Plan de masuri in comuna Zemes

   

Comitetul pentru Situatii de Urgenta intrunit la Prefectura

Comitetul pentru Situatii de Urgenta Bacau s-a intrunit ieri la sediul Prefecturii, unde a stabilit o serie de masuri ce trebuie luate pentru a inlatura efectele produse de explozia din comuna Zemes, de la sfarsitul anului trecut. Prefectul Constantin Scripat a dat citire si raportului de expertiza efectuat de specialistii Universitatii de Petrol si Gaze, din Ploiesti. "Zona unde s-a produs explozia prezinta un risc mare de declansare a unor deflagratii accidentale ce pot avea urmari catastrofale. Drept urmare, comisia de expertiza ne recomanda evacuarea persoanelor de pe aceasta suprafata, zona fiind improprie locuirii si impune dezafectarea scolii si incetarea activitatii de invatamant in aceasta cladire", a declarat Constantin Scripat, prefect de Bacau. De altfel, imediat dupa producerea deflagratiei zona a fost evacuata, iar cei afectati au fost mutati intr-o alta locatie.

Punga de gaze nu poate fi eliminata

La Comitet au participat atat membrii Consiliului Local Zemes, in frunte cu primarul Ioan Selaru, cat si doi reprezentantii companiei petroliere care exploateaza in zona. Directorul acesteia a explicat datele tehnice din raport, conform carora explozia s-a produs din cauze naturale. Mai mult, acesta a specificat foarte clar ca nu sunt solutii pentru a inlatura punga de gaze acumulata in subteran. "Nu sunt solutii pentru oprirea acestor migratii de gaze din adancime catre suprafata, ca atare singura varianta este cea de evacuare a oamenilor, a bunurilor acostora si delimitarea zonei", a precizat Constantin Constantinescu, director companie petroliera.

Evacuare iminenta

Planul de masuri efectuat de catre Comitetul pentru situatii de Urgenta Bacau presupune in primul rand evacuarea bunurilor, atat din locuintele afectate, cat si din corpul A al scolii din Zemes. Imediat dupa vor incepe lucrari de montare a unor grilaje in locul ferestrelor si a usilor caselor, pentru a se evita acumularea de gaze in spatii inchise. Apoi va fi delimitata zona de pericol cu dispunerea de panouri de atentionare, si va fi facuta o propunere de fundamentare a unei Hotarari de Guvern, privind repartizarea materialelor necesare la reconstructia de locuinte si a fondurilor necasare pentru plata manoperei. Cei mai sensibila masura a Comitetului este aceea sde identificare a unor terenuri la nivelul localitatii in vederea repartizarii acestora pentru constructia a sase case. Asta pentru ca "un singur teren din cele propuse ramane apt pentru constructii si acolo nu se pot aduna doar 2-3 locuinte. Restul distantei pana la sondele petroliere, nu permite efectuarea de constructii. In Zemes si Bolatau am epuizat toate variantele posibile", a declarat Ioan Selaru, primarul comunei Zemes.

Una le ofera Guvernul, alta vor sinistratii

De cealalta parte sunt insa si pretentiilor sinistratilor. Acestia cauta vinovatul pentru ca vor sa-si recupereze bunurile si tot ce au avut inainte de tragedie, iar ajutorul care este dispus sa-l ofere Guvernul, pare sa nu-i multumeasca pe locuitorii din Zemes. "Singurul aspect care a aparut sunt pretentiile sinistratilor. Din discutiile purtate cu ei, nimeni nu accepta nimic altceva ca diferenta, fata de ce au avut. Exista posibilitate ca noi sa le reconstruim locuintele si ei sa nu le accepte", a mai adugat Ioan Selaru. Locuintele de la Guvern vor fi insa de acelasi tip, cel mai probabil formate din doua camere, o bucatarie si o baie. Tocmai acest lucru nemultumeste sinistratii care, cel putin o parte dintre ei, locuiau in vile de tip P+1. Pentru ca si aceasta problema sa fie rezolvata, prefectul a cerul membrilor Comitetului pentru Situatii de Urgenta sa instituie o comisie care sa se deplaseze la fata locului pentru a discuta cu sinistratii si avocatul acestora.

Sinziana Filimon
Citeste mai multe despre plan masuri comuna Zemes
Miercuri, 02 Februarie 2011, ora 07:02
Sursa: Desteptarea.ro
Cele mai citite stiri
Primaria va asfalta doar doua strazi in 2021. Viziteu: "Pentru restul de strazi, vor fi doar proiecte anul acesta"
Primarul Bacaului si-a propus ca in acest an sa modernizeze doar doua strazi din municipiul Bacau. ...
Unde vor functiona cele sase centre de vaccinare anti-COVID din municipiul Bacau
Primaria Bacau a pregatit mai multe locatii pentru derularea operatiunii de vaccinare anti-Covid 19 ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor