Cazurile de la Zemes si Martir Horia, nerezolvate dupa un an de zile

   

Familiile afectate de cele doua explozii din 2010 din comuna Zemes si din municipiu, de pe strada Martir Horia, au petrecut al doilea Craciun in case straine. Autoritatile le-au ajutat pe jumatate, anchetele sunt in intarziere, iar ei vor intra in noul an cu aceeasi stare de incertitudine.

"Rezolvarea acestor cazuri depine numai si numai de justitie. Sunt anchete in derulare, uneori imi pun si eu intrebarea *de ce a durat atat de mult?*", a spus prefectul Constantin Scripat, la ora bilantului. La un an de zile de la ambele explozii, 15 familii de pe strada Martir Horia din municipiu si 33 de sinistrati din Zemes locuiesc la rude, in apartamentele puse la dispozitie de compania E-ON sau in baza sportiva a comunei. "Compania noastra nu va intrerupe contractele de inchiriere pentru apartamentele in care locuiesc familiile afectate de explozia de pe strada Martir Horia", a spus Corneliu Zait, purtator de cuvant al E-ON Moldova. Cu toate acestea, pentru cei care au ramas fara caminul lor, nu pot spune oricarui acoperis.

Nu si-au dat acordul

Doar 5 familii, din cele 15 afectate de suflul exploziei de pe Martir Horia si-au exprimat acordul scris pentru executarea lucrarilor de proiectare si executie in varianta de consolidare a blocului. Potrivit studiului DALI, consolidarea ar costa 1,7 milioane de lei, dar daca nu se obtine acordul proprietarilor, lucrarile nu pot incepe. Din milionul de lei alocat de catre Guvern sinistratilor au mai ramas 900.000 de lei, diferenta fiind cheltuita pe montarea stalpilor de sustinere si pentru studiul DALI. Potrivit expertilor, tergiversarea situatiei ii pune in pericol si pe vecinii care locuiesc in zona.

"Stalpii de sustinere montati provizoriu sunt, de fapt, acolo, de un an de zile. Este prea mult. Exista un adevarat pericol in cazul unui cutremur pentru ca nu cade doar scara de bloc afectata de explozie, ci intregul bloc", declara in urma cu putin timp, Romulus Strugariu, directorul Inspectoratului de Stat in Constructii Bacau. Iar ancheta a ajuns doar in faza analizei probelor.

Au un vinovat, nu au solutii

"Potrivit expertizelor din dosarul penal, societatea OMV Petrom se face vinovata de producerea incidentului de la Zemes. Dosarul se afla la Parchetul de pe langa Judecatoria Moinesti cu propunere de trimitere in judecata. Sunt suficiente datele pentru ca sa raspunda penal, probabil de asta ei nu au venit cu sprijin material, ca sa nu recunoasca faptul ca au gresit", sustine seful Inspectoratului de Politie Judetean Bacau, cms.sef Vasile Oprisan, vizavi de situatia din Zemes. De cealalta parte, masuratorile care se fac in zona dovedesc ca "acest fenomen al emanatiilor de gaze nu poate fi stapanit si zona nu poate fi scoasa de sub statutul de zona cu pericol de explozie", a spus inspectorul guvernamental Gheorghe Hura. Asta nu inseamna ca oamenii nu trebuie sa isi continue viata. Din cei 33 de sinistrati, doar o familie a avut o locuinta la dispozitie pentru a se muta imediat dupa explozie, o alta locuieste intr-o sala de clasa din Scoala Bolatau, iar restul stau la baza sportiva.

Andreea Gavrila

"Sunt sume alocate de la Guvern pentru inceperea lucrarilor in municipiu, dar cineva sa spuna clar: reabilitam, reconstruim, sa spuna solutia si vinovatul. Si la Zemes sunt niste anchete care ne fac neputinciosi. Noi trebuie sa asteptam rezultatele."

prefectul Constantin Scripat
Joi, 29 Decembrie 2011, ora 00:59
Sursa: Desteptarea.ro
Cele mai citite stiri
Rata de incidenta in localitatile din judetul Bacau. O localitate a trecut de 8
Rata de infectare in judetul Bacau este de 2.81. In ultimele 24 de ore, la nivelul judetului Bacau ...
Municipiul Bacau, la un pas de carantina! Apelul primarului Stanciu-Viziteu
Rata incidentei infectarilor cu noul coronavirus a ajuns 4,93 cazuri la mia de locuitori, in ...
FOTO | Grav accident in Scorteni
Un grav accident de circulatie a avut loc marti, seara, in localitatea Scorteni din judetul ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor