Mobilizare generala impotriva ninsorilor

   

Comandamentul de iarna s-a reunit luni de urgenta la Prefectura Bacau. Reprezentantii institutiilor responsabile de situatiile de urgenta au dat raportul cu privire la starea drumurilor si au fost somate sa fie in continuare in alerta.

Prefectul Constantin Scripat a solicitat tuturor reprezentantilor institutiilor sa raporteze care este situatia drumurilor din judet si unde au intalnit probleme. "In urma informarii primite de la Sectia Drumuri Nationale Bacau, sunt inchise circulatiei drumurile nationale D.N.11A intre loc. Urechesti - Adjud; D.N. 2F intre loc. Bacau - Vaslui; D.N.2G intre loc. Bacau - Moinesti. Pe celelalte drumuri nationale se circula in conditii de iarna. S-a actionat cu 16 auto cu raspanditor si lama si un UNIMOG", a raportat gen. Mihai Simionescu, inspectorul sef al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bacau. Probleme au fost si pe drumurile judetene, o parte din ele fiind inchise. "Sunt inchise D.J.119A intre loc. Urechesti - Sascut, D.J. 119 intre loc. Gura Vaii - Dumbrava; D.J. 117 intre loc. Livezi - Poduri; D.J. 206B intre loc. Parava-Radoaia; D.J. 252 intre loc. Soci - Gaiceana; D.J. 206A intre loc. Podu Turcului - Gaiceana; D.J. 241F intre loc. Lehancea - Giurgiuana", a mai spus gen.Simionescu. Si aici s-a actionat cu 15 autospeciale. Din cauza drumurilor impracticabile, trei localitati au fost temporar izolate. Este vorba de Parava, Radoaia si Dumbrava, care intre timp au devenit accesibile. "In comuna Huruiesti din cauza unei defectiuni la o statie de gaz de reglare a presiunii, au ramas fara alimentare cu gaz 30 de gospodarii si 7 institutii si operatori economici", a mai explicat gen. Mihai Simionescu. Ieri echipele de la E.ON Gaz au ajuns la fata locului pentru a remedia problema. "Impotriva vointei noastre am fost nevoiti sa inchidem anumite drumuri, motivat de faptul ca nu poti trimite o masina dintr-un sector pe care se circula pe unul care este anuntat blocat. Judetul Vrancea are cod portocaliu si din acest motiv am inchis si noi anumite drumuri. S-a facut totul dupa o procedura care tine de Ministerul Transporturilor. Nu am fost de acord cu inchiderea lor pentru ca erau practicabile si din cauza efectelor secundare, dar a trebuit sa respectam dispozitiile", a explicat prefectul Constantin Scripat. Chiar daca unele drumuri sunt inchise traficului auto, in tot judetul se asigura interventia ambulantelor, pompierilor sau masinilor de politie.

"Nu mai accept raportarile fictive"

Prefectul Constantin Scripat s-a aratat nemultumit de raportarile primite de la Serviciul Judetean de Drumuri. "Era mai elegant daca situatia era completa. La Zemes pe drumurile judetene nu au ajuns utilajele decat pe 7-8 kilometri, pe traseul Vultureni - Stanisesti - Motoseni nu a mai trecut de duminica nici un utilaj, la Dienet este o zona blocata. Nu se ajunge la Parava si nici la Calugareni sau se ajunge greu la Rosiori. Rugamintea mea este ca raportarile sa fie facute cu simt de raspundere", a aratat prefectul. De cealalta parte, autoritatile judetene au declarat ca vor interveni in cazurile semnalate.

Municipiul, urgenta zero!

Municipiul Bacau a fost un cosmar la primele ore ale diminetii de ieri cand oamenii s-au pus in miscare in drum spre serviciu iar elevii la scoala. Cum cele mai multe dintre strazi erau sufocate de zapada, aglomeratia s-a mutat in statiile de autobuz sau la taxiuri. Foarte multe reclamatii au ajuns si la Prefectura Bacau, mare parte din ele de la taximetristi sau asociatiile de proprietari. "Iesirile din oras sunt dezastru, prin spatele blocurilor nu s-a facut nimic, nici pe strazile laterale, doar cele la vedere. Cartierele Tache si CFR s-au facut pe jumatate. Urgent trebuie facut ceva! Intersectiile au fost blocate de masinile particularilor care le-au lasat in drum pentru ca parcarile nu au fost deszapezite si au blocat tot", a explicat Marcel Nechita, presedintele taximetristilor din Bacau. "Strazile Miron Costin, Vasile Alecsandri, alte strazi din centru, nu au fost curatate. Se derapeaza de acum cinci zile, mai ales acum ca zapada este mai mare", a spus si Narcis Dominteanu. "Facem apel catre cetateni sa lase comoditatea. Trebuie sa facem curat in fata blocului sau scarii fiecare", a spus Constantin Petcu, presedinte de asociatie. Mari probleme au intampinat si operatorii de transport public local. "Stiti bine ca noi deschidem orasul, la ora 4 dimineata iesim pe traseu. Avem mari probleme chiar la noi, pe strada Chimiei unde avem garajul. Este important sa putem iesi dimineata. Capetele de traseu sunt o alta problema si acolo trebuie deszapezire. Sunt masini parcate, taxiuri si trebuie evitate accidentele care pot aparea", a declarat reprezentantul Transport Public Bacau, Liliana Boghitoiu.

Doar cateva zeci de utilaje in municipiu

S-a facut deszapezire, a spus executivul Primariei Bacau, in replica la toate acuzatiile. "Prioritatile sunt arterele principale si institutiile. Am intervenit la solicitarile institutiilor. Este adevarat ca nu intervenim cu 100 de utilaje si nici nu vom deconta atatea. Probleme mari sunt in cartierele cu strazi inguste unde sunt parcate masini stanga dreapta, de exemplu Bistrita Lac, Banca Nationala, Cornisa si strazile din Serbanesti. S-a lucrat 24 din 24, am intervenit ieri cu 34 de utilaje. Situatia nu este la superlativ, dar circulam in conditii de iarna. Ninge de joi noapte abundent", a explicat Viorica Marcu, sefa Directiei Servicii Publice Bacau. "Bacauanii trebuie sa simta administratia la treaba. Nu s-a trecut pe trotuare, pe strazi. Sunt artere importante unde nu s-a ajuns", a spus in replica la expunerea Vioricai Marcu, prefectul. In final, Constantin Scripat a facut apel la proprietarii de spatii comerciale, locatari, simpli cetateni sa dea o mana de ajutor pentru deblocarea situatiei. Peniteniciarul Bacau si-a oferit sprijinul prin 30 de detinuti care pot actiona in zona spitalului, a scolilor sau institutiilor publice, gara sau aeroport. Si militarii de la Garnizoana Bacau pot iesi la deszapezire in municipiu, daca este nevoie, pentru ca situatia sa revina la normal.

Andreea Gavrila

Silvia Patrascanu

In adaposturile puse la dispozitie de autoritati pentru cazarea persoanelor fara adapost au fost gazduite in noaptea de duminica spre luni 39 de persoane, cele mai multe la Tabara de Sinistrati de pe Calea Moldovei, dar si la Colegiul "N.V. Karpen" si la Spitalul Comanesti.

Codul galben de ninsori este valabil pana miercuri dimineata, dupa care meteorologii anunta ca revine gerul. Situatia drumurilor inchise sau cu trafic restrictionat este actualizata permanent pe site-ul Ministerului Transporturilor.

Prefectul Constantin Scripat a mai spus ieri in sedinta comandamentului ca va urmari cu exactitate modul in care sunt platiti drumarii. "Sunt convins ca declaram multe utilaje iesite in teren. Aceste utilaje sunt doar fictive. O sa demonstrez asta cand se vor face facturile. Voi incerca sa verific daca de exemplu pentru ziua de azi (n.r. ieri), cum imi este frica, sunt decontate o suta de utilaje care nu exista", a spus Scripat.

Politia Locala a aplicat 14 sanctiuni proprietarilor de spatii comerciale care nu si-au deszapezit trotuarul din fata magazinelor.
Marti, 07 Februarie 2012, ora 08:04
Sursa: Desteptarea.ro
Cele mai citite stiri
Primaria va asfalta doar doua strazi in 2021. Viziteu: "Pentru restul de strazi, vor fi doar proiecte anul acesta"
Primarul Bacaului si-a propus ca in acest an sa modernizeze doar doua strazi din municipiul Bacau. ...
Unde vor functiona cele sase centre de vaccinare anti-COVID din municipiul Bacau
Primaria Bacau a pregatit mai multe locatii pentru derularea operatiunii de vaccinare anti-Covid 19 ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor