Niciun vinovat in explozia de la Zemes. Sinistratii raman pe drumuri

   

Curtea de Apel Bacau a fost de acord cu sentinta Judecatoriei Moinesti, care, in luna mai a anului trecut, a achitat Societatea OMV Petrom in dosarul exploziei de la Zemes, din decembrie 2010. Procurorii de la Parchetul de pe langa Judecatoria Moinesti au trimis societatea in judecata sub acuzatia de vatamare corporala din culpa, distrugere din culpa si omisiunea de a raporta imediat despre orice accident major, daca a fost de natura sa puna in pericol viata sau sanatatea umana.
Dosarul s-a judecat la Judecatoria Moinesti, iar magistratii de aici au achitat societatea OMV si au respins cererile pagubitilor de a le fi platite daune morale. Toti au facut recurs, inclusiv procurorii de ancheta, insa vineri, cand s-a dat sentinta, recursurile au fost respinse.
"Din probatoriul administrat in cauza, pe parcursul urmaririi penale, a rezultat faptul ca, la data de 08.12.2010, ora 03.24 s-a produs o explozie de mare amploare, ca urmare a acumularii unei pungi de gaze, cauzata de alunecarile de teren din anul 1992 produsa din cauze naturale la care au concurat cauze antropice (lucrarile tehnice de exploatare a petrolului efectuate de inculpata, constand in sapaturi si rambleuri ale drumurilor, platformelor de sonde, precum si pozarea de conducte, rezervoare sau bataluri)", se arata in comunicatul remis la vremea respectiva de Parchetul Judecatoriei Moinesti.
In urma exploziei un barbat a suferit arsuri grave, iar pentru leziunile produse a avut nevoie de 90-95 de zile de ingrijiri medicale. O alta victima s-a ales cu arsuri de gradul II si III si a stat in spital 25 de zile. Explozia a distrus o locuinta si toate bunurile care erau in ea.
Localitatea sta in continuare pe o bomba cu ceas Imediat dupa deflagratie, in zona, s-au facut masuratori si s-a luat decizia evacuarii a sapte familii. Si scoala, in care invatau 160 de copii, a fost inchisa pentru ca riscul sa se produca o noua explozie exista si mai exista si acum.
Oamenii au fost cazati in Caminul de la Baza sportiva si acolo au stat in acesti trei ani de zile in care au asteptat sa se gaseasca un vinovat si ei sa fie despagubiti. Sentintele primite au fost ca o lovitura in moalele capului. Magistratii de la Judecatoria Moinesti, in motivarea sentintei, au vorbit de nepasarea autoritatilor locale dupa alunecarile de teren din 1992.
"Fata de amploarea si consecintele acestei calamitati naturale (distrugerea mai multor locuinte, afectarea scolii vechi, distrugerea sondelor de extractie a petrolului), de pericolul producerii unor explozii, in urma emanatilor de gaze, se impunea de urgenta solutia evacuarii locuintelor aflate la baza alunecarii si mutarea acestora pe alte amplasamente.
Ramanand in pasivitate, autoritatile locale, avand potrivit legii competente in domeniul situatiilor de urgenta si a dezastrelor, si-au asumat riscul producerii unor evenimente de genul celui care face obiectul prezentei cauze", se arata in motivarea instantei. Sinistratii nu stiu acum ce se va intampla cu ei si spun ca sunt hotarati sa se intoarca la locuintele vechi, cu riscul de a sari iar in aer.
"Noi ne-am luptat singuri cu Petrom. Am cheltuit bani cu avocati, cu expertize care indicau clar din ce cauza s-a produs explozia. Asta este. Daca asta este dreptatea atunci noi o sa mergem mai departe la CEDO. Ne-am hotarat sa facem demesuri ca locuintele noastre sa fie din nou racordate la gaz si electricitate si ne mutam inapoi. Se fac masuratori in continuare si acolo oricand poate sa se produca o noua explozie", a declarat Mihai Starpariu, unul dintre sinistrati. Primarul comunei spune ca oamenii vor fi ajutati cu locuinte.
Articolul poate fi citit integral in editia tiparita a cotidianului Desteptarea
Luni, 03 Februarie 2014, ora 03:59
Sursa: Desteptarea.ro
Cele mai citite stiri
Un jurnalist din Bacau a castigat la CEDO un proces cu statul roman, pentru nerespectarea libertatii de exprimare
Bloggerul bacauan "Aghiuta" - jurnalistul Florin Popescu (Ziarul de Bacau) - a castigat un proces cu ...
Avarie! Mai multe orase si comune din judetul Bacau raman fara apa
CRAB anunta o interventie pe una dintre conductele de aductiune, in urma careia mai multe orase si ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor