"Habitat" va face case in Zemes

   

O noua oferta pentru sinistrati

Constantin Scripat, prefectul judetului, a fost, ieri, la Zemes pentru a discuta cu sinistratii stramutati dupa explozia de la sfarsitul anului trecut. Oamenii sunt nemultumiti ca locuiesc si acum, dupa opt luni de la accident, departe de sat, in dormitoarele bazei sportive. Pe 8 decembrie 2010, aprinderea unei acumulari de gaze naturale a distrus o casa si a ranit doua persoane. S-a constatat apoi ca punga de gaze reprezinta un pericol permanent pentru noua familii si pentru elevii Scolii cu Clasele I-IV, prin urmare s-a trecut la evacuarea acestora. Sinistratii au primit ajutoare de urgenta - intre 1.000 si 6.000 de lei, in total 19.000 de lei -, nu si despagubiri pentru casele pe care au fost obligati sa le paraseasca.

Fiecare va primi cat a avut

Ieri, prefectul s-a oprit mai intai la sediul Petrom SA Moinesti pentru a discuta despre o noua solutie a problemei sinistratilor. La intalnire au fost prezenti Gheorghe Hura, inspector guvernamental, Mihai Simionescu, seful Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta (IJSU) Bacau, reprezentanti ai Politiei Moinesti si Constantin Constantinescu, directorul Petrom, gazda intalnirii. De aici, echipa s-a deplasat in Zemes. Din nefericire, sinistratii nu au fost prezenti la intalnire deoarece "ne-au anuntat prea tarziu si nu aveam cum sa ajungem, afirma Mihai Starpariu. Nu asa se procedeaza. Am aflat cu doar o jumatate de ora inainte de intalnire. Ne-au anuntat la ora 11,30 sa venim la 12.
" Prefectul Constantin Scripat le intelege supararea, data fiind situatia lor: "Noi ne-am dus acolo ca sa gasim o solutie. Pe baza unui parteneriat intre Prefectura, Primaria Zemes, Petrom si Habitat for Humanity Comanesti le vom face case. Se va face o evaluare si fiecare va primi casa pe care a avut-o. Am identificat si terenul, e pus la dispozitie de Petrom si le vom prezenta oferta noastra." Prefectul mai precizeaza: "Ce vor ei, sa declaram ca Petrom e vinovat, nu se poate. Exista o ancheta in curs, iar Prefectura nu este organ de cercetare!"

Unii cu preotul, altii cu jandarmii!

Pana acum, sinistratii au refuzat toate ofertele - sa se mute in cladirea Petrom, sa primeasca materiale de constructii, sa li se construiasca case de 60 mp, cu doua camere etc. -, asa incat Emil Ciubotaru, viceprimarul comunei, e destul de sceptic: "Nu stiu daca se va rezolva, oamenii sunt pretentiosi. Ma abtin." Sinistratii sunt hotarati sa se intoarca in casele lor. Ei au cerut sa primeasca drept despagubire o suma din care sa-si poata construi o locuinta de aceeasi valoare, de acelasi confort, "asa cum arata casa in prezent si terenul necesar. Discutii s-au purtat, dar terenul nu stiu unde e!", declara Mihai Starpariu. Oamenii si-au pierdut rabdarea si increderea in autoritati: "Miercuri, ne mutam in casele noastre. Am vorbit cu preotul sa vina sa faca o sfintire". "Nu se vor muta, spune categoric viceprimaru Emil Ciubotaru. Hotararea de evacuare nu a fost revocata si pericolul inca exista. Perimetrul e asigurat de efective ale Jandarmeriei."

Silvia Patrascanu
Marti, 19 Iulie 2011, ora 07:09
Sursa: Desteptarea.ro
Cele mai citite stiri
Rata de incidenta in localitatile din judetul Bacau. O localitate a trecut de 8
Rata de infectare in judetul Bacau este de 2.81. In ultimele 24 de ore, la nivelul judetului Bacau ...
Municipiul Bacau, la un pas de carantina! Apelul primarului Stanciu-Viziteu
Rata incidentei infectarilor cu noul coronavirus a ajuns 4,93 cazuri la mia de locuitori, in ...
FOTO | Grav accident in Scorteni
Un grav accident de circulatie a avut loc marti, seara, in localitatea Scorteni din judetul ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor