Explozie la Zemes

   

O scoala inchisa si sute de persoane evacuate

Trei persoane in stare grava la spital, 159 de elevi evacuati dintr-o scoala si alte 27 de persoane scoase din casa, un imobil distrus in totalitate si alte sase in pericol de a sari in aer. Acesta este bilantul unei tragedii fara margini in satul Zemes, comuna Zemes, unde ieri dimineata s-a produs o explozie puternica, urmata de un incendiu.

Ora 03.24. Data: zorii zilei de 8 decembrie 2010. Garda de interventie din cadrul Detasamentului de Pompieri Moinesti este solicitata sa intervina de urgenta la locuinta lui Mihai Stirpariu, de 55 de ani, unde s-a produs o explozie de proportii, urmata de un incendiu puternic. Au ajuns imediat doua autospeciale de interventie cu apa si spuma si un autoturism, incadrate cu un ofiter si 13 subofiteri.

"Incendiul s-a datorat unei explozii survenite ca urmare a unor acumulari de gaze. Obiectivul afectat este o casa de locuit, cu peretii din zidarie, de tip P+1, acoperis cu astereala din lemn si invelitoare din dranita. Incalzirea in locuinta se facea cu o soba pe gaz", ne-a declarat la prima ora a diminetii lt.col. George Enache, ofiter la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bacau.

Mama si fii, la spital

In urma incendiului, cei doi fii ai proprietarului, Daniel (27 de ani) si Florin (24 de ani) au ajuns la spital. Primul a suferit arsuri de gradul I la nivelul mainilor si plagi taiate, dupa ce a fost aruncat efectiv pe fereastra de suflul exploziei, iar al doilea a fost diagnosticat cu arsuri de gradul I la nivelul fetei si de gradul II si III la nivelul palmelor. Ambii au ramas internati pentru supraveghere medicala. Mama lor, Elena Stirpariu, in varsta de 54 de ani, a suferit un atac de panica, fiind si ea transportata la Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti. In urma incendiului locuinta lor a fost afectata in totalitate. In zona au ajuns si 4 ofiteri din cadrul Inspectiei de Prevenire a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Maior Constantin Ene" al judetului Bacau. Imediat dupa producerea evenimentului au fost solicitate si au sosit la fata locului echipe de la SC E-ON Gaz SA si SC Petrom SA.

Scoala inchisa

"In urma masuratorilor efectuate de catre o echipa a E-ON Gaz, imediat dupa producerea evenimentului, pe traseul conductei de gaz metan s-a depistat prezenta gazului la nivelul solului si in aer in locuinta afectata, in imprejurimile acesteia, precum si intr-o gospodarie invecinata. Locuinta afectata si cele invecinate au fost debransate de la reteaua de alimentare cu gaz", a explicat si col. Catalin Felegeanu, inspector adjunct ISU Bacau. Pentru ca laboratorul mobil a determinat concentrari mari de gaz si la nivelul Scolii cu Clasele I-IV Zemes, s-a dispus, impreuna cu autoritatile locale, sistarea cursurilor. In scoala invatau 159 copii, in 8 clase.

Alte 27 de persoane evacuate din case

Pentru prevenirea altor evenimente nedorite, s-a decis si evacuarea in paralel a inca 27 de persoane care se aflau in 6 locuinte aflate in imediata apropiere a casei afectate de explozie. "Interventia s-a facut sub coordonarea domnului subprefect Gelu Dascalu, impreuna cu factorii decizionali de la Comitetul pentru Situatii de Urgenta", a mai declarat col. Felegeanu. Echipele de interventie si ancheta au stabilit ca evenimentul s-a produs din cauza unor acumulari de gaze in locuinta lui Mihai Stirpariu, in urma folosirii unui aparat termic (resou electric). Masuratorile efectuate asupra concentratiei de gaze naturale au aratat o depasire a limitei maxime admise, respectiv 64 la suta in sol, in perimetrul invecinat.

Comisia de ancheta a propus urmatoarele masuri:

- oprirea alimentarii cu energie electrica si gaz a locuintelor din zona respectiva si delimitarea zonelor de lucru cu banda reflectorizanta;

- evacuarea elevilor si a personalului Scolii cu Clasele I-IV Zemes si continuarea cursurilor de catre acestia la Scoala "Stefan cel Mare" din satul Zemes;

- testarea conductelor de transport gaz E-ON Gaz si OMV Petrom SA;

- efectuarea unui studiu de specialitate, in cazul in care gazul nu provine de la conductele mentionate;

- asigurarea pazei bunurilor materiale in locuintele afectate;

- asigurarea conditiilor de trai populatiei care a fost evacuata de catre autoritatile locale ale comunei Zemes;

- monitorizarea permanenta a zonei si prin sondaj intreg perimetrul comunei din punct de vedere al producerii unei situatii de urgenta de catre Consiliul Local pentru Situatii de Urgenta Zemes.

Roxana Neagu

"In zona este o punga de gaz. Acelasi fenomen s-a mai produs si in 1993, iar locuitorii din zona au fost avertizati de riscul la care se supun. Din pacate, toate locuintele din acea parte s-au construit inainte de acumularile de gaz din sol. Speram sa putem realiza lucrari specifice pentru a elimina in totalitate cauza."

col. Catalin Felegeanu, inspector adjunct ISU Bacau

"S-a lucrat mereu in zona si la evacuare si pentru delimitarea ei. Am mutat copii la alta scoala, persoanele evacuate au fost cazate la Scoala Bolatau si vom face imediat demersurile necesare pentru a le asigura un ajutor de urgenta. Am intervenit imediat pentru asigurarea integritatii cetatenilor si apoi a bunurilor."

Ionel Selaru, primarul comunei Zemes
Joi, 09 Decembrie 2010, ora 07:09
Sursa: Desteptarea.ro
Cele mai citite stiri
Soferii nu vor mai putea intra in Bacau. De ce a fost oprita circulatia
Circulatia pe DN 15 va fi oprita timp de cinci zile la intrarea in municipiul Bacau, din cauza unor ...
Procesul primarului Cosmin Necula a fost suspendat. A fost sesizata Curtea de Justitie a Uniunii Europene
Dosarul in care primarul Cosmin Necula si viceprimarul Dragos Stefan sunt acuzati de abuz in ...
Un tanar s-a aruncat in gol de pe podul de la Serbanesti
Sambata dimineata, un tanar s-a aruncat in gol de pe podul de la Serbanesti, din Bacau. Salvatorii ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor