet au participat atat membrii Consiliului Local Zemes, in frunte cu primarul Ioan Selaru, cat si doi reprezentantii companiei petroliere care exploateaza in zona. Directorul acesteia a explicat datele tehnice din raport, conform carora explozia s-a produs din cauze naturale. Mai mult, acesta a specificat foarte clar ca nu sunt solutii pentru a inlatura punga de gaze acumulata in subteran. "Nu sunt solutii pentru oprirea acestor migratii de gaze din adancime catre suprafata, ca atare singura ...

Actualitate / stiri Actualitate223 vizite[ Desteptarea.ro ]

Sase familii din Zemes risca sa fie stamutate intr-o alta zona a comunei

Luni, 10 Ianuarie 2011, ora 02:00

Sase familii din Zemes risca sa fie stamutate intr-o alta zona a comuneiSpecialistii in petrol si gaze sunt de parere ca zacamantul nu poate fi exploatat si locuitorii sunt in pericol. Momentan, familiile sinistrate locuiesc intro anexa a stadionului Gloria Zemes si asteapa banii promiti de Consiliul Judetean si Prefectura, scrie Adevarul.

Cele sase familii din comuna Zemes nu se pot intoarce la casele lor. Aceasta deoarece specialistii Institutului National de Petrol si Gaze din Ploiesti au descoperit, dupa primele cercetari in zona, ca zacamantul nu poate fi exploatat si emanatiile de gaze vor continua ani buni.

Din aceasta cauza niciun specialist din Romania in petrol nu poate garanta 100% ca zona este sigura si ca oamenii se pot intoarce linistiti in propriile gospodarii. Cercetarile petrolistilor continua si in urmatoarea perioada insa, cea mai probabila varianta este stramutatea oamenilor intro alta parte a comunei.

"Problema a inceput in urma cu 18 ani, cand o suprafata de 500 de metri lungime, doi kilometri latime si grosime de 15 centimetri sa deplasat. Practic, un deal intreg a luato la vale. Pe acea suprafata de teren erau mai multe sonde active, care au fost avariate si zacamintul sa raspandit", a explicat Mihail Batistatu, Conf. Univ. la Institutul National de Petrol si Gaze din Ploiesti care, in ultima perioada, a cercetat zona Zemes.

De frica emanatiilor de gaze si a unor posibile explozii, primarul Selaru a decis sa cumpere un explozimetru (n.r. un aparat cu care se masoara volumul si concentratia gazelor). Costul ...

Actualitate / stiri Actualitate291 vizite[ Evenimentul Regional al Moldovei ]

Explozie la Zemes

Joi, 09 Decembrie 2010, ora 07:09

Explozie la ZemesO scoala inchisa si sute de persoane evacuate

Trei persoane in stare grava la spital, 159 de elevi evacuati dintr-o scoala si alte 27 de persoane scoase din casa, un imobil distrus in totalitate si alte sase in pericol de a sari in aer. Acesta este bilantul unei tragedii fara margini in satul Zemes, comuna Zemes, unde ieri dimineata s-a produs o explozie puternica, urmata de un incendiu.

Ora 03.24. Data: zorii zilei de 8 decembrie 2010. Garda de interventie din cadrul Detasamentului de Pompieri Moinesti este solicitata sa intervina de urgenta la locuinta lui Mihai Stirpariu, de 55 de ani, unde s-a produs o explozie de proportii, urmata de un incendiu puternic. Au ajuns imediat doua autospeciale de interventie cu apa si spuma si un autoturism, incadrate cu un ofiter si 13 subofiteri.

"Incendiul s-a datorat unei explozii survenite ca urmare a unor acumulari de gaze. Obiectivul afectat este o casa de locuit, cu peretii din zidarie, de tip P+1, acoperis cu astereala din lemn si invelitoare din dranita. Incalzirea in locuinta se facea cu o soba pe gaz", ne-a declarat la prima ora a diminetii lt.col. George Enache, ofiter la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bacau.

Mama si fii, la spital

In urma incendiului, cei doi fii ai proprietarului, Daniel (27 de ani) si Florin (24 de ani) au ajuns la spital. Primul a suferit arsuri de gradul I la nivelul mainilor si plagi taiate, dupa ce a fost aruncat efectiv pe fereastra de suflul exploziei, iar al doilea a fost ...

Actualitate / pompieri752 vizite[ Desteptarea.ro ]


Cele mai citite stiri
Primaria va asfalta doar doua strazi in 2021. Viziteu: "Pentru restul de strazi, vor fi doar proiecte anul acesta"
Primarul Bacaului si-a propus ca in acest an sa modernizeze doar doua strazi din municipiul Bacau. ...
Unde vor functiona cele sase centre de vaccinare anti-COVID din municipiul Bacau
Primaria Bacau a pregatit mai multe locatii pentru derularea operatiunii de vaccinare anti-Covid 19 ...

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor