Bacaul pregateste "cel mai modern aeroport din tara"!

   

Consiliul Judetean Bacau investeste un milion de euro pentru exproprierea unei mari suprafete de teren din apropierea pistei de aterizare/decolare a Aeroportului "George Enescu". Aici, se vor monta sisteme de navigatie care vor permite folosirea in siguranta a ambelor sensuri ale pistei, la decolarea si aterizarea aeronavelor.
Terenurile vor intra in proprietatea comunitatii prin demararea unei procedure de expropriere. Acestea sunt necesare pentru construirea si dotarea aeroportului cu un sistem de aeronavigatie Instrument Landing System (ILS), care are un rol direct in mentinerea si cresterea sigurantei operatiunilor aeriene.

ILS este folosit in desfasurarea operatiunilor aeriene, fiind un instrument folosit la aterizarea avioanelor, in special in conditii meteo nefavoravile, precum, ceata, ploaia sau ninsoarea abundenta.

Se vor expropria peste 62.300 de metri patrati de teren, cu peste 930.000 de euro. Metrul patrat de teren este evaluat la 15 euro.

Proprietarii care vor primi cele mai importante sume de bani sunt Asociatia Pomicola Bacau (peste 917.700 de lei) si mai multe persoane fizice.

Proiectul exproprierii a fost discutat in sedinta de joi, 28 mai 2020, a Consiliului Judetean Bacau.

Reabilitarea si modernizarea Aeroportului International "George Enescu" Bacau reprezinta unul din putinele proiecte consistente reusite cu fonduri europene in municipiul Bacau, in ultimul deceniu.

Actualul proiect derulat acum la aeroportul "George Enescu" implica modernizarea la standarde internationale a pistei care va asigura venirea a noi operatori si aterizarea-decolarea a unor avioane de mare capacitate. Valoarea totala eligibila a proiectului este de 162,3 milioane de lei, din care 121,7 milioane de lei o reprezinta contributia UE (75%). Alte 37,3 milioane de lei sunt contributia asigurata prin bugetul de stat (23%), iar 3,2 milioane de lei este contributia de 2% asigurata din bugetul Consiliului Judetean Bacau.

In prezent, la Aeroportul International "George Enescu", se lucreaza la modernizarea pistei de decolare.

AIGE Bacau reprezinta principala poarta de acces din sudul si centrul Moldovei. O crestere a activitatii aeronautice, prin curse regulate si charter, va genera dezvoltarea intregii regiuni si in special a judetului Bacau.

"La finalizarea celor doua proiecte, bacauanii se vor putea mandri cu cel mai modern aeroport din tara"
, a precizat Sorin Brasoveanu
, presedintele Consiliului Judetean Bacau

. Mihai VANCEA
Marti, 02 Iunie 2020, ora 21:12
Sursa: Evenimentul Regional al Moldovei

Evenimentul Regional al Moldovei
Cele mai citite stiri
Blue Air pleaca de pe Aeroportul Bacau, pentru 6 saptamani. Unde se muta zborurile
Blue Air se muta de pe Aeroportul Bacau, unde nu se va mai decola si ateriza incepand cu 15 august ...
Tragedie pe motocicleta. 2 tineri au murit intr-un groaznic accident, pe DN 11
Doi tineri de 30 si, respectiv 33 de ani, au decedat in urma unui accident petrecut in aceasta ...
Tragedie in judetul Bacau. Doi barbati au murit in urma unui accident pe motocicleta
Un grav accident rutier a avut loc vineri, pe DN 11, in afara mun. Onesti, pe fondul unei depasiri ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor